Nedelja 08.04.2012.
05:21
Večernje novosti

Pismenost đaka u Srbiji na popravnom

Šansu da pokažu da li razume tekst, kako rešava realne matematičke zadatke i pitanja iz ostalih nauka imaće 5.500 učenika koji su napunili 15 godina. Birani su metodom slučajnog uzorka. Škole su spremne, a đaci i nemaju način da se pripreme za ovo testiranje, pišu ''Novosti''.

Foto: Ilustracija

- Nastavnici mogu da im pokažu zadatke od prethodnih godina, da porazgovaraju sa njima i oslobode ih straha, ali ne postoji način da obnavljaju znanje za test. Jer od njih se tu ne traži da reprodukuju znanja, već da ih primene - objašnjava za ''Novosti“ Dragica Pavlović-Babić, nacionalni koordinator za PISA testiranje.

Testovi ispituju postignuća u različitim oblastima i pokazuju da li mogu znanje koje imaju da primene u različitim situacijama u školovanju, profesiji i svakodnevnom životu.

Testiranje neće biti u svim školama u isto vreme. Same će određivati kada će proveravati znanje učenika, u periodu od 17. do 30. aprila.

Sagovornica beogradskog lista objašnjava da prepisivanja do sada nije bilo, niti će biti. Škole testove čuvaju u tajnosti, a postoji ukupno 13 kombinacija zadataka, pa neće biti problem ni to što ne rade svi u isto vreme. Učenici, dakle, mogu da se raspitaju kod drugara koji su radili pre njih, ali ne znači da će odgovarati na ista pitanja.

2024 © - Vesti online