Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
14
Nedelja 25.03.2012.
08:21
A

Zašto Srbi vole Vladimira Putina?

Tomislav Nikolić je nedavno rekao da bi predsednik Rusije Vladimir Putin sigurno pobedio na izborima u Srbiji. Istraživanja pokazuju da je Putin bolje ocenjen u javnom mnjenju Srbije od bilo kog domaćeg političara. Putinove aktivnosti budno se prate i ocenjuju, a naročito one koje obavlja u slobodno vreme, navode beogradski mediji.

Tako su mediji objavili vest da je bugarski predsednik poklonio Putinu štene, sa fotografijama na kojima ruski predsednik miluje kuče. Ipak, hit je bio Putinov sastanak sa srpskim bajkerima.

Uživa veliku popularnost u Srbiji: Vladimir Putin

Srđan Bogosavljević iz Ipsos Strateškog marketinga kaže da nema dovoljno dobar uvid da bi dao siguran odgovor, ali da je Srbija svakako među retkim državama u kojima se to dešava – i gde Putina građani ocenjuju bolje nego sopstvene političare, navodi ''Politika''.

''Na teritoriji Kosova i Metohije je slično, samo tamo prednjače zapadni, pre svega američki političari.”

Pitanje je i da li je ocena Putina racionalna ili iracionalna. Bogosavljević odgovara da se u Srbiji veoma dobro misli o Rusiji, koja se doživljava kao prijateljska zemlja koja štiti Srbiju.

''Taj stav o Rusiji postaje još bolji kada se dešava nešto konkretno, kao što su bile posete Putina i Medvedeva Srbiji, ili sklapanje energetskih sporazuma i upućivanje humanitarne pomoći severnom Kosovu. Putin, kao najistaknutiji predstavnik Rusije, zaokuplja veliku pažnju – a kada se tome doda da je, po mišljenju mnogih, najveća mana srpske politike što nema 'čvrste ruke', uz doživljaj da je Putin takav vođa, onda i ne čudi popularnost koju uživa u Srbiji. Oni koji dobro misle o njemu imaju svoje racionalne razloge, što se vidi iz povremenih skokova popularnosti Rusije i ruskih političara upravo onda kada ima nekih aktivnosti. Ali, u pozadini ima mnogo iracionalnog, počevši od potpuno tačne činjenice o zajedničkim slovenskim i pravoslavnim korenima, preko delimično tačnog stava da Rusija uvek pomaže i štiti Srbiju, do u činjenicama potpuno neutemeljenog osećaja da je Rusija najveći donator u Srbiji”, objašnjava Bogosavljević.

Bogosavljević kaže da, iako su vidljivi napori nekih krugova i institucija Rusije da se utiče na politička zbivanja u Srbiji, ne bi se moglo reći da se Putin previše bavi Srbijom i da ličnim angažovanjem utiče na javno mnjenje. ''Ali s takvom popularnošću, sigurno bi mogao, ako odluči”.

Sava Živanov, profesor Fakulteta političkih nauka u penziji, podseća na primer Hrvatske i njihovu zahvalnost Nemačkoj – ''Danke Dojčland”. On, takođe, smatra da bi jedan deo birača glasao onako kako savetuje Putin, ali da ruski premijer ipak poštuje pravila igre i da neće preporučiti jednu opciju na račun drugih.

POVEZANE VESTI

Nedelja 25.03.2012. 08:29
Kakav narod, takva vlast. Mi u Srbiji, dobili smo ono sto smo zasluzili.
Nedelja 25.03.2012. 10:02
volimo Putina zato sto mi na politickoj sceni trenotno nemamo takvog coveka koji svetu jasno kaze da njegova zemlja nije na prodaju za razliku od ovih "NASIH" koji za saku uskoro bezvrednih zelenih novcanica rasprodase sve !!!!!
Nedelja 25.03.2012. 10:22
Види се да исти имамо ОБРАЗ и да су нам НАШИ корени заједнички... Зато га волимо!! Брат!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online