Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 13.04.2012.
13:13
J. L. Petković - Vesti A

Pantić: Nećemo se dati

Tačijev zamenik Hajredin Kuči zapretio je akcijom specijalnih snaga kosovske policije na severu sličnu onoj od 25. jula prošle godine, objašnjavajući da je to "neophodno da bi se uspostavio red i zakon".

Krstimir Pantić






Gradonačelnik Kosovske Mitrovice Krstimir Pantić kaže za "Vesti" da Priština neće uspeti da etnički očisti severni deo pokrajine. On dodaje da će Srbi održati i lokalne izbore u dve opštine, a ako dođe do incidenata, kaže, odgovornost će snositi Kfor.


Kako ocenjujete najnoviju pretnju Prištine?
- Priština je, na žalost, uspela da etnički očisti veći deo pokrajine, ali neće uspeti i severni deo. Poruka građana severa i Kučiju i Bajramu Redžepiju je da ne pokušavaju da instaliraju kosovsku policiju, kako što su to neki dan bezuspešno probali. Podvlačim, mi nemamo nameru da koristimo oružanu silu, kao što to rade kosovski Albanci. Borićemo se protestima, građanskom neposlušnošću,

Ako se šta desi, KFOR će biti kriv

 

Plašite li se incidenata uoči izbora?
- Očigledno je da će Albanci pokušati da ih spreče. Ali, Kfor i general Erhard Drevs su javno rekli da znaju za te pretnje i za tu opasnost. Zato bi KFOR, kao garant mira i stabilnosti, trebalo da spreči incidente. Ovim putem pozivam generala Drevsa da povuče svoje snage sa administrativnog prelaza, gde ih bespotrebno gomila, i da ih pravilno raspodredi tamo gde je potrebno i spreči nasilje. Ako se bilo šta desi, bilo kakav incident, ili nešto još gore, odgovornost će snositi KFOR. Zato očekujem da preduzmu mere da to spreče.

barikadama. Naš motiv je jak, jer branimo svoje domove od okupacije, i nećemo dozvoliti zaokružavanje kosovske nezavisnosti.


Zbog ubistva Seljvera Haradinaja KPS je pokušao da postavi policijske "kućice" u severnom delu Mitrovice, a zatim su u južnom usledili protesti. Mislite li da bi KPS trebalo da što pre završi istragu, i tako smanji tenzije?
- Sama činjenica da rezultati istrage nisu objavljeni, podstiče sumnje da je reč o nečemu drugom, a ne ubistvu. Podsetiću da nisu objavljeni ni rezultati istrage ubistva policajca Envera Zumerija ubijenog u Zubinom Potoku. Mislim da je u ovu istragu trebalo da se uključi MUP Srbije i pomogne Euleksu, koji je očigledno nesposoban, kako bi se otkrilo kako je Haradinaj poginuo, a da Srbi ne bi bili za sve optuživani.


Uvek su dežurni krivci?
- Sve što nije dobro, pripisuje se Srbima, a onda i Priština i međunarodna zajednica, to objašnjavaju kao posledicu nepostojanja reda i zakona. To naravno, nije tačno. Stopa kriminala na severu je mnogo niža nego u ostalom delu pokrajine. Za sporadične incidente mogu biti odgovorni Albanci i njihova tajna služba, jer samo njima odgovara podizanje tenzija na severu. Srbima to nikako ne ide u prilog.

Rešeni ste da sprovedete lokalne izbore. Hoće vaša namera da ih održite povećati tenzije?
- Upravo naša odlučnost da se sprovedu lokalni izbori iritira kosovske Albance, jer je to direktan dokaz da oni nisu nezavisna država, i zato pokušavaju da spreče održavanje svih izbora. Lokalni izbori će biti održani i u opštinama Zvečan i Zuibin potok, a priča da nema uslova, nije nikakvo opravdanje. 

POVEZANE VESTI

Petak 13.04.2012. 13:24
Упркос шиптарским злочинцима и домаћој багри која хапси часне српске родољубе, наш народ на бранику отаџбине неће поклекнути, а доћи ће и време када ће се и Срби у успаваној Србији пробудити и вратити оно што им по сваком људском праву и праву проливене крви наших славних предака припада. И зато само за Двери-за живот Србије. Отерајмо ову багру која је уништила и распродала нашу српску земљу и која издајнички служи интересима окупатора наших српских земаља! Вратимо Србију, Србима.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online