Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Nedelja 26.02.2012.
21:02
telegraf.rs A

Beograd: Plato i vidikovac od Knez Mihailove do Kalemegdana

Višedecenijska želja Beograđana da se šetalište duž Knez Mihailove ulice poveže s Kalemegdanskim parkom, odnosno s Beogradskom tvrđavom, bez čekanja da se na semaforu uključi zeleno svetlo za prelaz preko Pariske ulice, sledeće godine mogla bi da počne da se ostvaruje.

Tunel za saobraćaj, plato za pešake i, naravno, usklađenost sa ambijentalnom celinom Knez Mihailove ulice - ovako ukratko izgleda buduće idejno rešenje uređenja poteza duž Pariske i Ulice Tadeuša Košćuška, u delu od Uzun Mirkove do Gračaničke.

"Jedna od ideja jeste da se praktično napravi tunel, u koji bi se spustio automobilski saobraćaj, dok bi tramvajski saobraćaj ostao na površini, a druga je da se i jedan i drugi saobraćaj spuste u tunel. U sklopu izmene plana detaljne regulacije dela Kosančićevog venca za uređenje 'Beton hale' i uređivanja i povezivanja priobalja sa Kalemegdanskim parkom, razmatrana je savremena mogućnost da se realizuje i ova ideja. Saobraćajne analize, koje trenutno radi Urbanistički zavod, biće uvršćene u izmene plana, koji bi trebalo do kraja godine da bude završen. To je osnov za tehničku dokumenataciju i kasnije za dobijanje građevinske dozvole i izvođenje radova", rekao je glavni gradski arhitekta Dejan Vasović.

Kroz saobraćajne analize, naglašava Vasović, istaknuta je ideja da se iznad tunela napravi pešačka zona sa fontanom sa prirodnim tokom vode, šetalište, zelena površina, mesto za odmor, pa čak i vidikovac. Urađeni su i 3D modeli i ovo je jedno od mogućih rešenja šta bi moglo da se izgradi na kraju Knez Mihailove, ali će definitivno uređenje platoa i fontana biti predmet konkursa.

"Pešački plato biće zapravo uvod u Kalemegdanski park s pogledom na centar grada i Novi Beograd. Prostiraće se u dužini od oko dve stotine metara, koliko je dug i tunel iznad kojeg bi se nalazio i koji se završava kod Spomenika Rige od Fere. Postoji mogućnost i da deo od Uzun Mirkove do Knez Mihailove ulice takođe bude pešački, ali u ovoj fazi nije predviđeno da Uzun Mirkova bude zatvorena za automobilski saobraćaj. Kasnije, ako se steknu uslovi za to, i ova zona mogla bi da postane pešačka", rekao je kaže Vasović.

Plan detaljne regulacije dela Kosančićevog venca menja se, na prvom mestu, zbog spiralnog povezivanja "Beton hale" sa Kalemegdanom. Novina u ovom rešenju jeste mogućnost da se "Beton hala" produži i da se tamo gde počinje istorijski bedem napravi letnja pozornica na pontonu.

Oba rešenja - i spiralno povezivanje "Beton hale" s Kalemegdanom i tunel i plato za povezivanje Knez Mihailove s Kalemegdanom - verovatno će se raditi istovremeno, jer zahtevaju skraćenje ili preusmeravanje tramvajskog i automobilskog saobraćaja.

POVEZANE VESTI

Nedelja 26.02.2012. 21:46
Ovo izgleda mnogo lepo.
Nedelja 26.02.2012. 22:11
komunisti od 45-e nisu ucinili nista da staro jezgro grada,zajedno sa najlepsim mestom na svetu kalemegdanom i uscem spoje u jednu celinu sa knez mihajlovom ulicom. mnostvo turista iz evrope dolaze u beograd brodom,a ono sto ih doceka je bruka ,karadjordjeva u rupama ,svuda prljavstina,zgrade u stanju raspadanja. posebna prica je zooloski vrt u centru grada,pa umesto kalemegdan da bude posvecen beogradu,srbiji,lepoti predstavljanja srbije , imamo zivotine koje zauzimaju nesto najlepse u beogradu. uopste pitanje je ko su ljudi koji su do sada vodili beograd,jer neko ga bas izmaza ,ne dozvoljavajuci da pokaze svoju lepotu. BRAVO ZA IDEJU,AKO STA TREBA BEOGRADU TO JE OVO!
Nedelja 26.02.2012. 23:46
Ma znate sta... bas zbog toga sto znam ko sam i odakle sam i sto to smatram toliko licno, da prisvajam kao sopstvenu osobinu koju prosto obozavam, mogu da se uklopim u bilo kakvo okruzenje bez bojazni da ce moj alter ego ostati povredjen :)))) E sad, nesto ili neko moze da mi se svidja ili da mi se ne svidja nemam problem s tim jednako koliko i stim da ja nekom mogu da se svidjam ili ne svidjam, ne dozivljavam to licno, smatram da je sve stvar ukusa, odnosno neukusa, odnosno kako god hocete... Sto se ostalih sugradjana tice, ko su i odakle su... dolazi u obzir kao tema ako mi se neko svidja ili ako mi se necije ponasanje ne svidja i tu opet nemam problem da jasno i vrlo glasno izrazim stav
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online