Četvrtak 4. 7. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Četvrtak 23.02.2012.
15:33
Beta A

Zukorlić: Sever Crne Gore je južni deo Sandžaka

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić ocenio je u intervjuu za podgoričke "Dnevne novine" da se "samo pominjanje" Sandžaka u Crnoj Gori tretira kao "antidržavni čin".

Muamer Zukorlić: Želimo dijalog sa Crnom Gorom

On je naveo da crnogorske vlasti ne ispunjavaju "obavezu" preuzetu pred referendum o nezavisnosti Crne Gore da se "garantuje Sandžaku pravo na prekograničnu regiju".

"To je pogrešno i nije dobro ni za Bošnjake, a ni za državu Crnu Goru. Rešavanje statusa Sandžaka u Crnoj Gori doprineće stabilizaciji države zato što se ne može pravo jednih ostvarivati na nepravu drugih", ocenio je Zukorlić.

On je, međutim, ocenio da je u Crnoj Gori pritisak na Bošnjake daleko manji nego u Srbiji, ali da se i u njoj "kroz takozvane tajne policijske strukture vrši presing ili potkupljivanje ljudi koji su aktivisti" bošnjačkog nacionalnog pokreta.

"Nije to toliko alarmantno, ali mislim da Crna Gora treba da ima dijalog sa autentičnim Bošnjacima i da prestane da, po modelu Srbije, proizvodi poltrone", naveo je Zukorlić.

Muftija je dodao da se u Srbiji bošnjački političari u vlasti ponašanju kao predstavnici Beograda u Sandžaku, a ne predstavnici Sandžaka u Beogradu. Zukorlić je kazao da u Crnoj Gori ne postoji politička opcija "koja ima jasno izražene stavove" za koje se on zauzima.

Dodao je da je "važno" da Bošnjaci osnivaju bošnjačke kulturne zajednice u državama regiona, jer je "važno da imaju takvu organizaciju koja deluje na području više država".

"Ta organizacija za sada postoji u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, na Kosovu je u poodmakloj fazi osnivanja. Postoje inicijative da se osnuje u Albaniji, Hrvatskoj i Sloveniji i završno osnivanje će biti u BiH kao matičnoj državi svih Bošnjaka sa područja Balkana", rekao je Zukorlić.

On je naveo da će "zaokruživanjem tog procesa Bošnjaci dobiti kulturnu mrežu koja će afirmisati njihovu kulturu i tradicionalne vrednosti", a da se pritom ne zatvaraju u okvir granica novonastalih država.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 23.02.2012. 15:44
Zukorlic bi hteo da kao prasumska zivotinja obelezi mokrenjem svoj atar, na pravcu nekadasnje ideje o zelenoj transferzali. Ali, mislim da je previse zagrizao da bi mogao dokraja da pregrize. Verujem da ce u iskonskim srpskim zemljama pre doci do otreznjenja i da ce mu se onda zubi polomiti o tako veliki, i njemu ne pripadajuci zalogaj.
Četvrtak 23.02.2012. 16:06
To je tek pocetak... ......sad ce i Albanci da traze SVOJ deo ,posto su priznati od C.Gore ,pa kao dobri susedi da se ne zameraju morace dati i gde su Albanci vecina........to se kaze.: Realnost na terenu .!!!
Četvrtak 23.02.2012. 16:07
Ovaj nije normalan!!!Ja ne znam zasto mu vec jednom neko ne zacepi usta sugava!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online