Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 23.04.2012.
12:12
D. Dekić - Vesti A

Partije i dijasporu zloupotrebljavaju

Zloupotreba ličnih podataka građana Srbije se tokom izbornih kampanja povećava, a od ovakve političke prakse nije pošteđena ni dijaspora, kaže za "Vesti" poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić koji upozorava da političke stranke za to koriste državne baze podataka.

Ima posla i za policiju: Rodoljub Šabić
 


On je objasnio da partije ovu vrstu ličnih generalija koriste iz baza koje su inače u posedu organa vlasti i ustanovljene za sasvim druge svrhe.


- Kako su tu i podaci naših ljudi koji žive u inostranstvu, vrlo verovatno je da je i dijaspora zloupotrebljena u meri u kojoj je prisutna u bazi podataka. Zato se može desiti da je i neko ko živi u drugoj državi, navodno potpisnik nekakve inicijative - kaže Šabić i ukazuje na otkrivene krađe identiteta građana tokom izbora za Nacionalne savete manjina, zbog kojih niko nije odgovarao.

Krivično delo


- Upotreba bilo čijih ličnih podataka bez njegovog pristanka ili bez izričitog osnova u zakonu je nedopuštena i kažnjiva, a pod određenim okolnostima može da bude i krivično delo. Kazne iz Zakona o zaštiti podataka o ličnosti su za pravna lica od 50.000 do milion dinara, a za fizička od 5.000 do 50.000 dinara. Primena tih sankcija je na nadležnim pravosudnim organima - rekao je Šabić.

Prema njegovim rečima podaci mogu da se uzimaju iz mnoštva raznih baza, od biračkih spiskova preko matičnih knjiga, pa do dokumentacija zdravstvenih ustanova i slično, a politički subjekti dolaze do njih zahvaljujući tome što stranački kadrovi uglavnom vode sve institucije u zemlji.


- Oni bi morali da baze podataka o ličnosti koriste shodno nameni, ali očito krše obavezu, stavljajući baze na raspolaganje raznim stranačkim aktivistima - objašnjava poverenik.

Od te prakse, kako kaže, ne preza većina stranaka, ali je čvrste dokaze, pogotovo bez odgovarajućih aktivnosti tužilaštva i policije, teško pronaći.


- Takvim ponašanjem stranke ispoljavaju visok stepen neodgovornosti prema pravima građana i da se takav odnos mora hitno mora promeniti - ističe Šabić.
Zloupotreba ove vrste je bilo mnogo, ali on kao najdrastičniji primer u aktuelnoj kampanji navodi vrlo neprijatan i šokantan primer porodice koja je primila čestitku za punoletstvo i sticanje biračkog prava kćerke koja je preminula pre više godina.
Građani koji otkriju da im je "ukraden" identitet, mogu da se obrate njemu kao povereniku, a ima slučajeva koji su i za Ministarstvo policije.


- Zavisi o kakvoj se povredi prava radi. U zavisnosti od konkretnih okolnosti, adrese, pored Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, mogu biti i tužilaštvo i Ministarstvo unutrašnjih poslova - kazao je Šabić.  

Ponedeljak 23.04.2012. 12:40
Пошто дијаспора овог пута неће да гласа, јер су јој то лепо онемогућили, питање је колико ће гласова "стићи" из иностранства....
Ponedeljak 23.04.2012. 13:04
Зна се ко се служи прљавом кампањом, ДС је несрећа Србије.
Ponedeljak 23.04.2012. 12:19
Ti nisi poverenik za gradjanska prava ti si poverenik za organizovani kriminal, ili podnesi ostavku ako si nemocan ili si isti, nemoj da se vadis.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online