Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Petak 02.03.2012.
13:03
Z. Gligorijević - Vesti A

Nemamo nikakve veze s Rumunima

Protivljenje Rumunije da Srbija postane kandidat za prijem u Evropsku uniju dok ne poboljša položaj vlaške manjine zbunio je Vlahe koji žive u Srbiji. Da li su oni posebna nacionalna manjina, imaju li sličnosti sa Rumunima, u poreklu ili jeziku, razgovarali smo sa Žikom Lazarevićem iz Jasenova kod Despotovca, koji u svom kraju organizuje sve aktivnosti Nacionalnog saveta Vlaha.

Mi se ne borimo ni za jedzik, ni za otcepljenje od Srbije, to je naša zemlja: Žika Lazarević
 

Kako je došlo do toga da baš Rumuni uslovljavaju srpsku kandidaturu i da li je tačno da postoji "vlaško pitanje"?
- Ma kakvi Rumuni, oni samo pokušavaju nešto da ućare! To je politika. Mi smo najstariji narod na Balkanu. Došli smo pre Slovena. I nemamo nikakve veze sa Rumunima. Ni jezik nam nije isti, a Vlasi, za razliku od Rumuna, nemaju azbuku - ocenjuje Lazarević za "Vesti".
 

Koliko Vlaha ima u Srbiji?
- Prema popisu iz 2002. godine, u centralnoj Srbiji gotovo 40.000 građana izjasnili su se kao Vlasi, dok je Rumuna bilo samo nešto više od 4.000. U u Vojvodini se 101 građanin izjasnio da pripada vlaškoj nacionalnoj manjini, a više od 30.000 građana kao Rumuni.
 

Sve upropašćeno

U Srbiji je sve upropašćeno. Privreda je gotovo zamrla. Mislite li da će nekoga iz EU biti briga ako i ovo malo firmi propadne? To je zapadni sistem. Kad neko propadne, niko ne obraća pažnju. Naša država živi od nameta i poreza. Evo, uskoro će povećati PDV. Neprestano nešto poskupljuje, a plate ostaju iste. Ko to može da izdrži?! - pita Lazarević.

Zbog čega je rezultat bio takav i kako su se u vašem kraju izjašnjavali na prošlogodišnjem popisu?
- U Vojvodini se uvek izjašnjavaju kao Rumuni. U despotovačkoj i svilajnačkoj opštini gotovo svi su se izjašnjavali kao Vlasi. U Jasenovu, na primer, od 1.300 stanovnika, od čega polovinu čine Vlasi, a polovinu Srbi, samo se jedan meštanin izjasnio kao Rumun. Vlasi su radni ljudi, najčešće su se naseljavali kraj većih reka, bave se svojim poslom i imaju sva prava kao i Srbi. Mi se ne borimo ni za jezik, ni za otcepljenje od Srbije. To je naša zemlja.
 

Da li su Vlasi za ulazak Srbije u Evropsku uniju?
- Nisu. Ja sam radni vek proveo u Davosu, u Švajcarskoj i znam šta to znači. U Srbiji s platom od 300 evra teško može da se živi kao u Evropskoj uniji. Kad postanemo članica, plate će biti još manje. A najvažnije je da naša svest nije na tom nivou.
 

Kako to mislite?
- Pođimo od jednostavne pretpostavke. Ko će srpskom seljaku zabraniti da zakolje svinju koju je sam odgajio u svom oboru i ko će mu zabraniti da peče rakiju od svojih šljiva i u svom kazanu? Niko! O čemu onda pričamo?!
 

Da se Vlasi ne plaše

Vi ste lane organizovali tribinu i poručili Vlasima da se na popisu stanovništva ne boje napisati ko su, ali i da se ne izjašnjavaju kao Rumuni?
- Od svih nacionalnih manjina, samo se Vlasi nečega plaše. Kroz film o Vlasima i predstavu "San o Balkanu" pozorišne trupe Balkan novi pokret, čiji je autor glumica Vesna Stanković, želeli smo da ih oslobodimo tog straha i poručimo da se ne izjašnjavaju kao Rumuni. Pored toga, mi smo za Nacionalni savet, formiran pre dve godine, glasali za Dragana Balaševića, a ne Predraga Balaševića, predsednika Vlaške demokratske stranke Srbije. Dragan sprovodi vlašku, a Predrag rumunsku politiku.

POVEZANE VESTI

Petak 02.03.2012. 13:12
I odjednom Vlasi postadose bitni gosp.Tadicu!!! do juce su bili samo seljaci a sada na svim naslovnim stranama!!pa 90% Beogradjana ne znaju da postoje Vlasi i vlaski jezik...dok sam studirao u Nisu i slucajno na tel.pricao vlaski,kolege su sa cudjenjem pitali kojim to jez pricam,mislili su da je hebrejski..sramota !!
Subota 03.03.2012. 01:02
Pa kada je potrebna kandidatura, svi znaju ko su Vlasi! Sramota za drzavu i narod! Svi pljuju Vlahe, kao da su oni najgori. Ljudi imaju svoju kulture,ne mesaju se u vasa srpska posla! Jeste da preteruju sto se tice obicaja, ali nisu svi isti. I mnogo su pametniji od vas ostalih sto ih pljujete. Vlasi su jako vredni,posteni i druzeljubivi. Od Vas Srba nece biti nista. Sa Beogradskim pasalukom ste poceli, tako cete i zavrsiti na kraju!
Petak 02.03.2012. 13:41
Pod ovom ZUTOM vlascu samo su SRBI OBESPRAVLJENI I PONIZENI.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online