Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Nedelja 08.04.2012.
05:21
Večernje novosti A

Pismenost đaka u Srbiji na popravnom

Trećina učenika u Srbiji funkcionalno je nepismena, pokazalo se na poslednjem međunarodnom PISA testiranju, održanom 2009. godine. Tri godine ranije čak više od polovine testiranih petnaestogodišnjaka nije uspelo da razume tekst koji čita. Za desetak dana đaci će imati novu priliku da osvetlaju obraz i pokažu da nisu lošiji od vršnjaka iz Evrope. Od 17. do 30. aprila u 160 uglavnom srednjih škola biće organizovano novo PISA testiranje.

Šansu da pokažu da li razume tekst, kako rešava realne matematičke zadatke i pitanja iz ostalih nauka imaće 5.500 učenika koji su napunili 15 godina. Birani su metodom slučajnog uzorka. Škole su spremne, a đaci i nemaju način da se pripreme za ovo testiranje, pišu ''Novosti''.

Foto: Ilustracija

- Nastavnici mogu da im pokažu zadatke od prethodnih godina, da porazgovaraju sa njima i oslobode ih straha, ali ne postoji način da obnavljaju znanje za test. Jer od njih se tu ne traži da reprodukuju znanja, već da ih primene - objašnjava za ''Novosti“ Dragica Pavlović-Babić, nacionalni koordinator za PISA testiranje.

Testovi ispituju postignuća u različitim oblastima i pokazuju da li mogu znanje koje imaju da primene u različitim situacijama u školovanju, profesiji i svakodnevnom životu.

Testiranje neće biti u svim školama u isto vreme. Same će određivati kada će proveravati znanje učenika, u periodu od 17. do 30. aprila.

Sagovornica beogradskog lista objašnjava da prepisivanja do sada nije bilo, niti će biti. Škole testove čuvaju u tajnosti, a postoji ukupno 13 kombinacija zadataka, pa neće biti problem ni to što ne rade svi u isto vreme. Učenici, dakle, mogu da se raspitaju kod drugara koji su radili pre njih, ali ne znači da će odgovarati na ista pitanja.

POVEZANE VESTI

Nedelja 08.04.2012. 06:23
Postoji samo jedan lek, čitanje i samo čitanje. Na desetine, pa i stotine knjiga.
Nedelja 08.04.2012. 07:32
Učitelje, nastavnike i profesore na popravnom. Djaci od koga su učili dobro su i naučili.
Nedelja 08.04.2012. 08:44
Zaintrigira me kakvi su to testovi, evo primeraka ovde (na engleskom), iz (sve) 3 oblasti: Matematike, 'nauke' (oni tu trpaju fiziku, biologiju i hemiju zajedno), i citanja (tj razumevanja procitanog). http://pisa-sq.acer.edu.au/index.php Ja te testove vidim ovako: Onaj ko zna da koristi tehnicka uputstva za rukovanje spravama, taj ce dobro proci na testu citanja. Trazi se logicko razumevanje stvari, i logicko razmisljanje. Nisam siguran da bi pomogle stotine procitanih romana beletristike. Nije mi bilo potpuno jasno kako boduju pisane odgovore. ........(nastavlja se) .......
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online