Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 24.03.2012.
21:03
Beta A

Episkop: Prilika da oprostimo, svako u svom srcu

Episkop eparhije raško - prizrenske i kosovsko-metohijske Teodosije rekao je posle služenja parastosa žrtvama NATO bombardovanja u Gračanici, da je godišnjica početka bombardovanja prilika da, praštajući jedni drugima, budemo spremni i da oprostimo svako u svom srcu, prenose beogradske agencije.

Episkop eparhije raško - prizrenske i kosovsko-metohijske Teodosije
 

 

"Ne da zaboravimo, već da ne zlopamtimo i da ne mrzimo i da, gledajući sa verom i nadom u budućnost, učinimo sve što do nas stoji da se ratne tragedije vise nikada ne ponove, kako na ovim prostorima, tako i nigde na svetu", kazao je Teodosije.

U svojoj besedi on je podsetio da je 13. godišnjica početka NATO napada na Srbiju, koji je odneo hiljade žrtava širom zemlje i koji je zvanično završen u junu 1999. godine.

"Za Srbe na Kosovu i Metohiji, međutim, tada nije došao mir i sloboda, već nova stradanja progoni, uništavanja naših svetinja i grobalja i to, nažalost, u prisustvu međunarodne civilne i vojne misije", istakao je Teodosije.

"Ovde smo pre svega da obeležimo godišnjicu dostojanstveno i molitveno, da se setimo ne samo onih koji su svoje živote izgubili za vreme ratnog sukoba 1999. godine, već i svih onih koji su nakon tih ratnih meseci postradali, ili bez traga nestali samo zato što govore drugačijim jezikom, pripadaju drugom narodu, ili drugoj veri", rekao je Teodosije.

Teodisije je istakao da je, nažalost, tačno da mnogi koji su počinili zločine nisu nikada izašli pred lice pravde.

Episkop je naglasio da kao hrišćani ne smemo da zaboravimo da je naročito građanski rat, rat između komšija i dojučerašnjih školskih drugova, najveća nesreća koja nikada ne bi smela da se ponovi.

Gradonačelnik srpske opštine Priština, koja radi izmešteno u Gračanici, Bogdan Savić podsetio je da su period NATO bombardovanja, kao i sve protekle godine, bile posebno tragične i teške za Srbe na Kosovu i Metohiji.

Trinaestogodišnji parastos ispred Spomen-krsta u parku Doma kulture u Garčanici održan je u organizaciji Kulturno-prosvetne zajednice Kosova i Metohije, koja je upriličila i prigodan program, zatim srpske Skupštine grada Prištine, koja radi izmešteno u Gračanici i Eparhije raško-prizrenske i kosovsko-metohijske.

Parastosu koji je služio episkop Teodosije sa sveštenstvom prisustvivalo je sedamdesetak meštana Gračanice i okolnih srpskih sela.

POVEZANE VESTI

Subota 24.03.2012. 22:50
Oprastati neznaci poklanjati vekovne teritorije na kojima su srbi vekovima ziveli.
Subota 24.03.2012. 21:15
Nemam komentar!
Nedelja 25.03.2012. 10:24
U ovoj prici Juda je postao farisej, i propovedao je onako kako mu placaju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online