Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 28.11.2018.
13:25
Tanjug, Vestionline A

Simić: Ne mirimo se sa planom da nas ovde nema

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić poručio je danas, sa još jednog mirnog protesta u Kosovskoj Mitrovici, da su Srbi jedinstveni i da se ne mire sa potezima Prištine i njihovim planom - da tamo više nema Srba.

youtube.com/Srpska Lista
Igor Simić

- Dosadašnji, kao i svi naredni protesti koji će uslediti, jer Priština ne želi da Srbima omogući život dostojan čoveka pokazaće da smo jedinstveni. Nema više političkih partija, danas smo svi jedno i smetamo im danas samo zbog jednog - zato što smo Srbi i zato što smo svoji na svome - rekao je Simić.

On je dodao nisu birali ni vreme ni mesto za proteste, jer Priština nije birala ni vreme ni mesto kada će udariti i pokušati da ih ubedi da nisu svoji na svome.

Simić je građanima sa severa KiM, kako je rekao, preneo pozdrave braće iz Raniluga, Parteša, Velike Hoče i ostalih srpskih sredina sa juga Kosova i Metohije.

- Svi međunarodni predstavnici, koji su se onako uzdigli i pozivali sve da zaštite prava migranata, danas se neće setiti da pitaju kako žive Srbi na KiM, na severu ili naša braća na jugu. Prenosim vam pozdrave naše braće iz srpskih sredina sa juga KiM. Mi smo jedan narod koji živi u dvema različitim okolnostima, mi nosimo luč slobode za naš narod dole, koji moraju da trpe zbog srpskog imena i slave - naveo je Simić.

Poručio je da hiljade okupljenih građana pokazuju da se Srbi ne mire sa pokušajima da "ih ubijaju jednog po jednog".

- Kao što su pokušali da ubiju Milana Radoičića, da se usude da hapse žene, poput Silvane Arsović… Ne mirimo se sa planovima koje imaju protiv nas - a to je da nas nema - istakao je Simić.

Kako je rekao, na pozive na mir i dostojanstvo i ispruženu ruku, dobili su batine.

- Danas slušamo kako nam prete, kažu nije dovoljno uhapšeno, hapšiće nas još… Možda što nosimo srpsku zastavu, idemo u srpsku školu… Mirno da gledamo i mirno da žanjemo kako bismo plaćali njima harač niti možemo niti hoćemo - podvukao je Simić.

Istakao je da su se Srbi sa severa svim političkim sredstvima trudili da borbu sa ulica 

prenesu u Prištinu, da se tamo demokratski i legitimno bore za očuvanje prava, Trepče, institucija.

U tome, naveo je, nisu uspeli, ali ne zato što nisu hteli, te poručio da predsednici opština nisu podneli ostavke zato što ne znaju kako da rade, već zato što ne žele da budu dekor u institucijama.

- Mi smo ogledalo sprskog naroda danas i naša poruka sugrađanima u centralnoj Srbiji je ujedinite se, pod srpskom zastavom i i srpskom šajkačom, jer odavde nema nazad - poručio je Simić.

Sa građanjma severa Kosova na današnjem protestu su i rudari iz Trepče i studenti.

Uprkos hladnom vremenu na protestu se okupilo više hiljada ljudi koji zahtevaju da Priština ukine diskriminatorske takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i omogući Srbima normalno snabdevane namirnicama, lekovima...

Građani su nosili transparente sa istim porukama kao i juče i ponovo tražeći od EU i Amerike da reaguje: "Hoćemo mir, a ne rat", "EU, otvori oči", "Biju nas i terorišu", "Stop nasilju Prištine"... 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online