Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 04.12.2018.
00:12
D. Dekić - Vesti A

Heklerom rešetali po kafiću

Ulice srpskih gradova su u proteklih desetak dana čak sedam puta bile poprište krvavih obračuna. Time je samo u Beogradu broj likvidacija ove godine prešao lestvicu od 30 ubistava, a imena egzekutora su još nepoznata.

A. Čukić
Foto: Ilustracija

Među žrtvama su ljudi s policijskim dosijeom, zatvorenici, uglavnom narko-dileri i zelenaši. Najčešći motiv je osveta, kao u slučaju rata do istrebljenja škaljarskog i kavačkog klana. Međutim, kriminalističari govore da poslednja ubistva ukazuju da se obračuni šire i na krugove sitnih kriminalaca, kao i da su "neki novi klinci" spremni da ubiju za nekoliko hiljada evra ili dolara.

Krv je prolivena već drugi vikend zaredom. Ovog puta likvidiran je Vladimir - Pop Popović (43) vlasnik kazina Havana u hotelu Slavija, građevinski investitor i otac četvoro dece. Dvojica maskiranih ubica uletela su u kafić na beogradskoj Zvezdari. Po konfuznim svedočenjima očevidaca jedan od njih je izvukao hekler iz crvene kese i izrešetao Popovića, koji je smogao toliko snage da krene za njima, ali je "overen" ispred kafića. Tom prilikom 23-godišnji mladić je ranjen u nogu i kasnije zbrinut u Urgentnom centru.

Ubice su pobegle audijem, a policija je kao i obično u takvim situacijama proglasila akciju "Vihor" i pojačala kontrolu izlaza iz grada, ali bez poznatih rezultata

Klijent Miše Ognjanovića

Za Popovića mediji navode da je bio saradnik Luke Bojovića, navodnog kralja srpskog podzemlja i naslednika na čelu zemunskog klana koji se nalazi u španskom zatvoru već šest godina. Popović je sa žandarmom Vojislavom Kostićem (33) i Daliborom Đorićem (34) uhapšen početkom prošle godine zbog iznude i prebijanja Beograđanina, koji je odbio da prihvati izmišljeni dug od 110.000 evra. U ovom slučaju okrivljene je branio advokat Miša Ognjanović, koji je u julu ove godine likvidiran pred sinom blizu zgrade u kojoj je živeo.

Boro Banjac, bivši načelnik UBPOK-a, koji je rukovodio akcijom "Sablja" kaže da je zajedničko za ova krvava dešavanja što ubice ne prezaju ni da pucaju na prometnim mestima pred mnoštvom prolaznika, čak i decom.

Izuzimajući ubistvo Popovića, koje nosi potpis profesionalnih ubica, Banjac likvidacije u poslednje vreme posmatra kao posledicu finansijske krize i nemoći pojedinaca da se izvuku iz dužničkog ropstva.

Teror zelenaša i narko-dilera

- Sada se dešava da dileri droge i zelenaši jure dužnike za dug s visokom kamatom. Takvi dužnici obično zajme za drogu ili kocku i jedini izlaz iz beznađa vide u ubistvu zelenaša - kaže Banjac za "Vesti".

Privatni detektiv i nekadašnji inspektor Mladen Lojović kaže da su došla vremena kada se vrlo lako poteže pištolj i dodaje da je "surovost postala deo kriminalnog folklora, čak i kod klinaca".

- Broj ubistava evidentno je u porastu, a u poslednje vreme su to većinom bile likvidacije onih koji su slovili za zelenaše i narko-dilere - kaže Lojović.

On ističe da se u zelenašenju i trgovini drogom vrti velika para i da su tu živci tanki, a prag tolerancije na nuli.

- Dug kod zelenaša brzo se uveća 10 puta. Zelenaš preti, ali ne ubija dužnika jer očekuje da nastavi da ga globi. Dužnik tada rešava problem ubistvom - objašnjava Lojović matricu.

Tri smrti na Crni ponedeljak

Poslednji talas ubistava traje od 23. novembra kada je na Dušanovcu izrešetan Predrag Mitrović (49), zvani Pereca. Iako je izdržavao kaznu u kućnom pritvoru s nanogicom ubijen je u automobilu kojeg je kao zalog za pre dve godine uzeo od Kruševljanina Dragana Kneževića. Za Mitrovića se u medijima navodilo da je policiji poznat kao zelenaš i narko-diler.
Crni ponedeljak dogodio se 26. novembra.

