Subota 24.03.2012.
21:03
Beta

Episkop: Prilika da oprostimo, svako u svom srcu

Episkop eparhije raško - prizrenske i kosovsko-metohijske Teodosije
 

 

"Ne da zaboravimo, već da ne zlopamtimo i da ne mrzimo i da, gledajući sa verom i nadom u budućnost, učinimo sve što do nas stoji da se ratne tragedije vise nikada ne ponove, kako na ovim prostorima, tako i nigde na svetu", kazao je Teodosije.

U svojoj besedi on je podsetio da je 13. godišnjica početka NATO napada na Srbiju, koji je odneo hiljade žrtava širom zemlje i koji je zvanično završen u junu 1999. godine.

"Za Srbe na Kosovu i Metohiji, međutim, tada nije došao mir i sloboda, već nova stradanja progoni, uništavanja naših svetinja i grobalja i to, nažalost, u prisustvu međunarodne civilne i vojne misije", istakao je Teodosije.

"Ovde smo pre svega da obeležimo godišnjicu dostojanstveno i molitveno, da se setimo ne samo onih koji su svoje živote izgubili za vreme ratnog sukoba 1999. godine, već i svih onih koji su nakon tih ratnih meseci postradali, ili bez traga nestali samo zato što govore drugačijim jezikom, pripadaju drugom narodu, ili drugoj veri", rekao je Teodosije.

Teodisije je istakao da je, nažalost, tačno da mnogi koji su počinili zločine nisu nikada izašli pred lice pravde.

Episkop je naglasio da kao hrišćani ne smemo da zaboravimo da je naročito građanski rat, rat između komšija i dojučerašnjih školskih drugova, najveća nesreća koja nikada ne bi smela da se ponovi.

Gradonačelnik srpske opštine Priština, koja radi izmešteno u Gračanici, Bogdan Savić podsetio je da su period NATO bombardovanja, kao i sve protekle godine, bile posebno tragične i teške za Srbe na Kosovu i Metohiji.

Trinaestogodišnji parastos ispred Spomen-krsta u parku Doma kulture u Garčanici održan je u organizaciji Kulturno-prosvetne zajednice Kosova i Metohije, koja je upriličila i prigodan program, zatim srpske Skupštine grada Prištine, koja radi izmešteno u Gračanici i Eparhije raško-prizrenske i kosovsko-metohijske.

Parastosu koji je služio episkop Teodosije sa sveštenstvom prisustvivalo je sedamdesetak meštana Gračanice i okolnih srpskih sela.

2024 © - Vesti online