Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Utorak 27.03.2012.
13:35
Kurir A

Srpski đaci uče ustašku pesmicu

Pesma "Spustila se gusta magla" u udžbeniku iz muzičke kulture za četvrti razred osnovne škole, po knjizi "Pevam, sviram, slušam" izdavača "Nova škola", ima isti naziv i melodiju kao numera sledbenika Ante Pavelića, dok su u srpskoj verziji reči drugačije.

Pesma "Spustila se gusta magla" u udžbeniku za srpske osnovce

Ovo bi ostalo neprimećeno da jedno dete nije kod kuće vežbalo izvođenje. Roditelj se, kad je čuo melodiju, odmah zainteresovao za nastavni program.

"U knjizi za pesmu piše 'narodna iz Srbije'. Odmah sam je potražio na Internetu i našao kako je sa izmenjenim tekstom pevaju u Hrvatskoj. Mislim da je iz doba Pavelića. Pisao sam i nadležnima u Ministarstvu prosvete, i nisam dobio konkretan odgovor. Čisto sumnjam da hrvatska deca uče po taktovima 'Marširala, marširala kralja Petra garda'", priča otac jednog deteta.

Izdavač nije želeo da komentariše ove navode, dok Dr Dimitrije Golemović, etnomuzikolog i kompozitor, profesor Muzičke akademije u Beogradu, kaže da "ne može da se utvrdi identitet melodije i teksta neke narodne pesme".

"Pesme ne poznaju granice niti imaju nacionalnost. Često se dešava da nacije u regionu imaju istu melodiju, kojoj dodaju svoj tekst. Narod, ako je peva, misli da je njegova", kaže profesor Golemović.

Tekst hrvatske verzije

 

"Spustila se gusta magla iznad Zagreba,
to ne bila gusta magla iznad Zagreba,
već to bila hrabra vojska poglavnikova.
Poglavniče, skupljaj vojsku
sve pod jedan broj,
pa ju vodi sve do Drine u krvavi boj.
Poglavnik im dao ime hrabre ustaše,
to je vojska koja brani domove naše.
Spustila se gusta magla iznad Kupresa,
to ne bila gusta magla iznad Kupresa.
Vođa bio vitez Boban, pravi ustaša,
pod džamijom viče Boban, hrabri ustaša.
Poglavnik im dao ime Crna legija,
to je bila hrabra vojska Crna legija"

 

Tekst iz srpskog udžbenika

 

"Spustila se gusta magla,
tu mi sedi mlado momče
pokraj Dunava, pokraj Dunava,
sedi i uzdiše, sedi i uzdiše,
spustila se gusta magla,
tu mi sedi mlado momče,
haj, pokraj Dunava, haj, sedi i uzdiše"

POVEZANE VESTI

Utorak 27.03.2012. 13:53
Mene iz dana u dan sve manje i manje iznenađuju ovakve ortodoksne gluposti koje izlaze iz žute kuhinje. Šta ovde da se čudim? Osnovce u HR uče da su im srbi najveći neprijatelji, a našoj deci podvaljuju kolektivni osećaj krivice. Još ćemo ispasti najveći zločinci u ljudskoj istoriji ratovanja. Jeli imalo čudno da dete u 5.razredu OŠ nezna ko je bio Hitler? Da li bi bilo čudno i kako bi se provelo dete u HR u 1.razredu OŠ da nezna ko je bio "okupator" za vreme njihovog domovinskog rata.
Utorak 27.03.2012. 14:11
1. Браћо Срби, будимо реални и разумни: усташе и комуњаре су одувек били на истом задатку и у сарадњи! Тииито је доказано преговарао и сарађивао са усташама и направио је у социјалистичкој крватској ново усташко гнездо. Срби комуњаре после рата су били тииитини пиони и усташки сарадници. Мирин Цоби је продао Србе преко Дрине Туђману. Србија се морала бранити у Книну! Ове данашње неокомуњаре такође су лојални усташки подрепаши. Да ли смо покренули било које питање права РСК и Срба избеглица? Да ли смо тужили крватску за пузећи геноцид у прошлом веку? Да ли смо поставили бар једно питање крватској које би могло да је спречи у уласку у јевропу?
Utorak 27.03.2012. 16:23
Покрет Двери - ЗА живот Србије !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online