Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 16.04.2012.
11:39
Srna A

"Sprečiti Brisel da preuređuje Srbiju"

Predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislav Koštunica upozorava da se Brisel "nije zadovoljio time što je bacio oko na jedan deo srpske teritorije, na Kosovo i Metohiju, već je počeo da preuređuje Srbiju i iznutra, zalažući se za njenu decentralizaciju i regionalizaciju, podržavajući protivustavni statut Vojvodine".

Vojislav Koštunica: Nedostaci ulaska u EU i previsoka cena tog članstva iz dana u dan će se ispoljavati i povećavati
 


 

Koštunica je u intervjuu agenciji "Srna" ocenio da je za Srbiju neisplativo i preskupo da bude članica EU i upozorio da nijedna država, osim Srbije, nije platila tako visoku cenu za ulazak u Uniju.

Predsednik DSS-a upozorava da se šteta koju Srbija ima zbog svog evropskog puta meri stotinama miliona evra, kao i da je jednostranom primenom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju zatvoreno na hiljade preduzeća.

Budimo neutralni u odnosu na EU

Koštunica je uveren da odnos Srbije prema EU mora zbog toga da bude redefinisan i preuređen, kao i da će to narod na izborima prepoznati, jer DSS ide upravo sa porukom da Srbija treba da bude politički neutralna u odnosu na EU i na sve druge saveze država i da treba da sarađuje sa svima u skladu sa svojim interesima.

Koštunica poručuje da je takav stav DSS-a veoma važna i dalekosežna poruka za javnost u Srbiji, te da, možda, neki to neće shvatiti odmah, ali će ta poruka ostati i za neko buduće vreme, jer će se svi ti "nedostaci ulaska u EU i previsoka cena tog članstva iz dana u dan ispoljavati i povećavati".

Lider DSS-a, koji je i kandidat za predsednika Srbije, očekuje da će birači prepoznati doslednu politiku koju vodi njegova stranka, koja stalno ukazuje na "štetu i pogubnost politike evroatlantskih integracija po interese Srbije".

"Neki od tih projekata koji su vezani za Uniju, kao što je izgradnja fabrike ’Fijata’ u Kragujevcu, pokazali su da je Srbija, u stvari, investirala u jednu stranu firmu. Osim toga, u ovom trenutku, Srbija više ulaže u EU nego što Unija ulaže u Srbiju. Dosadašnja ulaganja ’Fijata’ u tu fabriku su beznačajna u odnosu na ulaganja Srbije" - rekao je Koštunica.

Kapital ima svoju, a ne "evropsku logiku"

Koštunica odbacuje tvrdnje da članstvo u Evropskoj uniji donosi nove strane investicije i objašnjava da kapital ide svojom logikom i plasira se tamo gde se to isplati.

"Na primer, Švajcarska i Norveška koje nisu članice EU mnogo se lakše nose sa ovom krizom nego zemlje koje su članice EU. Nepisano je pravilo da članstvo u EU podrazumeva prethodno članstvo u NATO-u. Koliko bi tek to koštalo Srbiju, jer bi u tom slučaju vojska morala da bude opremljena novim naoružanjem koje je u skladu sa NATO standardima" - rekao je predsednik DSS-a.

On je optužio vlasti u Srbiji da će "i dalje postepeno da klize ka prikrivenom i potpunom priznavanju Kosova".

"Građani u Srbiji na predstojećim izborima treba sami sebi da odgovore da li se u protekle četiri godine, idući ’svetlim evropskim putem’, u Srbiji živi bolje ili gore. Ja sam uveren da se živi mnogo gore i da tako misli većina stanovnika Srbije" - naveo je Koštunica.

On je istakao da nema većeg državnog interesa srpskog naroda od jačanja veza između Republike Srpske i Srbije i potsetio da je, u vreme kada je bio predsednik Vlade Srbije, radio na tome i doprinio takvom povezivanju kroz privatizacije koje su u to vreme ostvarene u Republici Srpskoj, poput privatizacije Telekoma Republike Srpske.

Zapad protiv Dejtona više nego narod u BiH

Koštunica upozorava da je Dejtonski sporazum mnogo puta revidiran i da su protiv Dejtona više radili njegovi zapadni tvorci nego narod u BiH.

"BiH nije ničija kolonija i zaista je teško pronaći bilo koji razlog koji bi govorio u prilog daljeg postojanja Kancelarije visokog predstavnika. Ništa se ne rešava njihovim prisustvom na ovim prostorima. Ne stoji njihova priča o neefikasnosti institucija u BiH. Tačno je da su one neefikasne, ali neefikasne su institucije i u jednoj Belgiji i u još nekim zemljama članicama EU - pa nikom ništa" - naglašava Koštunica.

Predsednik DSS-a smatra ipak da je, "u poređenju sa drugim međunarodnim aranžmanima na ovim prostorima, poput otimanja Kosova ili, pak, razbijanja državne zajednice Srbije i Crne Gore, Dejtonski mirovni sporazum još i dobar".

"Vašington i zapadne zemlje su u BiH pokazali malo više sluha i razumevanja. Išli su ka jednom rešenju koje je ipak ostvarivo i koje uvažava interese svih naroda koji žive na ovim prostorima" - zaključio je Koštunica u intervjuu "Srni".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 16.04.2012. 13:43
Bravo Vojo..Upravo su Švajcarska i Norveška zemlje koje moramo slediti ...a ne EU...samo SLOBODNA SRBIJA KOJA NIJE OKOVANA LANCIMA GLOBALIZMA ĆE SE MOĆI BRZO RAZVIJATI!
Ponedeljak 16.04.2012. 13:10
Tamo gde nema domacina nekuca se nego se nogom ulazi.
Ponedeljak 16.04.2012. 12:31
Прозападна политика коју води садашња интелектуално - политичка ''елита'' подразумева да односе унутар Србије и спољну политику Србије одређује Брисел и НАТО. Да би се ситуација променила Србија, мора имати недвосмислену жељу да буде самостална земља (свесно и несвесно брана томе је владајућа интелектуално- политичка ''елита'' и већина ''опозиционара'') и да буде изузетно јака и стабилна (што није) и да има јаке савезнике у том послу.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online