Utorak 27.03.2012.
03:30 >> 15:27h
Beta

KEK i EPS: Tužba i kontratužba

KEK tuži Srbiju i EPS i tvrdi da potrrošači samo njima treba da plaćaju
 

KEK je juče saopštio da je podneo tužbu protiv Srbije zbog neispunjavanja obaveza iz Sporazuma o energetskom sektoru i da je započeo "pravne akcije" protiv EPS i "Elektrokosmeta" zbog nelegalnog rada i delovanja na severu Kosova. KEK od Srbije traži 30 miliona evra odštete.

Nedeljković je za agenciju Beta kazao da na severu Kosova i Metohije "postoji samo jedna legalna i legitimna institucija nadležna za snabdevanje električnim energijom i da je to Elektrokosmet koji posluje u sastavu EPS-a".

"Sever Kosova i Metohije se električnom energijom napaja iz centralne Srbije, preko Novog Pazara i Kopaonika, pa KEK nema troškove", rekao je načelnik Okruga.

Prema njegovim rečima, saopštenje o tužbi je nastalo zbog političke koristi, odnosno kako bi se nadležni iz KEK-a dodvorili svojim građanima i Vladi Kosova.

"Ako bi trebalo da pričamo o tužbama onda postoji i kontratužba. Postavlja se pitanje šta je sa kompletnom imovinom EPS-a koja je uzurpirana od strane KEK-a na Kosovu i Metohiji", rekao je Nedeljković.

On je upitao i šta je sa radnicima koji su bili zaposleni u Obiliću i Belaćevcu, koji su 1999. godine ostali bez posla i jedva preživljavaju od minimalnih primanja koje dobijaju od Srbije. KEK, sa druge strane, navodi da kompanije "Elektrokosmet" i
"Elektroprivreda Srbije" ilegalno deluju na području Kosova severno od reke Ibar.

U saopštenju KEK-a piše da je celokupna energija koja se koristi na severu Kosova proizvod KEK-a i da je ta kompanija jedina prema kojoj potrošači imaju obaveze za plaćanje usluga.

2024 © - Vesti online