Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 29.03.2012.
13:24 >> 13:33h
Beta A

Pregovori ako se Srbija uzdrži od izbora na Kosovu?

Evropski parlament (EP) usvojio je u Briselu rezoluciju u kojoj se od vođstva Evropske unije traži da što pre počne pregovore sa Srbijom o prijemu u Uniju, uz ocenu da je Srbija ispunila sve uslove koje je u decembru 2011. postavio Evropski savet.

Prilikom glasanja usvojeno je nekoliko amandman, a u jednom od njih se traži da se Srbija uzdrži od organizovanja lokalnih izbora na Kosovu
 

Evropski parlament smatra da bi, s obzirom na Mišljenje Evropske komisije o napretku Srbije iz oktobra 2011, pregovori o članstvu s Beogradom "trebalo da počnu što pre, čime bi se pokazala privrženost Evropske unije perspektivi te zemlje za ulazak u EU".

Jer, kako je naglašeno, EP "smatra da su ostvareni ključni prioriteti" na koje je Evropska komisija ukazala u Mišljenju o kandidaturi Srbije i da ona nastavlja reforme.

Evropski poslanici u rezoluciji pozdravljaju napredak Srbije u sprovođenju reformi i ukazuju da "dalji napredak Srbije u integraciji u Evropsku uniju zavisi od napretka u obezbeđivanju 'merila iz Kopenhagena' EU" - učvršćenje političke demokratije i funkcionalne tržišne privrede u zemljama koje žele da postanu članice. S tim u vezi se posebno naglašava potreba jačanja vladavine zakona, poštovanja ljudskih prava i "boljeg delovanja tržišne privrede".

Šta su sve pohvalili?

EP traži da svi u regionu budu uključeni u saradnju, a posebno se pozdravlja podrška Srbije i Hrvatske Bosni i Hercegovini, kao i doprinos koji su predsednici Boris Tadić i Ivo Josipović dali jačanju veza Srbije i Hrvatske.

Pohvaljeno izručenje Mladića

Takođe se pozdravlja to što su vlasti Srbije izručile Međunarodnom tribunalu u Hagu preostale odbegle optuženike - Ratka Mladića i Gorana Hadžića, uz napomenu da je nužno istražiti koje su "mreže podrške oni imali, posebno u vojnim i civilnim bezbednosnim službama".

EP pozdravlja napredak u suzbijanja korupcije u Srbiji, ističući odluke Ustavnog suda o sprečavanju sukoba interesa na javnim položajima, ali napominje da postoje "povezani interesi političkih stranaka i tajkuna da održe sistemsku korupciju što je opšti
problem u regionu".

A šta traže od srpske vlasti?

U rezoluciji se od vlasti Srbije traži jačanje državnih tela za suzbijanje korupcije i podvlači da je "istinska vladavina zakona nužna za privlačenje stranih investicija i brži prelazak ekonomije na slobodno tržište".

"Postojanje monopola s tim u vezi ozbiljno narušava taj prelazak", ocenjuje se u dokumentu EP i poziva vlada u Beogradu da i dalje usvaja mere kako bi se ti monopoli ukinuli, a veće olakšice dale za osnivanje malih i srednjih preduzeća. Takođe se ukazuje na "mnoge nepravilnosti, posebno u privatizaciji i javnim nabavkama", i traži tačno utvrđivanje javnog vlasništva da bi se "obezbedilo sigurno i predvidivo poslovanje".

"Posle kandidature sledi još uslovljavanja"

Predočava se i nužnost "nastavka restitucije privatne imovine i sprečavanja da privatni interesi otuđe javna dobra".

Prilikom glasanja usvojeno je nekoliko amandama, a u jednom od njih se traži da se Srbija uzdrži od organizovanja lokalnih izbora na Kosovu.

Izvestilac EP za Srbiju Jelko Kacin, tvorac nacrta rezolucije, pre glasanja je apelovao na srpske vlasti da primene sve dogovore postignute u dijalogu s Prištinom i da sprovedu obaveze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 29.03.2012. 13:33
Ucene, ucene, ucene........... i samo ucene! To je evropska budućnost Srbije.
Četvrtak 29.03.2012. 14:08
Они траже оно што њима одговара.Када уђемо у ту ђаволску ЕУ онда ће тражити да уништимо нашу пољопривреду јер им не требају извозници хране него увозници(Мађарска,Бугарска...)
Četvrtak 29.03.2012. 18:27
Kosovo je srpsko i tako ima da ostane! A tebi EU zbogom!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online