Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 28.04.2012.
08:12

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Srbin na ruskom dvoru (4): Ruse doveo na Balkan

Kada je na Cetinju 1711. pročitano pismo Petra Velikog nije trebalo mnogo napora da se Crnogorci dignu na oružje i da ustanak zahvati jedan deo istočno- hercegovačkih plemena.

SRBIN RUSKI INTEDANT: U bici kod Poltave Rusi su potukli Šveđane
 

U istoriji Rusije Sava Vladislavić je dosegao veoma ugledno mesto, posebno među njenim diplomatima 18. veka. U prvoj četvrtini tog stoleća bio je umešan u sve događaje Ruskog carstva. Zaključivao je vojni savez sa vladajućim knezom Moldavije u Jašiju, mir sa sultanom na Prutu, konkordat sa papom u Rimu i pakt o prijateljstvu i prvom konačnom razgraničenju Rusije i Kine sa kineskim carem u Pekingu. Ali je istovremeno bio i prvi Srbin koji je krajem 17. veka uspeo da zadobije pravoslavnu Rusiju i samog njenog cara Petra Velikog za oslobođenje srpskog naroda na Balkanu od viševekovne turske okupacije.


Hranitelj ruske vojske


Za sve vreme života u Rusiji Sava Vladislavić je bio savetnik ne samo Petra Velikog nego i carice Katarine Prve, i oboje su u njega imali najveće poverenje. Položaj jednog od najuticajnijih ljudi u Rusiji u prvoj polovini 18. veka Vladislavić je zadržao do kraja života. Trajno se nastanio u Rusiji verovatno od 1705. godine, nastanivši se u Moskvi u dvorcu koji je dobio od cara. Tu mu se pridružio i brat Jovan Vladislavić sa četiri sina. U bici kod Poltave 1709. godine u kojoj je ruska vojska potukla švedskog kralja Karla Dvanaestog, Sava je bio zadužen da vodi vojno snabdevanje hranom.

Pukovnik Mihajlo Miloradović

Uspešno je organizovao snadbevanje ruske vojske volovskim zapregama po neprohodnim putevima. Zbog izuzetno dobro obavljenog posla Petar Veliki ga je nagradio imanjima u Malorusiji. Dobio je i visoko zvanje dvorskog savetnika za pitanje pravoslavnog istoka. Kada su, nedugo zatim, usledile pripreme za rat sa Turskom, u državnoj blagajni nije bilo dovoljno novca za vođenje rata. Sava Vladislavić je sačinio plan za punjenje carske blagajne tako što je osmislio i sproveo monetarnu i poresku reformu u carskoj Rusiji. Zamislio je da se moneti poveća prihod time što bi njena težina bila smanjena za deset odsto po komadu.

Car je ovo prihvatio oberučke i izdao nalog da se tako postupi. Godine 1712. iskovana je bakarna moneta koja je već narednog leta preplavila pijace i iz opticaja isterala srebrnu. Blagajna se napunila, a car Petar Veliki odlikovao ga je zvanjem dvorskog savetnika.


Pre rata sa Turskom i ruskog poraza na Prutu 1710. godine car Petar Veliki je pokušao da za saveznika pridobije moldavskog kneza Dimitrija Kantemira, a kao pregovarača odredio je Savu Vladislavića. Sava je bio i jedan od ruskih pregovarača koji je sa Turcima, posle izgubljenog rata ugovarao mir. Naime, nepovoljna završnica rusko-turskog rata odigrala se od 9. do 12. jula 1711. godine u Moldaviji na reci Prutu, levoj pritoci Dunava. Tom bitkom Rusi su nastojali da osiguraju novostečene pozicije na Crnom moru i da se tamo učvrste, a Turci da suzbiju Ruse, da ih udalje sa crnomorskih obala i po Tursku ponište nepovoljni ugovor sa Rusima, postignut 1700. godine.

Ova bitka značajna je ne samo za Srbe na Balkanu, nego i za turske spahije poreklom iz bosanskih krajeva, koji su se masovno odazvali carskom pozivu i došli u tursku vojsku i učestvovali u bici na Prutu. Bosansku vojsku predvodili su Karajilan Ali-paša i Bećir-paša Čengić. Sačuvao se jedan spisak bosanskih spahija koji su učestvovali u toj bici.


Plan uključenja balkanskih hrišćana u ovaj sukob, za koji mnogi istoričari smatraju da ga je osmislio Sava Vladislavić, bio je vrlo jednostavan. Računalo se na to da će se u ustanak na Balkanu pored pravoslavnih Srba uključiti i rimokatolici koji sa njima dele životni prostor, kao i Albanci hrišćanske veroispovesti. Među balkanske hrišćane, prvenstveno Crnogorce, upućena su dvojica prerušenih ruskih oficira srpskog porekla, pukovnik Mihailo Miloradović, potomak čuvene hercegovačke porodice Hrabrena i kapetan Ivan Lukačević, rođen u Podgorici. Ustanak balkanskih hrišćana trebalo je da bude usklađen sa ruskim vojnim operacijama u predstojećem ratu protiv Turaka na Crnom moru.

