Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 14.04.2012.
07:12
Beta A

''Ratko Mitrović'': Radnici ne odustaju od štrajka glađu

Radnici Građevinskog preduzeća "Ratko Mitrović" iz Kragujevca, koji štrajkuju glađu jer im bivši vlasnik duguje zarade i doprinose, provešće i treću noć u Upravnoj zgradi te firme.

Štrajk glađu je počeo 11. aprila i za taj način protesta opredelilo se 40 od 110 radnika građevinske firme koji su dobili otkaz nakon stečaja. Jedini zahtev radnika je da im budu isplaćena dugovanja za zarade od 2009. u iznosu od po 100.000 do 130.000 dinara i da im se poveže radni staž.

Radnici traže da im se isplati ono što su zaradili

Radnici koji štrajkuju glađu kažu da se osećaju sve lošije, naročito dijabetičari i oni sa povišenim krvnim pritiskom, zbog čega je i danas dolazila lekarska ekipa Hitne pomoći. Radnici se nalaze u jednoj prostoriji Upravne zgrade i provode vreme gledajući televiziju i spavajući na dušecima u hodniku u prizemlju zgrade.

Radnik preduzeća "Ratko Mitrović" Janićije Petrović, koji je radio građevinske poslove za tu firmu više od 20 godina i nakon stečaja dobio otkaz, rekao je agenciji Beta da je štrajk glađu jedini način da se izbore za ono što su "krvavo zaradili".

"Radili smo poslove na kapitalnim objektima u Kragujevcu u 2010. i 2011. godini na objektu Plaza i u fabrici Fijat automobili Srbija i svaki dinar je zarađen", rekao je Petrović.

Radnik Momir Jovanović, koji je proveo u "Ratku Mitroviću" tri decenije, rekao je agenciji Beta da su radnici došli u situaciju da štrajkuju glađu pošto ih je bivši vlasnik prevario.

"Radili smo praktično za dobit druge firme koju je osnovao vlasnik, Neimar 1985, a preduzeće Ratko Mitrović je prevelikim zaduživanjem gurnuo u stečaj. Mi smo ostali bez posla i plata", rekao je Jovanović.

Radnici su odlučni da nastave štrajk glađu i da protest radikalizuju prekidom uzimanja tečnosti, a zapretili su da će u slučaju neispunjenja zahteva da dovedu i članove porodica. Posle automatskog stečaja 19. marta ove godine, više od 100 radnika GP "Ratko Mitrović" je dobilo otkaz od stečajnog upravnika zbog čega su u više navrata organizovali protestna okupljanja ispred Upravne zgrade firme.

GP "Ratko Mitrović" je privatizovano u maju 2007. godine kada je preduzeće "Neimar" iz Kragujevca koje se bavilo istom delatnošću kupilo većinski paket akcija.

Vlasnik firme, koja je ušla u automatski stečaj, Dragoljub Pantić izjavio je prekjuče agenciji Beta da je protest nezakonit i da će  problem biti rešen na sudu.

POVEZANE VESTI

Subota 14.04.2012. 07:46
Tako je to kad mafija uz pomoc drzave pocne da rukovodi sa bivsim velikim firmama sistem u sto kracem roku mazni lovu i unisti sve iza sebe.........lopovska druzina na celu vlasti........
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online