Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 23.03.2012.
01:42
Večernje novosti A

Jadranka Šešelj: Voja je jači od Haga

“Očekivali smo da bude odličan u završnoj reči. Nismo nikada ni sumnjali da će biti sjajan i da će srušiti optužnicu haškog tužioca. Još su mi sveži utisci od svega što je rekao. Mislim da je pokazao kako je spreman da se do kraja izbori za istinu“, rekla je za “Večernje novosti“ Jadranka Šešelj, supruga lidera radikala Vojislava Šešelja, koji je nedavno “obeležio“ devet godina u haškom pritvoru, gde odgovara za ratne zločine.

Da li će ponovo prošetati zajedno: Jadranka i Vojislav Šešelj
 

U njegovom kabinetu u Zemunu, gde je Jadranka dala intervju, sve stoji na svom mestu. Kao kada je otišao. Nekoliko hiljada knjiga složenih pod konac na policama, ikona Svetog Nikole na stolu i čekić za sudije iz američkih filmova...


Očekujete li brzi povratak supruga?

- Uzdam se da nećemo mnogo čekati da se on vrati.


Da li je cela porodica pratila završetak suđenja?

- Svako od nas ima svoje obaveze. Ja svoje, a deca idu u školu. Naravno, kada se pojavljuje u sudnici, gledamo na internetu. Ako su deca kod kuće, i oni prate. Ne mogu da kažem da to izgleda kao u bioskopu.

Neću u politiku

Počela je kampanja za izbore. Jeste li uključeni u nju na neki način?
- Nisam nikada bila, pa ni sada. Nemam ja šta da pričam o tome. Nisam ni mislila da bi trebalo. Da sam htela, verujem da Vojislav ne bi imao ništa protiv. Možda bi mu se i dopalo. Možda bih pridobijala neke jeftine poene, a to nikako nisam htela. Nije to u stranci nasleđe. Dovoljno sam bila angažovana u porodici.


Kako su deca komentarisala njegov nastup?

- Voja se nije promenio otkako je otišao. Deca znaju da im je otac u svemu u pravu. Podržavaju ga, i više od toga. Primer im je za sve. Osećanja su ipak prejaka. Kada priča o nečmu što ne znaju, oni posle traže u knjigama.


Imaju li deca interoovanja za politiku?

- Najmlađi Vladimir je preslikani Voja. Kod njega se najviše vidi da će se baviti politikom. Tako razmišlja. Imaju slična interesovanja kao on. Dosta su jaki. Najstariji, Aleksandar, četvrta je godina srednje škole i namerava da upiše prava. Dvoumio se između toga i političkih nauka, pa mu je otac rekao: “Sine, prava su ipak ozbiljna nauka, a političke nauke nisu.“


Da li su nekada imali problema u školi zato što im je otac Vojislav Šešelj?

- Nisu imali tu vrstu problema. Uspevali su uvek da se izbore za svoje mesto u društvu. On je njihov otac, bez obzira na to šta će se desiti.


Kako ste se osećali kada mu se pogoršalo zdravlje?

- Pripremao je decu da će sve to kratko trajati. Znala sam da će se izboriti za ono zbog čega je otišao. Kada je počeo da štrajkuje glađu, bili su to teški trenuci. Ne vredi da to sada opisujem. Baš smo teško prošli kroz to. Tada više nisam bila ni tako jaka ni tako sigurna da to neće ostaviti traga na mene. Reč “tahikardija“ deci nije ništa značila. Bilo im je važno da bude vedrog duha kao i uvek. Ali, kada su problemi postajali učestaliji, svaki razgovor je počinjao sa: “Kako ti je?“ i: “Kako se osećaš?“


Šta se događalo kritičnog 6. januara, kada mu je pozlilo?

- Bilo je jezivo. Javili su nam da je prebačen u bolnicu i da će nam ostalo naknadno javiti kad budu saznali. Bilo je stavrno strašno kad neko zove iz Haškog tribunala u to vreme. Iako sam imala mnogo pitanja, oni su rekli samo par reči. Onda smo Vladimir i ja otišli i obilazili ga svaki dan. Bio je loše, malaksao i umoran, ali je bilo lakše kada smo mogli da ga vidimo. Ni kasnije nam nije bilo lakše. Kada mu je bilo loše, vodili su ga u bolnicu, a govorili da je to zakazano. I uvek su to bili noćni pozivi. Sad me svaki poziv noću štrecne. Uvek pomislim na najgore. I deca tako reaguju.


Koliko ga često obilazite? Kako izgldaju susreti? O čemu pričate?

- Uglavnom idem svakog meseca, a deca dva puta godišnje. Čujemo se svakog dana telefonom. Ali to je samo javljanje: “Tu sam“ i “Zdrav sam“. Znamo da su razgovori nadzirani, tako da ni ne pričamo. A i skupi su. Ako su deca u kući i nisu u školi, razgovraju i oni s njim. O školi, uobičajenim stvarima. Nedavno sam izračunala da sam u Hagu ukupno provela dve godine, otkako je on tamo.


Šta mu najviše nosite u pritvor?

- Knjige. Ništa drugo i ne mogu da nosim. Jednom je na statusnoj konferenciji pričao koje sam mu knjiga odnela, a onda sam sebi rekla da ću ostati upamćena kao nosač knjiga.


Beletristiku ili stručnu literaturu?

- Nema vremena za beletristiku. Uglavnom je to stručna literatura, pošto mnogo radi. Pravna i istorijska literatura. S vremena na vremena nađe od drugih pritvorenika nešto lakše.

Sanjam trenutak njegovog povratka

Šta se u porodici priomenilo od kada je Šešelj otišao?

- Sve. Prošla je decenija. Kad je on odlazio, Vladimir je imao četiri godine. A sada ima 13. Po njemu najviše vidim razlike. Ako me pitate da li bi sve ovo ovako bilo da je on tu, reći ću vam samo da sam se trudila da se njegovo odsustvu što manje odrazi na decu. Nadam se da će što pre doći. Tako sam razmišljala i pre pet godina i pre tri. Onda razmišljam kako će to da izgleda kad dođe. Jer, on deset godina nije ovde. Deca su odrasla. Biće sigurno potrebno neko vreme da se on adaptira na njih i oni na njega. Neke stvari su se dešavale. Dovoljno je samo da pomislim da je prošlo toliko godina. Stalno sam se trudila da mu ne pričam šta se ovde događa. Mnogih ljudi više nema. Sada čekam ono što je i on rekao u završnoj reči - da se ukine pritvor. Da se oglase i tribunal i naša država. Mislim da će morati da se izjasne.

POVEZANE VESTI

Petak 23.03.2012. 02:33
Vojo,neka ti je Bog u pomoci,da se izvuces iz kandzi zlotvora koji te sude po nalogu onih koji izdadose Srbiju.
Petak 23.03.2012. 09:31
Doci ce dan kada ces se vratiti u svoju Srbiju kao heroj! Za verbalni delikt ne postoji kazna.
Petak 23.03.2012. 11:41
Jadranka i Vojo će vrlo brzo šetati zajedno uzdignute glave. A biće i onih koji će izbegavati njihov pogled i sklanjati im sa puta.Od sramote.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online