Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 03.04.2012.
12:19
Večernje novosti A

Đukić Dejanović: Izbori nisu referendum SNS ili DS

Predsednik Skupštine o kampanji, koalicijama, izborima za predsednika: "Tek posle izbora znaćemo sa kim ćemo u vladu. Izbori nisu referendum - SNS ili DS"

 Neću sama voditi zemlju: Slavica Đukić Dejanović

Ako predsedničkih izbora bude, sa akterima političke scene, na osnovu zakonskih rokova, odrediću termin glasanja. Ukoliko Tadić u sredu saopšti da podnosi ostavku, najpre ću razgovarati sa svima onima koji su zainteresovani za učešće na ovim izborima, a posebno ću ceniti stav Ivice Dačića, koji je imao najotvoreniji odnos prema tom pitanju od samog početka.

* Datum održavanja predsedničkih izbora ipak je u vašim rukama. Hoćete li ih raspisati za 6. maj?

- Rano je da kažem šta ću uraditi kada ne znamo kakav će biti ishod onoga što će nam predsednik saopštiti u sredu.

BIĆE KAKO DAČIĆ KAŽE HOĆETE li posle ovih izbora ponovo u Skupštinu, možda vladu, ili se vraćate poslu doktora?
- Trudiću se, koju god ulogu da dobijem od rukovodstva partije i Dačića, da je obavljam u interesu građana. Ako budem u prilici, prihvatiću funkciju koja mi bude ponuđena. Ali za mene nema problema da radim posao profesora Univerziteta i posao lekara. Želim da SPS prođe na izborima što je moguće bolje, a onda ćemo rešavati individualna pitanja.

* Spekuliše se o tome da će Tadić ostavku podneti u poslednji čas - 6. aprila, a Dačić je rekao da se u tom slučaju može desiti da vi prolongirate datum održavanja izbora?

- Ovaj datum je poslednji rok za podnošenje ostavke ukoliko je procena da izbori treba da budu održani 6. maja, najmanje mesec dana posle završetka mandata. Ako se bude išlo na glasanje, sasvim sam sigurna da bi Dačić bio najbolji predsednik Srbije.

* Sve je izvesnije da ćete postati v.d. predsednika Srbije. Jeste li spremni za to?

- Spremna sam za najodgovornije zadatke. Naravno, neću odluke donositi samostalno. Moje funkcionisanje kao državnika je i do sada bilo u saradnji s ostalim državnim institucijama. Posao predsednika obavljala bih oslanjajući se na odluke Skupštine i Vlade.

* Jeste li spremni i za postizborne aranžmane?

- Partije koje već sada govore o tome sa kojim strankama hoće u novu vladu, a sa kojima neće, ne govore istinu. Tek 6. maja uveče, kada budu poznati rezultati glasanja, znaćemo sa kim možemo u vladu. Ukoliko bude predsedničkih izbora, naš kandidat će biti Ivica Dačić, a premijera će verovatno delegirati koalicioni partneri

PUPS ili JS. Priča da se na ovim izborima bira samo između SNS i DS - neće proći.


* Socijalistima sve analize daju dobre šanse, a i vaš koalicioni potencijal je najveći...

- Sada počinju nova pravila takmičenja. Možemo ići sa svima koji će prihvatiti deo našeg programa. Naša iskustva i saradnja sa DS jasno govore da smo spremni da sarađujemo sa svima. Ali sada ne možemo pretpostaviti kako će ko proći. Ne bavimo se drugima, nama je bitno da mi budemo što bolji kako bismo dali podršku stabilizaciji Srbije na evropskom putu i radili na očuvanju nacionalnih interesa i rastu standarda građana.

* Postoji li barem jedna partija koja je za SPS neprihvatljiva?

- Odavno smo pokazali da koalicioni kapacitet za nas nije problem. Sve stranke koje prihvataju naš program, za nas su prihvatljive.


* Ako kažete da stranke nisu iskrene u obećanjima sa kim će u tim, sumnjate li i na savez DS i SNS?

- To je jedna od malo verovatnih, ali mogućih realnosti. U to malo verujem, ali šta ako Vlada ne bude mogla da se formira drugačije? Neće se valjda ponovo ići na izbore...


USLOVE ODREĐUJE UNMIK Hoće li biti održani izbori na Kosovu i Metohiji, i na kom nivou?
- O delikatnosti izbora u južnoj srpskoj pokrajini govorila sam kada sam raspisala izbore. Sada Vlada sa predstavnicima Unmika treba da precizira sve okolnosti za održavanje izbora.

* Deluje li vam da se izborna kampanja za parlament pretvara u referendum - DS ili SNS?

- Pravljenje referendumske atmosfere je potpuno pogrešno. Građani to uopšte tako ne vide, možda im je i žao što nema još nekih partija. Ta postavka "ili naprednjaci ili demokrate" - ne stoji.


* Ostale partije krenule su žestoko u kampanju, a koalicije oko socijalista nema na reklamama, mitinzima, spotovima... Nemate para ili ste sigurni u sebe?

- Svoj posao oko kampanje rade naši aktivisti u 110 opština. Čekamo da vidimo da li će biti održani i predsednički izbori. Od toga zavisi vid kampanje, odnosno da li će biti timska. Neke partije su krenule prerano u kampanju, ali možda to odgovara njihovim programima i mogućnostima. Od građana čujem da su već umorni od kampanje.

* Stranke vlasti daju razna obećanja. DS uvodi subvencije, URS departizaciju preduzeća, a SPS "pakuje kofere" MMF-u. Zašto to niste uradili za četiri godine na vlasti?

- Mi koji smo bili na vlasti, imali smo resore i koaliciju. Bez obzira na to što je Vlada donosila odluke, u njoj je bilo dosta heterogenih uticaja koje je trebalo miriti. Sada počinje nova izborna trka i nastaju nove okolnosti. Sve će zavisiti od resora koje partije budu dobile na osnovu rezultata izbora građana. Koliko glasova dobiju, toliko će moći da utiču. A, građani ocenjuju ko govori istinu a ko marketinški.


* A vi verujete da će vas svrstati među prve?

- Nadam se najboljem. Ne bih da komentarišem druge, ali Koridor 10 je počeo kada je naš Milutin Mrkonjić stao na čelo Ministarstva infrastrukture, gasni aranžmani su sprovedeni od kada je Dušan Bajatović na čelu "Srbijagasa", prvi put se za mandata Žarka Obradovića pominju besplatni udžbenici, a grupe koje su bile marginalizovane sada idu u školu, dok je Ivica Dačić dosta uradio u borbi protiv korupcije. O našim ministrima samo imam reči hvale.


* Hoće li biti sednice Skupštine za vreme kampanje?

- Dogovorila sam se sa šefovima poslaničkih grupa da bi parlamnet bio isuviše korišćen u predizborne svrhe. Sastaćemo se samo oko državnih pitanja. Volela bih da održimo sednicu i potvrdimo odluku Vlade o ukidanju poreza na bebi opremu. To je za mene državno pitanje. Trebalo bi da to bude samo jedna tačka dnevnog reda, da je svi potvrdimo aklamacijom, jer tu nema šta da se polemiše.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online