Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 08.03.2012.
12:29
S. M. Tomić - Vesti A

Zar deca da uče seljake?

Poljoprivreda je budućnost Srbije, najavljuje vlast, ali paori ne veruju mnogo u tu državnu bajku pa kažu, kako smo krenuli, ući ćemo u EU bez seljaka. Miroslav Grubanov, predsednik Udruženja Paor iz Crepaje kod Pančeva, kaže da će Srbija poželet' seljaka, ali seljaka nigde biti neće, jer jedino seljak u ovoj državi ne kaže kupcu pošto je njegov proizvod, nego kupac određuje cenu. Tako paori godinama žive u ekonomskom paradoksu.

Srbija je kandidat za EU, šta to znači za srpskog seljaka?


- Kandidatura bi trebala da znači puno za poljoprivredu i selo, jer se otvaraju predpristupni fondovi, ali dosad je srpska vlast primenjivala samo one EU zakone koji joj odgovaraju. Ući ćemo u konkurenciju sa mnogo bogatijima, koji već dugo godina imaju velike subvencije, i o kojima njihove države zaista brinu, za razliku od naše.

Ubiše nas marže

 

Udruženje Paor osnovano je pre tri godine i okuplja stotinu članova, koji obrađuju oko 2.000 hektara zemlje. Koji su vaši predlozi državi?


- Imam dva predloga: da subvencije budu kao i prošle godine i da se subvencionisane površine smanje na 50 hektara, ali da se i marže na repromaterijal ograniče na 10 odsto.


Ko je u fijakeru

 

Ima li razloga da seljaci ponovo traktorima blokiraju puteve?


- Razloga ima, samo se bojim režiranih protesta, jer su mnoga udruženja pod patronatom političkih stranaka. Narod kaže "ko se u kom fijakeru voza, te konje i hvali".

Idu izbori, udvara li se vlast i seljacima?


- Ma kakvi, je l' time što u martu još ne znamo uslove za subvencionisanje ili time što je repromaterijal opet poskupeo 20 odsto, o dizelu da ne pričamo... Ovog puta nema ni obećanja, nego se poljoprivreda stalno gura pod tepih. Ovde se sve rešava u skladu sa dnevnom politikom. Poljoprivreda je budućnost Srbije, svidelo se to nekom ili ne, ali kako smo krenuli, ući ćemo u EU bez seljaka. Srbija će poželet' seljaka, ali seljaka nigde biti neće.


Kako je poljoprivreda došla u tako loše stanje?


- Lošim zakonima. Pre 20 godina se bolje živelo sa 10 hektara, nego sada sa 50. Zašto? Jer su odnosi cena bili kako treba. Sada je katastrofa, imamo marže za repromaterijal koje idu i do 60 odsto. To su zelenaške marže, i to nijedna poljoprivreda ne može da istrpi. Da li je ovo kapitalizam ili kanibalizam, pitam ja državu! Šta nama vredi dobar izvozni rezultat, kad kajmak pokupe svi osim seljaka. A od poljoprivrede živi, direktno ili posredno, oko dva miliona ljudi u Srbiji.


Kako komentarišete najavu ministra da će popraviti 850 km poljskih puteva?


- Ova vlast 12 godina ne može da napravi 100 km autoputa , a kamoli 850 km poljskih puteva.


Ministarstvo poljoprivrede je širom Srbije poslalo 1.000 agronoma da savetuju seljake, da li je neki stigao do paora i šta vam je savetovao?


- Te agronome su ni krive ni dužne zaposlili na kratko vreme, a njihov posao više liči na popis poljoprivrede, nego na savetodavnu službu. Poslali neku decu koja mogu više da nauče od nas, nego mi od njih. Osim toga, savetodavac treba da je na njivi, u štali, a ne da me anketira kad dođe.


Koliko će ove godine seljaka koštati setva?


- Repromaterijal svake godine poskupi. Azotno đubrivo urea je lane bilo oko 400 evra po toni, a sad ga ugovaraju na poček za 480 evra... I njihova opravdanja za poskupljenje uvek prolaze, a nama su cene iste ili još manje. Jedino seljak u ovoj drzavi ne kaže kupcu pošto je njegov proizvod, nego kupac određuje cenu. To je ekonomski paradoks. Ja sam mali paor, ne obrađujem puno zemlje, ali ja sam sam sebi napravio radno mesto, nisam od države dobio 10.000 evra za to, kao neki. Ako opstanu mala gazdinstva, biće svima dobro, ako ne, teško i nama i državi! 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 08.03.2012. 13:05
Drzava odavno nema sluha za probleme seljaka.. A pokrenuo bi se izvoz samo da ljudima daju jeftinu naftu i djubrivo...
Četvrtak 08.03.2012. 13:35
Za seljaka ce biti jos gor.... Bice vise Holandskog paradajza a i ovo sto se povoljno izvozilo za Rusiju bice zabranjeno. Pa jel vi mislite Srpski domacini da ce Evropske zemlje gusiti svog seljaka a pomoci Srpskom..?!! Bice cini mi se obrnuto,....dovoljno je videti preko plota kod komsija Hrvata,Bugara,Rumuna,Madjara, kako je tim seljacima a kako je dobro ovima sa Dedinja. Jel sami lepo kazu, svak gleda SVOJ interes
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online