Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 04.11.2013.
04:44
rts.rs A

Od javne kritike do gubitka posla

Zaposleni često svoje nezadovoljstvo radnim okruženjem izražavaju komentarima na društvenim mrežama. Iako im to možda donosi trenutno olakšanje, posledice mogu biti negativne, smatraju upućeni. Kažu, treba biti oprezan u iznošenju takvih stavova, jer je rizik od gubitka posla visok, navodi RTS.

Slučaj mašinovođe iz Beča koji je zbog objavljivanja izveštaja o svom radu na Fejsbuku dobio otkaz ili crnogorskog policajca koga je zbog lajkovanja određenih grupa snašla ista sudbina, potvrđuju nepisano pravilo. Nema kompanije niti politike koja može da zabrani vaše mišljenje, ali ako se ono nađe u javnom prostoru može da nastane problem.

Možda je najdrastičniji primer američkog marinca koji je zbog kritike predsednika Baraka Obame na mreži isključen iz vojske.

Neprimereno ponašanje na društvenim mrežama može da vas košta posla

Novinar aktivan na društvenim mrežama Zoran Stanojević kaže da se može smatrati prihvatljivim da zaposleni piše na nekoj društvenoj mreži sve ono što je spreman da kaže svom šefu u prisustvu javnosti. Da ne bi dolazilo do ovakvih situacija, većina kompanija ima pravilnike za ponašanje zaposlenih na društvenim mrežama.

Direktorka za komunikacije "Koka kole" Milica Stefanović kaže da ta kompanija ne vidi problem u tome da zaposleni podrži ili voli nešto što nema veze sa "Koka-kolom".

"Ali, ono što se trudimo je da razumeju koji efekat imaju njihova delanja na društvenim mrežama, obzirom da je internet nešto što je jako vidljivo i nešto što ostaje večno, dakle koji efekat takve njihove aktivnosti mogu imati na eventualno ili poslovanje ili imidž kompanije", navodi Stefanovićeva.

Lepo ponašanje na mreži je ono što očekuju sve firme. Međutim, postoje izuzeci kada zaposleni imaju pravo da komentarišu, a da o tome nisu obavestili poslodavca. Zaštitnik prava građana Saša Janković smatra da je logično da firme mogu da očekuju lojalnost od svojih zaposlenih i da imaju pravo da je traže.

Međutim, dodaje Janković, ono što firme ne smeju da očekuju jeste da zaposleni kriju nezakonitosti, a ne mogu da očekuju ni laganje ni ugrožavanje javnog interesa.

Svako ko je dovoljno hrabar da kritikuje firmu u kojoj radi, mora biti spreman i da se suoči sa posledicama.

Upućeni veruju da zaposlenima sloboda izražavanja nije ograničena i savetuju da stvari posmatraju iz ugla poslodavca. Tek tada će znati da li bi na platnom spisku držali nekoga ko narušava ugled firme.

POVEZANE VESTI

NAUKA I TEHNOLOGIJA Bliži li se kraj eri Fejsbuka?
Ponedeljak 04.11.2013. 05:49
A na vestima online pravilo lepog ponasanja je strana rec,zato i ima malo komentara .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online