Za tu priliku pripremljeno je i pismo Petra Velikoga, koga je, kako mnogi smatraju, napisao Sava Vladislavić, kojim se car obratio "presvetlom Mitropolitu preuzvišenoj i uvaženoj gospodi gubernatorima, kapetanima, knezovima i vojvodama, i svim hrišćanima u Srbiji i Maćedoniji, Crnogorcima i Primorcima, Hercegovcima i Nikšićanima, Banjanima i Pivljanima, Drobnjacima i Gačanima, Trebinjcima i Kučima, Bjelopavlićima i Piperima, Vasojevićima i Bratonožićima, Klementima i Grahovljanima, Rudnjanima i Popovljanima i Zupcima" tražeći od njih da se dignu na ustanak i nudeći im svoju zaštitu. Ovo je ujedno bio prvi pokušaj uključivanja Rusije u političke prilike na Balkanu.

Grad za nagradu

 

Sava Vladislavić je 1708. godine od Petra Velikog dobio posede u današnjoj Ukrajini, gde u gradu Nežin, baš zahvaljujući Vladislaviću, nastaje trgovačko središte oblasti. On je takođe osnivač ruske obaveštajne službe i za obaveštajni rad dobijao je apanažu od 325 rubalja godišnje. Petar Veliki poklonio mu je dvorac u Moskvi, na reci Pokrivna i pravo slobodne trgovine na Azovu i Malorusiji, kao i pravo na trgovinu sa inostranstvom, na deset godina. Povelja je potom produžena na neograničeno vreme.


Rodoljubivi rad

 

Pravoslavni ustanak na Balkanu u 18. veku i pored toga što se završio neuspešno, ostavivši teške posledice na srpsko stanovništvo u Crnoj Gori i Hercegovini, kada je mnogo naroda izginulo ili ostalo bez igde ičega, a sela spaljena, imao je snažno psihološko dejstvo. Bio je to, kako navodi Jovan Dučić, biograf svog pretka Vladislavića, prvi snažan dokaz da postoji moćna pravoslavna Rusija koja zna za Srbe, i da oni ipak nisu prepušteni svojoj sudbini. Od ovog ustanka počinju da jačaju veze Srba sa Rusijom. Mnogi mladi Srbi koji su živeli u Habzburškoj monarhiji i u Turskoj carevini školuju se u Rusiji, zatim se vraćaju u svoje sredine i šire ruski uticaj. Srpskim manastirima i školama stiže obilata novčana pomoć, ali i crkvene knjige. Najsnažniji podsticaj tih veza, koje su trajale kroz 18. i 19. vek, bio je rodoljubivi rad grofa Save Vladislavića.

Kada je na Cetinju pročitano pismo Petra Velikog "nije trebalo mnogo napora da se Crnogorci dignu na oružje i da ustanak zahvati jedan deo istočno- hercegovačkih plemena. Ustanici su imali izvesnih uspeha od Nikšića do Trebinja, ali Turcima nisu naneli nijedan teži udar. Ustanak se proširio i dublje na tlo Hercegovine pa su sredinom 1711. godine napali i oštetili više vojnih utvrđenja i kula kod Bileće, u Rudinama i Trebinju. Pozivu na ustanak protiv Turaka koji je uputio pravoslavni ruski car Petar Veliki nisu se odazvali balkanski hrišćani rimokatoličke veroispovesti, čemu je doprineo barski biskup Andrija Zmajević pišući u Vatikan da bi pobeda pravoslavnih protiv Turaka bila bi najveći gubitak za katoličanstvo. Takođe, Mlečani i Dubrovčani gledali su podozrivo na ovaj ustanak podstaknut iz Rusije. Jer, Venecija je ove krajeve smatrala svojom interesnom zonom, a sličan stav imao je i Dubrovnik.

Dubrovčani su otišli korak dalje u izdaji ovoga ustanka, uputivši molbu bosanskom paši da što pre dođe sa vojskom da se "oslobode ovih ustanika". Ni Mlečani ni Dubrovčani nisu dozvoljavali ustanicima da se na njihovoj teritoriji snadbevaju barutom i olovom za punjenje pušaka.


Odmazda za pobunu


Dok je ustanak bio u punom zamahu, a ustaničke čete zaposedale klance i turska utvrđenja, porazom Rusije i mirom potpisanim na reci Prutu završio se rusko- turski rat. Ugovor o miru diktirala je Turska. Na pregovorima o miru Srbi nisu pomenuti. Tek nekoliko meseci kasnije do ustanika su stigle vesti o ishodu upravo završenog rusko-turskog rata, pa su Miloradović i Lukačević u aprilu 1712. godine tajno napustili prostor na kome je plamsao ustanak i uputili se u Rusiju.


Usledila je odmazda. Turska država je rešila da kazni pobunjenike, da se spali cetinjski manastir i uhvate kolovođe ustanka na čelu sa Mihailom Miloradovićem i vladikom Danilom. Prvi pohod turske vojske usledio je 1712. godine, a predvodio ga je bosanski namesnik Ahmed-paša.

On je skršio otpor ustanika i u leto te godine izašao na Cetinje. Usledio je 1714. godine i drugi turski kazneni pohod koji je predvodio Numan-paša Ćuprilić, kada je turska vojska činila još veća zverstva nego u prethodnom pohodu, ubijajući i odvodeći u ropstvo sve odreda, paleći naselja. Ali, kolovođe ustanka nisu uspeli da uhvate.  

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online