Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 04.04.2012.
20:06
B92 A

Sve više zavisnika od interneta u Srbiji

Sa povećanjem broja korisnika interneta u Srbiji, raste i broj internet-zavisnika. O njima se, za sada, više govori nego što se radi na njihovom lečenju.

To se, pre svega, dešava jer većina njih ni sama nije svesna da ima problem.

Društvene mreže su najčešće adrese onih koji svoje vreme provode na svetskoj mreži.

Klik mišom i poznata adresa dovoljni su da se uspostavi veza. Aktivnost koja je kod većine postala svakodnevni ritual sve češće počinje da se dovodi u vezu sa poremećajem, koji kod onih koji ne mogu da odole može da izazove teške posledice u raznim oblastima, navodi B92.

Broj internet zavisnika sve veći

Od porodičnog do društvenog života. U Srbiji još niko zvanično nije dobio dijagnozu da je internet zavisnik, ali broj onih koji se javljaju za savet i pomoć raste.

"Pretpostavljam da ne postoji dovoljna svest, naročito kod roditelja, jer ne smatraju da je to bolest, na neki način se smatra da je dete bezbedno ako vreme provodi u svojoj sobi, druži se sa kompjuterom, nije van kuće. Oni ne smatraju da je to problem. Međutim, provođenje više od četiri sata dnevno za kompjuterom smatra se zavisnošću", objašnjava direktor Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti Jasna Daragan Saveljić.

Sa medicinskog aspekta internet može brzo i lako da postane ozbiljan zdravstveni problem. Oni koji svetskoj mreži pristupaju kao društvenom fenomenu ističu njegove pozitivne kvalitete uz napomenu da svaki korisnik internet mora pamentno da koristi. A korisnika u Srbiji sve je više.

U Srbiji skoro polovina domaćinstava ima pristup internetu. Među korisnicima dominiraju oni koji su završili fakultet, a ubedljiva većina onih koji idu na svetsku mrežu to čini svakodnevno. Za većinu internet pre svega predstavlja društvene mreže.

"Možda treba reći da to nije zavisnost od interneta kao takvog. To je zavisnost od informacija. To je navika da uzimate informacije tamo gde se one nalaze. Verovatno neki pripadnici starije generacije građana Srbije nisu ujutro mogli da se spremaju za posao bez radija u pozadini ili su palili televizor čim se vrate s posla. To je ta vrsta zavisnosti, samo što je sada internet mnogo šire dostupan, pa nam zbog toga bode oči. Niko nije govorio o zavisnosti od radio-aparata ili novina. Naravno, treba voditi računa da nam navika ne pređe u nešto loše", objašnjava Jovana Tripunović iz Centra za proučavanje informacionih tehnologija.

Porast broja korisnika interneta, kao i potencijalnih internet zavisnika u Srbiji, kao i u svim drugim razvijenim delovima u svetu, u direktnoj je vezi sa tehničkim razvojem. Na mrežu se sada, osim preko kompjutera, može čak i preko telefona.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 05.04.2012. 06:47
Bolja je takva zavisnost, nego sve ostale.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online