Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Petak 13.04.2012.
13:03
J. Arsenović - Vesti A

Amerika se klanja Tačiju

Prošlonedeljna poseta kosovskog premijera Sjedinjenim Američkim Državama praktično je stavila tačku na mogućnost da se Hašim Tači nađe na optuženičkoj klupi zbog trgovine organima otetih Srba.

BELA KUĆA ŠTITI ZLOČINCA: Hašim Tači i Hilari Kllinton u Vašingtonu

Iako ga nije primio predsednik SAD Barak Obama, o čemu su spekulisali mediji u Prištini, Tači s pravom može da odahne jer sve one pohvale koje mu je javno uputila državna sekretarka Hilari Klinton, a šta srpski mediji nisu preneli, idu u prilog njegovog unapred amnestiranja.


"Veliko mi je zadovoljstvo da izrazim dobrodošlicu premijeru Tačiju, koji je ponovo doputovao u Vašington i došao ovamo u Stejt department. Premijer je pokazao veliko umeće rukovođenja i pomogao je u unapređenju demokratije, stabilnosti i vladavine prava na Kosovu. On vodi svoju zemlju ka onoj budućnosti koju narod Kosova želi za sebe i koju SAD žele za njega, a to je punopravno partnerstvo u evropskim i evroatlantskim institucijama", ovim rečima je započela prošlonedeljno zajedničko obraćanje Hilari Klinton.


- I pre ove posete SAD, Tači je uzet u zaštitu, time što je izveštaj Dika Martija bio sistematski relativiziran, što je beskonačno odgađano da se formira nezavisno sudsko telo i time što su UN isključene, a ceo slučaj trgovine organima poveren EU - kaže za "Vesti" bivši jugoslovenski šef diplomatije Vladislav Jovanović.


- Bilo je jasno odmah posle objavljivanja izveštaja Dika Martija da će to biti neka vrsta mrtvorođenčadi, i da će kroz vreme, proceduru, nestajanja svedoka i raznih vrsta pritisaka ceo zločin biti minimiziran i poslat ad akta. To je sve razumljivo jer je Tači prvi američko-natovski saveznik na ovom delu Balkana. Preko njega su ušli na Balkan i odmah dobili vojnu bazu ne pitajući za dozvolu ne samo Srbiju već ni SB UN, iako je Kosovo pod protektoratom UN - objasnio je Jovanović.

Hašim Tači i Džozef Bajden
 


Tači je, podsećamo, pravosnažno osuđen 1997. godine na 10 godina zatvora zbog više bombaških napada na srpsku policiju kada su ubijena tri policajca, a više njih ranjeno.


Zmiji, kako glasi Tačijev ratni nadimak u vreme dok je bio komandant terorističke

OVK, ovo je prva zvanična poseta SAD nakon što je 2010. specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti objavio izveštaj u kojem se Tači i Drenička grupa sumnjiče kao kolovođe organizovane otmice ljudi i trgovine ljudskim organima.

Sastanak i sa Ban Ki-Munom

 

S obzirom na to da u predizbornoj kampanji koja je u jeku u Srbiji Kosovo i Metohija ne spadaju u važne teme, potpuno je razumljivo što većina beogradskih medija posetu Hašima Tačija SAD nije tretirala analitično, već u domenu informacije sa naglaskom da ga nije primio Barak Obama, čemu se on lično nadao i što su najavljivali prištinski mediji.


I pored toga, Tači je upisao još jedan politički poen za Kosovo sastankom sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom, kojem se zahvalio "jer UN neće pomoći Srbiji da organizuje lokalne izbore u otcepljenoj južnoj pokrajini".


Osim što je prijemom kod Klintonove i potpredsednika SAD Džozefa Bajdena uspeo da potvrdi da je i dalje glavni albanski političar sa Kosova na kojeg računa Vašington, Tači je dobio i nesumnjiva uveravanja Bele kuće da je za SAD priča o nezavisnosti Kosova završena.


- SAD su i dalje apsolutno opredeljene za teritorijalni integritet i suverenitet Kosova. Dogovori postignuti u dijalogu sa Srbijom to samo još više naglašavaju, istovremeno utvrđujući uslove za učešće Kosova na forumima s njegovim susedima, gde će Kosovo konačno imati ravnopravan glas kada je reč o regionalnim pitanjima - izjavila je između ostalog Klintonova.

Američki mediji o poseti

 

Bilo je i američkih medija, nažalost, manjeg uticaja koji su kritikovali to što je potpredsednik SAD Džozef Bajden primio samozvanog kosovskog premijera o kojem, kako su podsetili, FBI ima podatke o učešću u trgovini ljudskim organima i organizovanom kriminalu.


Konzervativni list "Vašington fri bikon" tako je primetio da će Bajden u Beloj kući primiti čoveka o kojem je još britanski "Gardijan" još 2010. godine pisao da je označen kao šef mreže koja se pred početak rata na Kosovu bavila reketiranjem i kontrolisala trgovinu heroinom, a koji se dovodi u vezu i sa organizovanjem kriminalnih grupa koje su tokom rata na Kosovu švercovale drogu i oružje.

POVEZANE VESTI

Petak 13.04.2012. 13:08
Kazna će ga stići kad tad.
Petak 13.04.2012. 13:10
Može da mu se klanja i cela vasiona,ZABOLE NAS.... ALI JA ZNAM DA ĆE ZAVRŠITI NA SUĐENJU U BEOGRADU I TO VEOMA BRZO !
Petak 13.04.2012. 13:29
Америка, као земља злочина и злочинаца се и клања само другим злочинцима који је превазилазе у монструозности злочина које чине. Зато отерајмо слуге окупатора и издајнике наше земље Србије и вратимо част и достојанство Србији и ослободимо наше српске земље! Сви за Двери-за живот Србије. Србија, Србима.!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online