Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 11.03.2012.
11:56
Večernje novosti, Vestionline A

Stručnjaci: Uvesti seksualno obrazovanje u srednje škole

Seksualno obrazovanje je preko potrebno u srednjim školama, smatraju stručnjaci dok u Ministarstvu prosvete ne misle tako. Srbija je na neslavnom vrhu liste zemalja sa najvećim brojem maloletničkih trudnoća, pišu "Novosti".

Tinejdžeri se upuštaju u seksualne odnose bez ikakvog predznanja o zaštiti i rizicima
 

O seksu se i dalje u većini škola priča samo na velikom odmoru. Na časovima je ova tema uglavnom tabu.

Na vrhu liste po broju maloletničkih trudnoća

I dok u svetu prave kondome za dečake od 12 godina, a o polnim odnosima uče i đake prvake, kod nas seksualno vaspitanje ne postoji ni u srednjim školama. A na neslavnom smo vrhu liste zemalja sa najvećim brojem maloletničkih trudnoća. Gotovo dve trećine adolescenata seksualno je aktivno, a tek svaki treći koristi zaštitu.

Glavni izvor informacija-vršnjaci (?!)

Kada žele da saznaju nešto o seksu, tinejdžeri u Srbiji prvo pitaju prijatelje. Drugi izvor su internet i časopisi. Informacije od roditelja traži tek svaki deseti. Ali da imaju nedovoljno znanja najbolje pokazuje podatak da je Srbija prva zemlja u Evropi po broju abortusa. Nezvanično ih je između 150.000 i 200.000 godišnje

Svake godine oko 5.000 devojaka starosti između 15 i 19 godina zatrudni, a samostotinak se odluči da rodi dete. Svaka dvadeseta devojka, ili u proseku po jedna u svakom razredu, zatrudni u toku jedne školske godine.

Međutim, u Ministarstvu prosvete i nauke kažu da trenutno ne razmišljaju o uvođenju novog predmeta.

"To bi uvećalo nedeljni fond časova koji je zakonski regulisan. Teme iz ove oblasti su, u osnovnom obrazovanju, sadržane u predmetu Biologija. Postoji i program zdravstvenog obrazovanja koji se organizuje na odeljenskoj nastavi, u saradnji sa zdravstvenim ustanovama i nevladinim organizacijama", kažu u sektoru za razvoj obrazovanja i međunarodnu saradnju Ministarstva prosvete.

Deca treba da znaju kako da se zaštite i koji su sve rizici

S druge strane, medicinska struka smatra da bi seksualno obrazovanje trebalo uvesti đacima, i to u niže razrede osnovne škole. Tako bi, istovremeno sa sazrevanjem, učili šta se događa sa njihovim telom, koje su potencijalne opasnosti i kako bi trebalo da se ponašaju i brinu o svom zdravlju.

"Seksualno vaspitanje trebalo bi uvesti u sistem redovne škole od desete godine. "Najbolje bi bilo da se sam predmet ne zove tako, već da bude zdravstveno vaspitanje. Na pragu fiziološke zrelosti i pred sam pubertet mladi bi tako na njima prilagođen i interesantan način upoznali i naučili kako da sačuvaju svoje zdravlje i da ga unaprede. Mogli bi da uče i o polno prenosivim bolestima, pravilnoj ishrani, fizičkim aktivnostima, higijeni...", priča doc. dr Ana Mitrović Jovanović sa Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Vrlo brzo, smatra Mitrović Jovanovićeva, rezultati bi se odrazili i na smanjenje maloletničkih trudnoća, broj abortusa i zaštitu reproduktivnog zdravlja. Smanjila bi se, navodi, rasprostranjenost polno prenosivih bolesti.

Ove bolesti svoj epilog, kasnije, dobijaju u povećanom broju parova koji ne mogu da dobiju potomstvo, većem riziku od vanmateričnih trudnoća i karcinoma grlića materice.

Većina evropskih zemalja, objašnjava naša sagovornica, ovu vrstu obrazovanja uvela je još polovinom prošlog veka. Svaka preventiva je, dodaje, jeftinija od lečenja i višestruko korisna.

Nama i Rumunima je neophodno seksualno vaspitanje

Srbija se, zajedno sa Rumunijom, nalazi u grupi zemalja istočne Evrope u kojima postoji visoka potreba za seksualnim obrazovanjem. Samo 6,3 odsto mladih u našoj zemlji ima dovoljno znanja o kontracepciji i reproduktivnom zdravlju.

"U praksi vidim da mladi nemaju dovoljno znanja. Često dobijaju poluinformacije, pa i sebe i svoje partnere dovode u problem", kaže dr Ana Mitrović Jovanović.

A da bi problema bilo što manje, u Švajcarskoj proizvode kondome koje mogu da koriste već dečaci uzrasta od 12 godina. Britanci, koji sa nama prednjače u broju trudnoća među adolescentkinjama, kako bi popravili zabrinjavajuću statistiku, seksualno vaspitanje uveli su već od prvog razreda osnovne škole.

Njihov primer dokaz je da se greške dešavaju i tamo gde je mnogo truda uloženo. Čak i u Švedskoj, koja od 1955. godine o seksu uči decu u školi, događaju se propusti. Tako su, na primer, četiri devojčice zatrudnele jer su podelile jedno pakovanje kontraceptivnih pilula, misleći da je i jedna pilula dovoljna.

Ali stručnjaci kažu da se informisanje tinejdžera mora isplatiti na duge staze. U Danskoj se, recimo, hvale da poslednjih dvadeset godina nisu imali nijedan adolescentski abortus. Zato je seksualno obrazovanje Srbiji preko potrebno.

POVEZANE VESTI

Nedelja 11.03.2012. 12:04
Породица, Црква....
Nedelja 11.03.2012. 12:19
Potrebno je o svemu razgovarati. Seks je kao i svaka druga tema. Treba joj ozbiljno pristupiti i podučiti neuke. Tako bi se moglo sprečiti prerano stupanje u seksualne odnose, polne zaraze i maloletničke trudnoće. Zdrav seks znači i zdrava psiha i zdrav život.
Nedelja 11.03.2012. 12:26
Naravno da treba uvesti i rano otvoriti oci maloletnima koji o tome pojma nemaju..bar kod nas... u unutrasnjosti srbije npr sam vise puta posecujuci rodbinu imala prilike da vidim primitivizam u svemu tome kad devojka neupucena ostane u drugom stanju pa donese vanbracno dete...otac obavezno krene da se kao "vesa" a selo je bojkotuje i naziva kurvom...da je koristila zastitu i nije zatrudnela niko ne bi pojma imao o njenim "devojackim" avanturama i vazila bi za posteno celjade...dajte nemojmo i sad biti prostaci...ne odobravam odlazak iz ruke u ruku ali mlad svet ne mozes vezati i kontrolisati svuda...zato podhitno uvesti to kao obavezan predmet pa ta "bruka" vise nece pasti..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online