Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Petak 24.02.2012.
10:29
Večernje novosti A

Dražu traže oglasom

Posle pola veka političkog anatemisanja i višedecenijske misteriozne potrage za mestom njegovog pogubljenja i tajnom grobnicom, počeo je pravni postupak kako bi se utvrdilo da je vođa Ravnogorskog pokreta general Dragoljub Draža Mihailović uopšte mrtav.

General Dragoljub Draža Mihailović
 

Naime, kako saznaju "Novosti", da bi se rešio sudski zahtev za rehabilitaciju četničkog vođe, Prvi osnovni sud u Beogradu pokrenuo je postupak za utvrđivanje Čičine smrti.

Smrt kojoj se ne veruje

Paradoks je i to što je Državna komisija za utvrđenje činjenica o smrti Mihailovića posle stotina svedoka i dokumenata, čak i inostranih tajnih službi, utvrdila da je Čiča streljan na Adi Ciganliji, a sada ta smrt mora i pravno da se potkrepi.

Iako je istorijski potvrđeno da je Draža, nakon jednomesečnog sudskog procesa, osuđen na smrtnu kaznu 15. jula 1946. godine a dva dana kasnije i ubijen, njegova smrt kao da je za stroga pravosudna pravila - "neproverena glasina". Problem je jer ne postoji Mihailovićeva umrlica, niti pisani trag da je streljan iako su prekopani svi dostupni istorijski i bezbednosni arhivi.

Procedura za utvrđivanje smrti je počela: nadležni sudija zatražio je od Ministarstva odbrane da dostavi Mihailovićev lični dosije. Zatim, od Centra za socijalni rad da mu postavi staraoca, a od građana i udruženja koji traže da se utvrdi Mihailovićeva smrt - da uplate novac za objavljivanje oglasa! Pored toga, sud je zatražio i da se pronađe izvod iz crkvene knjige rođenih.

Ovaj postupak koji se vodi u vanparničnom odeljenju, inicirao je Viši sud u Beogradu pred kojim se vodi proces rehabilitacije Mihailovića. Naime, sud se obraćao svim relevantnim arhivima i institucijama da dostave Mihailovićevu umrlicu kao zvaničnu potvrdu o njegovoj smrti, ali je sa svih adresa stizao samo negativan odgovor. Zato potvrdu o smrti mora da "potpiše" sud.

Prema zakonu o vanparničnom postupku, sud na oglasnoj tabli suda, u "Službenom listu" i mestu u kome je Mihailović imao poslednje prebivalište, izdaje oglas. U njemu navodi sve poznate okolnosti i poziva sve koji znaju nešto o Mihailoviću da se jave sudu.

Ovaj novi postupak, kako nam je potvrđeno, teći će paralaleno sa rehabilitacijom. Advokat Zoran Živanović, punomoćnik građana i udruženja koji traže rehabilitaciju, očekuje da će se ovaj postupak brzo završiti.

Inače, nastavak postupka za rehabilitaciju zakazan je za 23. mart, kada bi trebalo da svedoči dr Slobodan Marković, predsednik državne komisije za utvrivanje okolnosti pod kojima je streljan Mihailović.

Za sekretara Komisije Srđana Cvetkovića, koji je prekopao sve arhive u potrazi za dokumentima koja svedoče o poslednjim danima četničkog komandanta, ovaj novi postupak usledio je "po sili zakona":

- Tačno je da nema direktnih tragova da je Draža pogubljen. Nisu pronađeni ni njegovi ostaci na Adi. Dokumenti o streljanju ne postoje... Ipak, bilo je slučajeva su ljudi rehabilitovani i sa manje dokumenata. Dobar je primer slučaj 105 građana koji su streljani u novembru, 1944. godine. Njihova imena, kao narodnih neprijatelja, objavljena su u novinama. Samo na osnovu tog dokaza, rehabilitivano je njih desetak.

POVEZANE VESTI

Petak 24.02.2012. 10:32
ЖИВ ЈЕ ДРАЖА, УМРО НИЈЕ, ДОК ЈЕ СРБА И СРБИЈЕ !!!
Petak 24.02.2012. 11:49
Da je Cica ziv, nebi sada Srbija ovako patila niti Seselj, Mladic, Karadzic...bili u Hagu!!!
Petak 24.02.2012. 11:03
ovo je segacenje sa srbijom i srbima iz srbije. narednih 100 godina bi kadrovi bivsih jugo drzava koji dominiraju srbijom da vode radprave o rehabilitaciji draze ,a sve je to u cilju legalizacije statusa imovine otete od srba iz srbije,kao i zataskavanje zlocina nad srbima iz srbije pocinjenog dolaskom titine doseljenicke vojske u srbiju. srbi iz srbije treba samo da budu naivni,zar ne?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online