Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Sreda 22.02.2012.
15:56
Blic, Mondo A

Filaret i Pahomije idu u penziju?

Sabor SPC počinje zasedanje 15. maja, a na njemu bi mogle biti donete odluke o penzionisanju pojedinih vladika. "Bosanki lobi" znatno oslabio.

Odoše u penziju : Vasilije (Kačavenda) i Pahomije
 

Zasedanje Sabora SPC odlukom Sinoda zakazano je za 15. maj. Kako saznaje "Blic" na prvom ovogodišnjem Saboru trebalo bi da se nađe gust dnevni red, jer se vladike nisu sastajale u Patrijaršiji tačno godinu dana.

U međuvremenu je kulminirao problem položaja SPC u Crnoj Gori, ali je došlo i do preraspodele snaga unutar Sabora i značajnog slabljenja takozvanog bosanskog lobija, zbog čega bi moglo da se potegne pitanje penzionisanja pojedinih episkopa.

Novembarski Sabor nije održan, što je donekle presedan, jer je reč o redovnom zasedanju. Ovakvu odluku je doneo patrijarh Irinej, koji je procenio da je za rad i odluke dovoljna crkvena vlada (Sinod) i da nema potrebe da vladike dolaze u Beograd i troše eparhijski novac za put.

Međutim, već godinu dana nerešeno je nekoliko bitnih pitanja, za koje Sinod ne može da donese konačne odluke.

Ovogodišnji Sabor, kada je reč o glasanju ili predlaganju dnevnog reda, mogao bi da se značajno razlikuje od dosadašnjih. Prvenstveno, jer je na poslednjem Saboru uvećan broj takozvanih "mladih vladika", odnosno učenih episkopa koji žele obnovu Crkve, dok je, s druge strane, prilično oslabljena moćna struja unutar SPC, u javnosti poznata kao bosanki lobi.

Ovu struju, koja se pre može nazvati generacijskim lobijem, čine ne samo vladike poreklom iz Bosne ili vladike eparhija sa tog prostora, već prvenstveno vladike koje su zašle u poznije životno doba.

Najuticajniji u ovoj grupi vladika je episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije (Kačavedna). Međutim, urušavanjem njegovog ugleda pošto su u javnosti procureli detalji njegovog privatnog života, on je oslabljen, a s njim i ova poprilično konzervativna crkvena struja, sklona političkom angažmanu.

Vladika Vasilije sada se gotovo povukao u svoj eparhijski dvor, a većina vladika iz tog kruga poput banjalučkog Jefrema i banatskog Nikanora nije više aktivna kao nekada. Pojedini od njih nemaju ni moć da upravljaju svojim eparhijama poput kanadskog Georgija, a srednjoevropski Konstantin je odlukom crkvenih vlasti ostao bez dela eparhije (Švajcarske i Austrije) i upravlja još samo na prostoru Nemačke.

Izmenjene glasačke pozicije mogle bi da dovedu do otvaranja pitanja penzionisanja pojedinih vladika za koje se smatra da su svojim političkim stavovima, nastupima u javnosti ili načinom na koji upravljaju nanele štetu Crkvi.

"Niko to još ne govori javno, ali sve više vlada stav da bi nekoliko episkopa trebalo ili sami da podnesu zahtev za penziju ili da ih Sabor penzioniše. Reč je prvenstveno o mileševskom Filaretu. Banatskom Nikanoru, vranjskom Pahomiju", kaže za "Blic" dobro upućeni izvor iz SPC.

Da li će ovaj predlog i biti stavljen na dnevni red, zavisi i od patrijrha Irineja, za koga mnogi veruju da ima snage i da je i dalje spreman da obnovi Crkvu. Još nije izvesno i da li će patrijarh dozvoliti podelu Eparhije beogradsko-karlovačke, ali bi zato na dnevnom redu trebalo da se nađe izbor najmanje dva episkopa. Nerešena je situacija u Eparhiji srednjoevropskoj, gde u delu koji je oduzet vladiki Konstantinu administrira vladika Bački, ali i u novoformiranoj eparhiji u Buenos Ajresu kojom administrira mitropolit Amfilohije.

Ova eparhija formirana je na prošlom zasedanju, jer postoji opasnost da se na tom prostoru formira takozvana crnogorska pravoslavna crkva.

Eparhija dobrobosanka nije upražnjena, ali je zbog bolesti episkopa Nikolaja vladika zahumsko - hercegovački Grigorije, određen kao pomoćnik.

Goruće pitanje bez jedinstvenog stava unutar Sabora je kako rešiti problem SPC u Crnoj Gori. Pojedine vladike, i to prvenstveno iz bosankog lobija, ocenjuju da ne treba ništa menjati jer bi se time, kako smatraju, izašlo u susret crnogorskim vlastima, međutim, problem se mora rešavati.

Jedna od ideja da se u trenutnim okolnostima sačuva imovina Crkve i omogući život monaha bez progona je d ase na prostoru Crne Gore Crkvi da autokefalnost.

Ipak, nema jedinstvenog stava ko bi zaista mogao da obezbedi miran život SPC u Crnoj Gori, piše "Blic".

POVEZANE VESTI

Sreda 22.02.2012. 16:20
Naklapanja i nagadjanja ovog austrijskog medija u Srbiji ....Znam da je ovo zadnje za Crnu Goru nemoguce i da to niko od Vladika NIKADA NE BI PREDLOZIO..
Sreda 22.02.2012. 16:35
Kako li ce jadan u penziju , bice daleko od dece? Mada, moze on svojim dzipom od 26 000 evra da obilazi bivse parohije i eto njemu srece opet.
Sreda 22.02.2012. 21:06
kao i uvek novim nacijama je posto potrebna i crkva da bi dokazali sebi i drugima , al vise sebi da su posebna nacija od pitaj boga ... ne treba nabrajati ko sve vec napada spc...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online