Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 06.09.2013.
21:27
Beta A

Paori: Rešenje za cene - sipajte ulje u dizel

Poljoprivrednici koji od prošle nedelje protestuju zbog niske otkupne cene suncokreta ponudili su na sastanku s predstavnicima uljara moguće rešenje, mada neobično. Sastanak nezadovoljnih poljoprivrednika i uljara nije se završio dogovorom o otkupnoj ceni suncokreta. Oni su najavili radikalizaciju protesta ukoliko dogovora ne bude, ali su kazali da su spremni i da ponovo razgovaraju.

Protesti paora se nastavljaju, a moguće je i zaoštravanje
 

Predsednik Udruženja poljoprivrednika "Paor" Miroslav Grubanov je kazao da bi država mogla da se dogovori s predstavnicima Naftne industrije Srbije (NIS) da se u dizel gorivo doda pet odsto - jestivog ulja, te bi se višak potrošio i porasla bi otkupna cena suncokreta.

"Država može da pokuša da sa NIS-om postigne taj dogovor. To bi ispraznilo robne rezerve, a cena bi porasla kada ih država bude dopunjavala", rekao je Grubanov agenciji Beta.

Po njegovim rečima, ovaj predlog predočen je novom ministru poljoprivrede Draganu Glamočiću i predstavnicima uljara na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede. Grubanov je istakao da bi prihvatanjem ovog predloga "svi
profitirali".

Glamočić zabrinut zbog situacije sa paorima

Ministar poljoprivrede Dragan Glamočić izražio je zabrinutost jer sastanak nezadovoljnih poljoprivrednika i uljara nije završio dogovorom o otkupnoj ceni suncokreta.

"Očekivao sam da će se pokrenuti tržišna utakmica, ali se to nije dogodilo", rekao je Glamočić, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede, navodeći da nakon dvočasovnog sastanka, koji je protekao u "konstruktivnoj atmosferi", dogovor o višoj otkupnoj ceni suncokreta nije postignut.

Pročitajte još:

1. Paori ne odustaju, blokada puteva se nastavlja

2. Vlada Srbije slegla ramenima na muke paora

Ministar je naglasio da su poljoprivredni proizvođači i predstavnici industrija ulja partneri koji treba da postignu najbolji mogući dogovor, iako zna da su i jedni i drugi u teškoj situaciji. Glamočić je ponovio da ministarstvo i država ne mogu da utiču na cenu kao i da je tržište mesto gde se svi bore za opstanak.

"Radikalizacija protesta nikom neće doneti dobro", rekao je ministar Glamočić i dodao da će na gubitku biti svi, a najviše građani ukoliko se protesti nastave.

Istaknuto je da će u toku popodneva biti obavljene konsultacije između predstavnika prerađivača. Poljoprivrednici su najavili radikalizaciju protesa, ali su spremni i da ponovo razgovaraju.

Sastanku su pored poljoprivrednika prisustvovali i predstavnici Inveja, Viktorija grupe, Banata iz Nove Crnje i Dijamanta iz Zrenjanina

POVEZANE VESTI

Subota 07.09.2013. 07:35
Jestivo ulje da se koristi kao dizel gorivo? Dakle ti naši paori su vrlo pakosni, običan svet jedva kupuje dovoljno ulja za ishranu, jer se vrlo skupo, ini bi da ga još poskupljavaju, ucenjuju... Nekima je zaista dato i šakom i kapom, pa im ni to nije dovoljno.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online