Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 27.03.2012.
03:30 >> 15:27h
Beta A

KEK i EPS: Tužba i kontratužba

Kosovska elektronergetska korporacija saopštila je da kompanije "Elektrokosmet" i "Elektroprivreda Srbije" ilegalno deluju na području Kosova severno od reke Ibar. Načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković odbacio je danas optužbe i naveo da je moguća i kontratužba.

KEK tuži Srbiju i EPS i tvrdi da potrrošači samo njima treba da plaćaju
 

KEK je juče saopštio da je podneo tužbu protiv Srbije zbog neispunjavanja obaveza iz Sporazuma o energetskom sektoru i da je započeo "pravne akcije" protiv EPS i "Elektrokosmeta" zbog nelegalnog rada i delovanja na severu Kosova. KEK od Srbije traži 30 miliona evra odštete.

Nedeljković je za agenciju Beta kazao da na severu Kosova i Metohije "postoji samo jedna legalna i legitimna institucija nadležna za snabdevanje električnim energijom i da je to Elektrokosmet koji posluje u sastavu EPS-a".

"Sever Kosova i Metohije se električnom energijom napaja iz centralne Srbije, preko Novog Pazara i Kopaonika, pa KEK nema troškove", rekao je načelnik Okruga.

Prema njegovim rečima, saopštenje o tužbi je nastalo zbog političke koristi, odnosno kako bi se nadležni iz KEK-a dodvorili svojim građanima i Vladi Kosova.

"Ako bi trebalo da pričamo o tužbama onda postoji i kontratužba. Postavlja se pitanje šta je sa kompletnom imovinom EPS-a koja je uzurpirana od strane KEK-a na Kosovu i Metohiji", rekao je Nedeljković.

On je upitao i šta je sa radnicima koji su bili zaposleni u Obiliću i Belaćevcu, koji su 1999. godine ostali bez posla i jedva preživljavaju od minimalnih primanja koje dobijaju od Srbije. KEK, sa druge strane, navodi da kompanije "Elektrokosmet" i
"Elektroprivreda Srbije" ilegalno deluju na području Kosova severno od reke Ibar.

U saopštenju KEK-a piše da je celokupna energija koja se koristi na severu Kosova proizvod KEK-a i da je ta kompanija jedina prema kojoj potrošači imaju obaveze za plaćanje usluga.

POVEZANE VESTI

Utorak 27.03.2012. 07:23
Arnauti, svetski prvaci u ilegalnom delovanju, tuze nekoga za ilegalno delovanje... Paradoks!
Utorak 27.03.2012. 04:59
Kek,kenja.
Utorak 27.03.2012. 10:05
Da li je KEK rešio svoje potrošače južno od reke ibar koji nemaju uklopni sat i brojila za električnu energiju? Kako je KEK došao u posed infrastrukture sa kojom raspolaže?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online