Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 15.02.2012.
16:53 >> 18:11h
Beta A

Tadić uručio ordenje zaslužnima

Predsednik Srbije Boris Tadić uručio je danas, povodom Dana državnosti, odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama za naročite zasluge u nauci, kulturi, medicini, sportu, bezbednosti.

Svečanoj sednici Skupštine Srbije prisustvovao državni vrh i visoke zvanice
 

Tadić je na centralnoj proslavi Dana državnosti u Domu narodne skupštine Srbije teniseru Novaku Đokoviću uručio najviše državno priznanje - Orden Karađorđeve zvezde prvog stepena za naročite zasluge i uspehe u predstavljanju Srbije.

Đoković je prvi teniser sveta i nosilac titule najboljeg sportiste na planeti u 2011. godini i najbolji "ambasador" Srbije. Predsednik je uručio odlikovao još 16 zaslužnih pojedinaca i institucija. Među njima su gubernator Sankt Peterburga Georgij Poltavčenko, pozorišni reditelj Dejan Mijač, teatrolog Jovan Ćirilov, Akcioni
tim za lociranje i hapšenje haških begunaca, Srpsko lekarsko društvo, Istraživačka stanica Petnica, lekar Miodrag Stojković, radnici "Kolubare", pripadnici Žandarmerije, Sektora za vanredne situacije MUP i Vojske Srbije.

Ko je sve čestitao Srbiji:

1.Gugl čestitao Srbiji Dan državnosti

2.Klintonova Srbima: Srećan praznik, dragi prijatelji!

3.Britanska kraljica čestitala Sretenje

Tadić je u ime građana Srbije zahvalio odlikovanima, navodeći da su oni zaslužni što se u vreme teških vesti zbog ekonomskih nevolja, ime Srbije stavlja u pozitivan kontekst i "svrstava je među pobednike".

U ime odlikovanih zahvalio je Jovan Ćirilov rekavši da je država pokazala da prepoznaje vrednosti i izrazio nadu da će odlikovanja biti podsticaj da se nastavi dalje u borbi za prave vrednosti.

Ćirilov je ukazao da su mnogi građani danas u teškoj materijalnoj situaciji i da odlikovani pojedinici i institucije zajedno treba da se zalažu da se to prevaziđe.

Novak Đoković je izjavio da će zauvek pamtiti današnji dan i da, primajući odlikovanje, oseća veliku čast, uzbuđenje i radost, kao i kada je ispred zgrade Skupštine lane slavio kada je postao prvi teniser sveta.

"Ja jesam sanjao da podignem pehar na Vimbldonu, ali nisam mogao ni da pomislim da će me moja zemlja odlikovati ovako velikim priznanjem. Sada me je moj narod zadužio još više, i ne preostaje mi ništa drugo nego da nastavim da našu divnu zemlju i dalje predstavljam na najlepši mogući način", poručio je Đoković.

Svečanosti su prisustovali predstavnici državnog vrha i diplomatskog kora, među kojima premijer Mirko Cvetković, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, načelnik Generalštaba Ljubiša Diković, ministri Vlade Srbije i poslanici.

Orden Karađorđeve zvezde ima tri stepena i dodeljuje se za naročite zasluge u predstavljanju države. Izrađen je po idejnom rešenju akademskog vajara Miroljuba Stamenkovića. Orden se dodeljuje od 1904. godine, a Novak Đoković je prvi dobitnik od ponovnog uvođenja 2010. godine. To najviše državno odlikovanje se dodeljuje od 1904. godine, iz vremena kralja Petra Prvog Karađorđevića, u spomen na stogodišnjicu Prvog srpskog ustanka, Taj orden je prvobitno imao
četiri stepena.

Obično je dodeljivan povodom kraljevog rođendana i krunisanja, a načinjena su i dva sa brilijantima - za ruskog cara Nikolaja Drugog i za turskog sultana Mehmeda Petog.

Danas taj orden ima tri stepena, a ponovo je uveden 2010. godine. Dan državnosti Srbije slavi se u znak sećanja na 15. februar 1804. godine, kada je u šumadijskom selu Orašcu počeo Prvi srpski ustanak protiv otomanske vlasti.

Dan državnosti je i podsećanje na 15. februar 1835. godine, kada je knez Miloš Obrenović proglasio prvi srpski Ustav, tada jedan od najliberalnijih i najmodernijih u Evropi.

Taj datum se smatra i početkom stvaranja moderne srpske države, a državni je praznik od 2001. godine.

POVEZANE VESTI

Sreda 15.02.2012. 18:35
ЗАИСТА СЕ ЧУДИМ ШТО НИЈЕ ДОДЕЛИО И ДИНИ МЕРЛИНУ,АНЂЕЛИНИ ТЕ БИЛУ КЛИНТОНУ
Sreda 15.02.2012. 17:00
Nesto mi mnogo propao na ovoj slici...
Sreda 15.02.2012. 20:26
Taciju ce daposalje postom jer je u Srbiji raspisana poternica za ratnim zlocincem !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online