Nedelja 18.03.2012.
09:28
Srna

EU i SAD protiv izbora na Kosmetu

Foto: arhiva
 

Kako navodi list, Brisel i Vašington smatraju da su lokalni izbori isključivo posao Prištine.

Pozivajući se na dobro upućeni izvor, list navodi da će najverovatnija odluka beogradskih vlasti biti da lokalni izbori ne budu održani, jer bi time bio doveden u pitanje celi izborni proces na Kosovu.

Države Kvinte, tvrdi izvor "Blica", pokušavaju da tokom predstojećih izbora nijedna strana - Beograd i Priština - ne bude gubitnik. Prema trenutnom scenariju, parlamentarni izbori mogli bi da budu održani i njih bi nadziralo osoblje OEBS-a.

"Brisel i SAD praktično ne podržavaju nijedne izbore u organizaciji Beograda na Kosovu, ali neće dozvoliti da kosovska vlada bude represivna ako budu održani samo parlamentarni izbori", rekao je sagovornik "Blica".

List podseća da je Priština najavila da će zabraniti održavanje izbora koje je raspisala vlast u Beogradu. Vlast u Beogradu raspisala je izbore i na području Kosova, ali to pravo joj nije uskratio ni Brisel. Problem je samo da li će izbori biti i održani.

Ako Beograd bude insistirao na tome da budu održani i lokalni izbori na Kosovu, izborni materijal, bez ozbira na to bio on za lokalne ili parlamentarne izbore, mogao bi da bude zaplijenjen već na administrativnom prelazu. Upravo na ovaj scenario zaigrala je vlada u Prištini, koja u insistiranju Beograda na lokalnim izborima vidi šansu da u srpskim sredinama ne budu održani nijedni izbori, piše list.

Od povlačenja srpske vojske i policije 1999. godine Beograd je na Kosovu kontinuirano održavao parlamentarne i predsedničke izbore, dok su lokalni održani samo jednom, i to 2008.

Potpredsednik kosovske vlade Hajredin Kući rekao je da bi stanovnicima Kosova koji imaju državljanstvo Srbije moglo biti omogućeno da glasaju na srpskim parlamentarnim ili predsedničkim izborima, ali da ih na području Kosova organizuje OEBS.

2024 © - Vesti online