Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 16.02.2012.
11:12 >> 13:49h
B92 A

Borimo se sa snegom i spremamo za poplave

Iako su temperature već nekoliko dana iznad nule, još traje borba za uklanjane snega sa puteva. Nadležni se pripremaju za moguće poplave.

Sneg se čisti punom parom, sve manje zavejnaih građana
 

Iako je u Srbiji sve manje građana blokiranih snegom, potrebno je da se nastavi sa čišćenjem, kako bi se oni što pre oslobodili, kažu u MUP-u. Predrag Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije, rekao je za B92 da je juče poslata naredba svim opštinama kako bi upotrebili svu mehanizaciju u cilju oslobađanja pouteva do građana koji su još zavejani.
 

On je dodao da se danas očekuje da će Vlada Srbije na sednici dodedilti dodatna sredstva opštinama kako bi mehanizacija koja se koristi za čišćenje snega bila upotrebljena u punoj meri.

Predrag Marić je najavio sastanak republičkog kriznog štaba na kome će se raspravljati o mogućim poplavana u Srbiji. On je rekao da, iako vreme ide na ruku, postoji potencijalna opasnost od dve vrste polava, ledenih poplava i poplava koje su izazvane naglim topljenjem snega.

U Srbiju stiže i led iz Mađarske, ali taj led ne bi trebalo da napravi probleme. Srbija bi mogla da se suoči sa poplavama, za koje smo spremni tvrde nadležni. Preduzete su mere, da se taj led brzo transportuje. Kritične tačke na Dunavu, sikolovac, Daljska krivina, i niz krivina kod Apatina gde bi se led mogao zadržavati pokrivene su ledolomcima iz Mađarske. Za sada nam i vremenske prilike idu na ruku, tačnije postepeno otapanje.

"Prema prognozama RHMZ-a očekuje nas blago otopljavanje da dnevna temparture ne prelaze 5 stepeni i da noćne temperature budu ispod nule. Ako bude tako mi ćemo imati velike vode, ali ne nešto sa čim ne možemo da se izborimo", rekao je Aleksandar Prodanović, direktor Direkcije za vode.


Pripreme u Kraljevu i Požarevcu
 

I u Kraljevu, gde poplave prete sa Ibra, spremaju se za odbranu od poplava u slučaju naglog topljenja snega. Bedemi koji su bili oštećeni su popravljeni, a u toku je i izrada operativnog plana, kažu nadležni u gradu.

Gradonačelnik Kraljeva Ljubiša Simović kaže i da se lomljenje leda na Ibru, koji je mestimično u dužini od desetak kilometara okovao reku, odvija postepeno i da nisu moguće agresivne medote, jer to sa sobom nosi opasnost da blokira ušće Ibra u Moravu i izazove poplave.

Ibar je i dalje zaleđen
 

Simović je rekao da nizvodno, na kraju Sijaćeg polja postoji nezaštićeno mesto u čijoj blizini nema kuća, ali odakle bi voda mogla da prodre, pa će taj deo biti branjen džakovima sa peskom.

Vojska Srbije u Požarevcu vrši pripreme za delovanje, ukoliko dođe do poplava usled otapanja snega, izjavio je zastupnik komandanta garnizona u Požarevcu pukovnik Dušan Šljivančanin.

Šljivančanin kaže da su pripadnici vojske postupali po zahtevima lokalnog štaba za vanredne situacije u slučajevima kada je trebalo prevoziti pacijente ili očistiti sneg ispred važnih institucija.

Pukovnik Šljivančanin je istakao da se vojska već priprema za angažovanje u eventualnim poplavama koje bi mogle da pogode ovo područje. On je izrazio očekivanje da do takve potrebe neće doći.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 16.02.2012. 11:32
Nadam se da se spremamo, jer poplave će ove godine biti možda i najveći problem?!
Utorak 06.03.2012. 16:04
i revoluciju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online