U Nišu je iz vozila u pokretu izrešetan Jagodinac Ivan Ilić (41) iz Jagodine. On je ležao zatvorsku kaznu, odakle je izveden na javne radove kod niške tvrđave, gde je ubijen. Ilić je bio osuđen zbog trgovine kokainom iz belgijskih i holandskih luka.

Iste večeri u Pirotu su s motocikla u pokretu ispaljeni rafali u Srđana Aleksića (38) dok je s ćerkicom izlazio iz automobila. I za njega se navodilo da se bavio i zelenašenjem, ležao je devetogodišnju robiju jer je bio deo grupe koja je zasula Molotovljevim koktelima automobil u kom je Dejan Ilić živ izgoreo.

U isto vreme u Beogradu je teško ranjen Drago Božović (20), Podgoričanin koji je kasnije preminuo u bolnici. Na njega je pucano iz kola ispred vrtića na Bežanijskoj kosi u Novom Beogradu, gde je bilo puno prolaznika sa decom i šetača s kućnim ljubimcima.

Drogu prodaje ko hoće

Boro Banjac kaže da drogu danas diluje ko hoće, a nekada se znalo ko je nabavlja, ko prodaje, a ko je šef.

- Na tržištu je dosta sintetičke droge ekstazi, pa je prodaje ko god hoće - objašnjava Banjac.
I Lojović kaže da se danas lako dolazi do droge i da u trgovinu narkoticima ulaze mladi jer neće da rade za 200 evra mesečno. I on tvrdi da je Srbija preplavljena sintetičkim drogama, a crno tržište u haosu.

Klanje kašikom

Slučajevi ubistva zelenaša jesu zabeleženi na stupcima crne hronike, kao kada je Dragomir T. (68) izbo Miloša B. (68) u Šapcu u hodniku jer više nije imao da plaća, pa se predao policiji. Ali se i dalje dešava besprizorno nasilje kao kada je u noći između 24. i 25. novembra maloletni K. J. kašikom zaklao 83-godišnjeg starca iz Uba, u stacionaru valjevskog zatvora.

Crnogorci ratuju do istrebljenja

Rafali, bombe, hekleri, na ulici, u kafiću ili parku. Osim nepovezanih likvidacija Srbiju su od početka godine pratili obračuni pripadnika koji su pripisivani škaljarskom i kavačkom klanu.
- Već posle Nove godine na beogradskom Vračaru u automobilu je pronađen mrtav Davorin Baltić (41), crnogorski državljanin dovođen u vezu sa kavačkim klanom.
- Nedugo po izlasku iz zatvora, početkom februara, likvidiran je s dva metka u glavu i crnogorski državljanin Dalibor Despotović (37).
- U aprilu za šankom kafea Ispod mosta ubijen Luka Radulović.
- Georgije - Gorg Darmanović (58), crnogorski državljanin iz Južnoafričke Republike likvidiran je u Novom Beogradu 6. maja.
- Istog meseca je ispred auto-perionice na Karaburmi ubijen Dragoslav Miloradović (43), kum Luke Bojovića.
- Početkom juna na Voždovcu je likvidiran Radovan Laketić (37), pa Ognjen Ikač (22) na Vidikovcu.
- Već 19. juna Siniša Milić (44) je usred dana raznet na Autokomandi u eksploziji bombe postavljene pod njegov automobil. Milić je bio u Specijalnoj antiterorističkoj jedinici, a onda obezbeđivao političare, pa navodno postao blizak klanu Luke Bojovića.
- Bojovićev branilac, advokat Dragoslav - Miša Ognjanović, ubijen je 28. jula, u sačekuši u Novom Beogradu, a njegov sin je ranjen.

 

Nepouzdana statistika

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je 11. oktobra da se od početka godine u Beogradu dogodilo 17 ubistava sa elementima organizovanog kriminala od kojih je osam rešeno.
Iskusni kriminolog Dobrivoje Radovanović kaže da treba prihvatiti s rezervom statistiku koja se prezentuje javnosti, jer zbog različite metodologije postoji velika razlika između podataka Zavoda za statistiku, tužilaštva i sudova. Pritom su najpouzdaniji podaci o broju osuđenih za ubistva godišnje.

Presude za ubistva u Srbiji

2011. 130
2012. 118
2013. 152
2014. 114
2015. 102
2016. 123

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online