Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Nedelja 18.03.2012.
09:28
Srna A

EU i SAD protiv izbora na Kosmetu

Brisel i SAD ne protive se parlamentarnim izborima na Kosovu koje je raspisao Beograd, ali su protiv lokalnih tako da bi pokušaj njihovog održavanja u isto vreme kada i parlamentarnih gotovo sigurno doveo do toga da ne budu održani ni jedni ni drugi, pišu beogradski mediji.

Foto: arhiva
 

Kako navodi list, Brisel i Vašington smatraju da su lokalni izbori isključivo posao Prištine.

Pozivajući se na dobro upućeni izvor, list navodi da će najverovatnija odluka beogradskih vlasti biti da lokalni izbori ne budu održani, jer bi time bio doveden u pitanje celi izborni proces na Kosovu.

Države Kvinte, tvrdi izvor "Blica", pokušavaju da tokom predstojećih izbora nijedna strana - Beograd i Priština - ne bude gubitnik. Prema trenutnom scenariju, parlamentarni izbori mogli bi da budu održani i njih bi nadziralo osoblje OEBS-a.

"Brisel i SAD praktično ne podržavaju nijedne izbore u organizaciji Beograda na Kosovu, ali neće dozvoliti da kosovska vlada bude represivna ako budu održani samo parlamentarni izbori", rekao je sagovornik "Blica".

List podseća da je Priština najavila da će zabraniti održavanje izbora koje je raspisala vlast u Beogradu. Vlast u Beogradu raspisala je izbore i na području Kosova, ali to pravo joj nije uskratio ni Brisel. Problem je samo da li će izbori biti i održani.

Ako Beograd bude insistirao na tome da budu održani i lokalni izbori na Kosovu, izborni materijal, bez ozbira na to bio on za lokalne ili parlamentarne izbore, mogao bi da bude zaplijenjen već na administrativnom prelazu. Upravo na ovaj scenario zaigrala je vlada u Prištini, koja u insistiranju Beograda na lokalnim izborima vidi šansu da u srpskim sredinama ne budu održani nijedni izbori, piše list.

Od povlačenja srpske vojske i policije 1999. godine Beograd je na Kosovu kontinuirano održavao parlamentarne i predsedničke izbore, dok su lokalni održani samo jednom, i to 2008.

Potpredsednik kosovske vlade Hajredin Kući rekao je da bi stanovnicima Kosova koji imaju državljanstvo Srbije moglo biti omogućeno da glasaju na srpskim parlamentarnim ili predsedničkim izborima, ali da ih na području Kosova organizuje OEBS.

POVEZANE VESTI

Nedelja 18.03.2012. 10:12
kako neocekivano, nikada se to ne bih nadao od nasih proverenih prijatelja.
Nedelja 18.03.2012. 11:16
Valjda je svima jasno sada ko su neprijatelji srpskoga naroda ako je neko imao nedoumica? Srbija se ne mesa u unutrasnje stvari SAD ni zemalja EU, tako ni oni ne treba. Samo kada bi imao ko da im to kaze, njihove sluge i ponizni poslusnici na vlasti sigurno nece.
Nedelja 18.03.2012. 11:49
Vlast u Srbiji je mišljenja da se održe i lokalni i parlamentarni izbori na Kosovu.Naravno da se i slažu da se zapleni na granici sav izborni materijal.To im ide u prilog jer niko normalan neće glasati za trenutnu vlast.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online