Subota 14.04.2012.
07:12
Beta

''Ratko Mitrović'': Radnici ne odustaju od štrajka glađu

Štrajk glađu je počeo 11. aprila i za taj način protesta opredelilo se 40 od 110 radnika građevinske firme koji su dobili otkaz nakon stečaja. Jedini zahtev radnika je da im budu isplaćena dugovanja za zarade od 2009. u iznosu od po 100.000 do 130.000 dinara i da im se poveže radni staž.

Radnici traže da im se isplati ono što su zaradili

Radnici koji štrajkuju glađu kažu da se osećaju sve lošije, naročito dijabetičari i oni sa povišenim krvnim pritiskom, zbog čega je i danas dolazila lekarska ekipa Hitne pomoći. Radnici se nalaze u jednoj prostoriji Upravne zgrade i provode vreme gledajući televiziju i spavajući na dušecima u hodniku u prizemlju zgrade.

Radnik preduzeća "Ratko Mitrović" Janićije Petrović, koji je radio građevinske poslove za tu firmu više od 20 godina i nakon stečaja dobio otkaz, rekao je agenciji Beta da je štrajk glađu jedini način da se izbore za ono što su "krvavo zaradili".

"Radili smo poslove na kapitalnim objektima u Kragujevcu u 2010. i 2011. godini na objektu Plaza i u fabrici Fijat automobili Srbija i svaki dinar je zarađen", rekao je Petrović.

Radnik Momir Jovanović, koji je proveo u "Ratku Mitroviću" tri decenije, rekao je agenciji Beta da su radnici došli u situaciju da štrajkuju glađu pošto ih je bivši vlasnik prevario.

"Radili smo praktično za dobit druge firme koju je osnovao vlasnik, Neimar 1985, a preduzeće Ratko Mitrović je prevelikim zaduživanjem gurnuo u stečaj. Mi smo ostali bez posla i plata", rekao je Jovanović.

Radnici su odlučni da nastave štrajk glađu i da protest radikalizuju prekidom uzimanja tečnosti, a zapretili su da će u slučaju neispunjenja zahteva da dovedu i članove porodica. Posle automatskog stečaja 19. marta ove godine, više od 100 radnika GP "Ratko Mitrović" je dobilo otkaz od stečajnog upravnika zbog čega su u više navrata organizovali protestna okupljanja ispred Upravne zgrade firme.

GP "Ratko Mitrović" je privatizovano u maju 2007. godine kada je preduzeće "Neimar" iz Kragujevca koje se bavilo istom delatnošću kupilo većinski paket akcija.

Vlasnik firme, koja je ušla u automatski stečaj, Dragoljub Pantić izjavio je prekjuče agenciji Beta da je protest nezakonit i da će  problem biti rešen na sudu.

2024 © - Vesti online