Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 29.02.2012.
02:29
Večernje novosti A

Kasarne Vojske Srbije postaće vojne baze

Upotrebljive kasarne Vojske Srbije, koje se nalaze u 23 garnizona, biće u sledećih nekoliko godina pretvorene u vojne baze. Vojni objekti koji su potrebni vojsci biće uknjiženi, a u toku je i izrada prostornih i urbanističkih planova ovih objekata. Najveću korist sistemu odbrane, međutim, doneće brža prodaja otpisanih nepokretnosti, od kojih na kupca ili na trampu čeka još 450 kompleksa.

Kasarne Vojske Srbije koje su još upotrebljive i dalje će biti korišćene u vojne svrhe
 


Sve jedinice i vojne ustanove trebalo bi uskoro da dobiju stalnu adresu u okviru garnizona. Time bi bili smanjeni troškovi održavanja i čuvanja objekata.


Među planovima je i brža prodaja nepotrebne imovine, jer je od zaključenja ovog spiska 2006. godine, vojska zaradila svega oko milijardu dinara. Njena vrednost grubo je procenjena na više od milijardu evra. Na spisku tzv. master plana su uglavnom kasarne, ali i aerodromi, klubovi i komande vojske, zemljište, sportski centri.


U Ministarstvu odbrane očekuju da, uprkos krizi, prodaja viška imovine, posle dužeg štucanja, konačno krene. Donekle je ublažen i najveći problem - preobimna procedura.
 

Poseduju i višak oranica

Ministarstvo odbrane u višak imovine nije ubrojilo i više od 5.000 hektara poljoprivrednog zemljišta u Karađorđevu i Moroviću. Više od petine zemlje obrađuje vojska, a na njima seje kukuruz, uljanu repicu, stočnu hranu... Pored poljoprivrednih parcela, u vojnom ataru je i zemlja koja se nalazi u zonama letenja, gađanja, na vojnim poligonima. Reč je o gotovo dve hiljade hektara u okolini aerodroma u Somboru, Kovinu i Rumi, kao i na poligonu u Nikincima.

Na poziv ministarstva, od 79 opština na čijoj teritoriji se nalaze nepotrebni vojni objekti, svega dvadesetak je bilo ozbiljno zainteresovano za razmenu. Opštine na čijem se prostoru nalaze otpisani vojni objekti, a koji bi njima mogli da budu od koristi, plaćaće ih na rate tokom više godina.


Najveći deo prihoda od prodaje vojne imovine namenjen je rešavanju stambenih pitanja, pa se smanjenju spiska prekobrojne imovine najviše raduje oko 10.000 vojnih beskućnika, koji čekaju na sopstveni ključ. Deo novca iz master plana biće usmeren u reformu sistema odbrane.


Krov nad glavom dobio je jedan broj vojnih lica bez stana u Jagodini, Subotici, Vršcu, Gornjem Milanovcu, a isto se očekuje i u Valjevu, Užicu i Paraćinu. Na proleće biće useljeni i prvi stanovi na prostoru bivše kasarne ”Stepa Stepanović” u Beogradu.


Novčani bilans prodaje vojne imovine biće značajnije popravljen tek prodajom pojedinih objekata čija je adresa u Beogradu. Najveću vrednost imaju poslovne zgrade u Savskoj, Balkanskoj ili Katanićevoj ulici, kao i kompleksi u Ruzveltovoj ili Đušinoj ulici.

POVEZANE VESTI

Sreda 29.02.2012. 04:20
Господо ЛОПОВИ, ја вама НИШТА НЕ ВЕРУЈЕМ!
Sreda 29.02.2012. 05:14
Ne razumem ovo isticanje "vojni" pa "vojni". A ko je do sada finansirao tu vojsku, valjda narod, drzava, koja valjda teorijski predstavlja interese naroda. Pa ako vojsci nisu potrebni ti prazni objekti i oranice, a i cemu vise, vojska ne sluzi da ore, zasto to lepo reformom ne uzme drzava natrag i ona raspodeli opstinama u namenske svrhe, radi interesa naroda. Ili mozda Sutanovac misli da mu je to tatkovina, zaradjena na ruletu i parking satovima?
Sreda 29.02.2012. 10:32
Rasprodaja. Ostaje samo da se proda i narod u belo roblje ili "rezervne delove", a bolje i ne zasluzuje kada tolerise ovakvu vlast.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online