Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Utorak 24.04.2012.
06:43
Press A

Ajnštajn tretirao Milevu kao služavku?

Jedan od najvećih fizičara sveta Albert Ajnštajn zahtevao je od svoje prve supruge Mileve Marić da se ponaša kao služavka, navodi Volter Ajsakson u svojoj knjizi: "Ajnštajn: Njegov život i univerzum", a prenosi britanski "Dejli mejl".

Mileva Marić i Albert Ajnštajn
 


U knjizi se navodi da je Ajnštajn Milevi rekao da od njega ne očekuje nikakvu bliskost, niti pažnju. Čuveni fizičar je u međuvremenu imao brojne afere. Albert i Mileva su 11 godina bili u braku, a Ajsakson u knjizi piše da kada je njihov brak zapao u krizu.

Ajnštajn nije želeo da se razvedu zbog dece, ali je napisao listu "pravila ponašanja" za svoju suprugu, čuvenu srpsku fizičarku i matematičarku. Oni su u braku imali razmirica, ali je on tražio da zbog dece ostanu zajedno i to uz nekoliko uslova.

Ajnštajn je od Mileve Marić zahtevao sledeće:

Vodićeš računa:
 

- da moja odeća i veš budu održavani u redu;
- da dobijam redovno tri obroka u svojoj sobi;
- da moja spavaća i radna soba budu uredne i naročito da moj sto bude korišćen samo za moje potrebe.

Odreći ćeš se svih ličnih veza sa mnom, osim ako one nisu neophodne zbog socijalnih razloga. Pogotovo ćeš se odreći:

- mog sedenja u kući sa tobom
- mog izlaženja i putovanja sa tobom.

Poštovaćeš sledeća pravila u vezi sa mnom:

- Nećeš očekivati nikakvu intimnost od mene, niti ćeš mi bilo šta prigovarati;
- Prestaćeš da razgovaraš sa mnom ako to budem zahtevao;
- Napustićeš moju spavaću i radnu sobu ako to budem zahtevao istog trena bez protesta.

Albert Ajnštajn je tokom braka sa Milevom započeo i vezu sa rođakom Elzom Lovental, sa kojom se kasnije i venčao. Mileva Marić je napustila supruga 1914. godine i zajedno sa njihova dva sina Hansom Albertom i Eduardom odselila se iz Berlina u Cirih, da bi se nakon pet godina konačno razveli. Ajnštajn se 1919. oženio sa Elzom, a imao je i ljubavnicu - svoju sekretaricu Bet Nojman.

POVEZANE VESTI

Utorak 24.04.2012. 06:49
Pamet i inteligencija kod Anštajna nemaju veze sa dobrotom, dok Mileva poseduje sve tri osobine. Dobra žena kako samo na ovom prostoru mogu da se rađaju.
Utorak 24.04.2012. 09:25
Најибичнија инцестоидна јеврејска лоповчина. Искориштавао је заљубљеност генијалне и добре Милеве. Научни радови који је овај просечни студент, а натпросечни преварант потписао су милевино дело. Србија се треба борити за истину и раскринкати овог перверзног хохштаплера и профитера.
Utorak 24.04.2012. 09:55
AJNŠTAJN je bio veštiji zavodnik nego fizičar, a njegova prva supruga Mileva Marić je bila pravi “genije iz senke” čije je delo u stvari nagrađeno Nobelovom nagradom. Ovo je tvrdo ubeđenje norveške istoričarke mr Anastasije Hajdi Larvol, čije je predavanje “Relativnost jedne ljubavi” održano nedavno na “Kolarcu”, ponovo rasplamsalo polemiku o tome da li je Ajnštajn bio naučni genije ili genijalni manipulator.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online