Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 03.03.2012.
11:19
Politika A

Kuljani u sporu sa Hrvatskom

I pored toga što se vidno normalizuju odnosi između Srbije i Hrvatske, sve su manji izgledi da će Fabrici koža ''Eterna“ biti vraćeno radničko odmaralište, koje je krajem osamdesetih godina prošlog stoleća kupila, na ostrvu Zlarin u Šibenskom zalivu, saznaju beogradski mediji.

Ovaj objekat, opremljen po standardima hotela ''B“ kategorije, prisvojio je Fond za privatizaciju Hrvatske i potom ga, pre petnaest godina, prodao jednoj zagrebačkoj firmi za 450.000 nemačkih maraka, piše ''Politika''.

Odmaralište srpskog preduzeća prisvojio Fond za privatizaciju Hrvatske

Pre šest godina ''Eterna“ je u Okružnom sudu u Šibeniku podnela tužbu protiv države Hrvatske, ali još nema nikakvog odgovora. U međuvremenu, krajem 2010. godine, u ovom preduzeću otvoren je stečajni postupak, pa je ponovo pokrenuto to pitanje, kako bi se prodajom odmarališta obezbedio deo novca za namirenje obaveza prema poveriocima. Ali, kako kaže stečajni upravnik Predrag Ljubović, potpuno je neizvesno da li će kulskim kožarima ta vredna imovina biti vraćena.

– Nedavno sam boravio u Šibeniku i razgovarao sa sudijama tamošnjeg Okružnog suda i oni su mi rekli da odmaralište pripada Hrvatskoj, prema njenim važećim zakonima, kao imovina oduzeta od agresora. Nisu propustili priliku da mi stave do znanja da se Srbija u Hrvatskoj smatra agresorom, uz cinično pitanje da li smo mi vratili imovinu Nemcima zaplenjenu na kraju Drugog svetskog rata – veli Ljubović, koji smatra da bi ''Eterna“ mogla dobiti pomenuto odmaralište samo ukoliko bi Srbija i Hrvatska potpisale međudržavni sporazum o vraćanju imovine.

Tako su pala u vodu i očekivanja oko 120 nekadašnjih radnika ovog preduzeća, koji su ostali bez posla kada je otvoren stečaj, da će se makar malo ovajditi od prodaje odmarališta ili odgovarajućeg obeštećenja, budući da im fabrika duguje četrdeset plata i neuplaćene doprinose za osam godina penzijskog staža.

– Stečaj će, svakako, biti okončan pre nego što definitivno bude poznata dalja sudbina odmarališta. U najboljem slučaju, ako se ono ikada vrati, stečaj se može aktivirati kako bi se preuzelo i prodalo, a od tog novca potom namirili preostali poverioci ''Eterne“ – objašnjava Predrag Ljubović.

POVEZANE VESTI

Subota 03.03.2012. 11:29
Tipican primer kako u EU moze uci drzava koja otima imovinu preduzeca i gradjana druge suverene drzave pod izgovorom da je to zaplenila od agresora. Licna imovina i imovina preduzeca svuda u svetu su svetinja...osim u maloj genocidnoj iskompleksiranoj tvorevini. a EU CUTI. DOKAZ KVAZIDEMOKRATIJE.
Subota 03.03.2012. 18:59
Hrvati nista Srpsko ne vracaju ali zato svoje u Srbiji dobijaju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online