Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 14.03.2012.
13:28
telegraf.rs A

Pre 10 godina raspala nam se još jedna država

14. mart - Još jedan datum u istoriji nekada velike države na Balkanu, koji bi trebalo da je bitan. Ali većina građana opterećena tragičnom istorijom, bedom, ekonomskim i svakim drugim sunovratom društva u kome živi, i ne pamti šta se toga dana desilo. Počnimo redom...

Životna priča miliona ljudi

Zajednička država, Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca okupljena oko ideje jugoslovenstva prvi put je formirana 1. decembra 1918. godine, odlukom Narodnog veća SHS i regenta Aleksandra Karađorđevića. Od tog vremena ime, oblike uređenja i obeležja menjali su joj vladari i predstavnička tela, ali kakve god prefikse da je imala, u narodu je ostajala uvek i samo Jugoslavija.


Devet banovina kraljevina SHS, 11 godina kasnije, dobiće novo ime koje je izražavalo ideju jugoslovenstva i ujedinjenja - 3. oktobra 1929. rođena je Kraljevina Jugoslavija.


Ratne godine i svrgavanje monarhije donele su novo uređenje i neprikosnovenu vlast doživotnog predsednika, vrhovnog komandanta, Maršala i druga, Josipa Broza Tita. Projektovana kao federacija pet naroda i šest federalnih jedinica, na trećem zasedanju Antifašističkog veća narodnog oslobođenja Jugoslavije, 10. avgusta 1945. godine, država je preimenovana u Demokratsku federativnu Jugoslaviju (DFJ).


Iste godine, Ustavotvorna skupština proglasila je republiku i promenila ime države u Federativna Narodna Republika Jugoslavija (FNRJ), a kao dan državnosti proglašen je 29. novembar, datum koji će Jugosloveni narednih godina proslavljati kao praznik.


U vreme podele svetskih sila na kapitalističke i socijalističke, i jednoglasja u horu Komunističke partije, donet je i novi savezni Ustav, koji je 7. aprila 1963. konstituisao Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju (SFRJ).


Sukobima na teritoriji SFRJ, građanskim ratom koji se vodio na teritoriji Hrvatske i Bosne i Hercegovine, raspala se velika socijalistička Jugoslavija, a Srbija i Crna Gora su 27. aprila 1992. godine, odlučile da zajedničku političku budućnost nastave pod imenom Savezna Republika Jugoslavija (SRJ).


Konačni slom i raspad poslednje Jugoslavije dogodio se 14.marta 2002. godine, kada su Srbija i Crna Gora u prisustvu predstavnika Jugoslavije i EU potpisale sporazum o preuređenju odnosa, a raskid sa prošlošću Crna Gora je napravila referendumom za nezavisnost u maju 2006. godine.

POVEZANE VESTI

Sreda 14.03.2012. 13:30
Несрећа једног народа да су му комшије онакве какве јесу... од зла оца и горе матере.
Sreda 14.03.2012. 13:49
трагедија је што Српски народ НИТИ једном, кроз целу историју те гробнице, нико ништа није питао... кад је требало да се "уједињујемо" нашла се екипа да позове Србе да гину и, ови отишли... шта ће, душевни људи... Кад је требало да се покрада Србија (после рата), Срби су гутали готове производе од сопствених сировина, и на крају кад је требало разбијати оно за шта су НАЈВИШЕ Срби гинули, опет - ником ништа.. Срби нису хтели да устану кад остали усташе... и како бити поносан на ово што имамо, кад нас ни за то НИКО ништа није питао... "добили" смо остатак.... и треба бити поносан??? тешко....
Sreda 14.03.2012. 14:39
Ко црта карту Србије без Свете српске земље, Косова и Метохије, тај не поштује устав Србије ни резолуцију У Н-а 1244 ! Тако раде антисрби и домаћи издајници.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online