Utorak 01.05.2012.
10:39
Press

Šveđani u masovnoj hajci na Srbe!

Gert Filking podstakao Šveđane da pokažu da nisu zaista tako tolerantni i demokratski Evropljani kakvima se predstavljaju
 

Naime, pošto je Filking suspendovan sa stokholmskog Radija 1, pošto je uživo u svojoj emisiji Srbe nazvao Brejvicima, psihopatama, retardima i prokletim svinjama, u njegovu odbranu stali su istaknuti novinari, organizacije i političari koji podržavaju ovaj govor mržnje i čak traže da se Radio 1 izvini Gertu zbog suspenzije, piše “Pres“.


Prema pisanju švedskih medija, tamošnji istaknuti borci protiv rasizma, ksenofobije i netolerancije otvoreno brane govor mržnje švedskog voditelja i dopunjuju ga novim, još otrovnijim optužbama na račun srpskog naroda.
 

Filking u Srbiji?

Predsednik Saveza Srba u Švedskoj Miodrag Krljić kaže da će sa društvom “Sinđelić" iz Švedske doći 25. maja na folklorni festival u Čačku i da će pozvati švedskog voditelja Gerta Filkinga da im se pridruži.

“Predložićemo Gertu da sa nama poseti Beograd, Čačak i ostatak Srbije, pa da lepo vidi ko su ti neprijatelji, poremećeni ljudi, svinje i isterivači muslimana i kosovskih Albanaca“, kaže Krljić.

Lisa Bjurvald, koja je do pre par godina bila članica redakcije “Dagen nihetera“ i “Svenska dagbladet“, a zatim prešla u tabor boraca protiv netolerancije, u autorskom tekstu “Kukavička suspenzija Gerta“ objašnjava da namera voditelja nije bila da uvredi srpski narod u celini nego da pokaže da Brejvikove ekstremne ideje nisu tako ekstremne, već da su široko prihvaćene na mnogima mestima u Evropi.


“To da Srbija nema političku volju da izvede svoje ratne zločince pred lice pravde je više nego poznato, kao i da se ti ratni zločinci veličaju poput heroja i da mnogi smatraju da je genocid mit“, napisala je Bjurvaldova.


Njen kolega, poznati radio i televizijski voditelj i novinar Robert Ašberg, inače glavni i odgovorni urednik lista “Ekspo“, u kolumni naslovljenoj “Smešno preterane reakcije“ poistovetio je Srbiju sa nacističkom Nemačkom i ruga se protestu ambasadora Srbije u Stokholmu Dušana Crnogorčevića.

2024 © - Vesti online