Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
17
Nedelja 29.04.2012.
10:03
Večernje novosti A

Kome to danas smeta Broz?

Slovenci su ga izveli pred sud, zagrebačke gradske vlasti ga štite, u Srbiji bi mu opet dizali spomenik. Svaka od bivših SFRJ republika pokušava da napravi završni račun sa nekadašnjim predsednikom Josipom Brozom Titom.

Nekadašnji predsednik SFRJ Josip Broz Tito
 

U Zagrebu se za 5. maj sprema novi u nizu protesta sa zahtevom da se Trg maršala Tita preimenuje u ime koje je nosio za vreme Nezavisne države Hrvatske - Kazališni trg. Ime ”diktatora” na javnim površinama suprotno je svim dokumentima Saveta Evrope i Evropske unije, smatraju Građanska inicijativa ”Krug za trg” i Hrvatski helsinški odbor.

Nasuprot njima, Odbor za imenovanja naselja, ulica i trgova u Zagrebu odbija da izmeni naziv trga. Za njih je primaran Titov doprinos u svrstavanju Hrvatske na pobedničku stranu u borbi protiv fašizma.

Pre Hrvata, Tita su se odrekli Slovenci. Mada su neki od njih redovni gosti u Kući cveća, drugi su slučaj Titove ulice u Ljubljani izneli pred Ustavni sud. Na radost desničara, oktobra prošle godine, poništena je odluka gradskih vlasti da se jedna od ulica nazove po bivšem predsedniku SFRJ.

- Ime Tita ne simbolizuje samo oslobođenje Slovenije od fašističke okupacije, nego i totalitarni režim obeležen grubim kršenjima ljudskih prava i osnovnih sloboda - naveo je sud.

U Makedoniji su rezovi bili blaži, pa se u Skoplju i danas gimnazija zove po Josipu Brozu, kao i najviši vrh Šar planine. Postoji i politička partija - Titove leve snage. Njen predsednik, Slobodan Ugrinovski, vlasnik je skopskog restorana ”Jugoslavija”.

Za ”oduzimanje” grada 1992. godine, Podgorica se Titu revanširala dodeljujući mu ulicu 2004. godine, a u više mesta u unutrašnjosti Crne Gore nisu menjane ulice ili obale po maršalu.

U Bosni i Hercegovini više mesta čuva ulice po bivšem vođi, pa se u Sarajevu centralna štrafta, mada u skraćenom izdanju, i dalje zove po njemu.

Srpska prestonica je odavno velikog sina spakovala iz centra na periferiju grada, gde, istina, ima nekoliko njegovih ulica. Ali, ni to, pa ni rehabilitacija Draže Mihailovića u koju su uprte oči u Srbiji, nije bacila Broza u zapećak. Ako bi se pitao lider socijalista Ivica Dačić, Titov spomenik, sklonjen sa užičkog trga pre dvadeset godina, trebalo bi da se - vrati.

- Vaša vlast u Užicu, da je pametna, trebalo bi da vrati spomenik Titu na trg, jer je Kuća cveća u Beogradu jedno od najposećenijih mesta u glavnom gradu - rekao je Dačić u žaru predizborne kampanje.

Istoričar Predrag Marković kaže za ”Novosti” da ne veruje da će Zagreb oduzeti trg Titu, jer je reč o čoveku bez koga Hrvatska nikad ne bi bila država. Na drugoj strani, kaže on, Užička republika je bila za ponos, ali to ne znači da zato treba da se obeležava kroz kult ličnosti.

I dok bivše republike još vagaju kako da se postave prema Brozu, u Srbiji je jedno sigurno: dok god je Srpske akademije nauka i umetnosti, Tito će biti njen počasni član. Iako je proteklih godina bilo inicijativa da mu se takvo zvanje oduzme, ”Novostima” je u SANU objašnjeno da je to praktično neizvodljivo. Iz Akademije niko ne može da se isključi na nečiji zahtev, niti da se na ličnu inicijativu u nju primi. Povrh svega, statut SANU ne poznaje ”počasnog” člana. Takav status izmišljen je samo za Broza, pa je on i jedini počasni član Akademije.

POVEZANE VESTI

Nedelja 29.04.2012. 10:21
"dok god je Srpske akademije nauka i umetnosti, Tito će biti njen počasni član." početak i kraj naše propasti...
Nedelja 29.04.2012. 10:43
desetine hiljada srba iz srbije je ideologija ovog tudjinca odvela u smrt. ideologija ovog tudjinca je omogucila da se imovina srba iz srbije razgrabi i podeli medju njegovim sledbenicima pridoslim iz sada bivsih jugo drzava. na ovaj nacin je iseljavao pojedine krajeve b.j. od srba, koji za korist pristase da postanu titini jugosloveni,i branioci lika i dela njihovog voljenog koji im omoguci da zive zivot kakav nisu ni sannjali. na ovaj nacin je stvarao animozitet izmedju domaceg stanovnistva,i njegovih novopristiglih pristalica. titoisticka ideologija SLABA SRBIJA JAKA JUGOSLAVIJA JE I DANAS DOMINANTNA U SRBIJI,NEODVOJENOJ OD JUGOSLAVIJE,SRBIJE I CRNE GORE.
Nedelja 29.04.2012. 11:08
Broz danas smeta nečistoj savjesti ! stoki koja nas je pod zastavom navodnog" patriotizma i nacionalizma" pretvorila u golu sirotinju i vratila na početak 19.veka .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online