Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Sreda 15.02.2012.
12:08
Lj. Ivanović - Vesti A

Hrvatska ucenjuje Srbiju i granicom

Pune dve decenije otkako nisu u istoj državi Srbija i Hrvatska nisu uspele da se dogovore o granici. I jedni i drugi su uvereni da je pravo na njihovoj strani.

Srbija insistira na postojećoj, de fakto granici sredinom toka Dunava, dok se Hrvatska poziva na katastre iz 1878. godine i traži 10.000 hektara, a prema nekim varijantama čak 17.800 hektara zemlje na srpskoj obali.

Zagreb istovremeno velikodušno Srbiji nudi 3.000 hektara na desnoj obali Dunava.


Kako bi ojačali poziciju u pregovorima oko uzajamnog povlačenja tužbi za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, navodno je Zagreb poslao poruku Beogradu da je spreman na povlačenje tužbi, ako bi Srbija u paketu pristala na dogovor o granici, razume se, pod hrvatskim uslovima.

To zvanično nije zatraženo, ali se može naslutiti iz izjave Vesne Pusić, ministarke spoljnih poslova Hrvatske, prilikom nedavne posete Beogradu.


- Treba učiniti sve za postizanje bilateralnih dogovora sa Srbijom i BiH o granicama - izjavila je Pusićeva i dodala da je jedno od rešenje za međugranični spor i arbitraža, kako je to predložio hrvatski predsednik Ivo Josipović.


Ona je tako komentarisala predlog predsednika Ive Josipovića za graničnu arbitražu sa Srbijom i BiH ukoliko se dogovor o granicama ne postigne "za neko kraće vreme".


- Arbitraža je uvek moguća ako se ne možeš ili ne znaš dogovoriti - istakla je šefica hrvatske diplomatije.

Badinterove linije

 

Posle raspada SFRJ, po preporuci Badinterove komisije republičke granice postale su državne. Međutim, zbog međusobno neutvrđenih međa na pojedinim područjima, pojavilo se više graničnih sporova. Iako Hrvatska i BiH imaju potpisani Sporazum o granici, njega hrvatski Sabor nije ratifikovao. Hrvatska traži da se ponovo otvore pregovori oko Malog i Velog Školja, dva grebena kod Neuma, koji su pripali BiH.


Srbija svoj stav o razgraničenju zasniva na dva argumenta i to da međunarodno pravo nalaže da se plovne reke dele sredinom, a upravo je taj argument Hrvatska koristila u natezanju sa Slovenijom oko Piranskog zaliva.

Drugi oslonac Srbiji je definicija granice Vojvodine iz 1945. godine kad se sredina Dunava pominje kao granica.

Treba imati u vidu i da je Dunav pomerio korito nekoliko kilometara ka hrvatskoj strani, a za potrebe nesmetane plovidbe iskopano je nekoliko kanala koji su dodatno promenili tok Dunava.


Ako bi se hrvatski predlog uvažio, Dunav bi granicom bio presečen čak 19 puta.

Naravno, hrvatski zahtevi su maksimalistički i oni, prema nezvaničnim informacijama, računaju na to da Srbija ne bi mogla da ostavi opštine Sombor i Apatin bez velikog dela zemljišta, ali i da bi Beograd pristao na ustupanje 1.500 hektara kao kompromis. Reč je o dva rečna ostrva, Šarengradske i Vukovarske ade.

Čija je Šarengradska ada?

 

Koplja Srbije i Hrvatske se najviše lome oko Šarengradske ade, ostrva na toj reci, koje se prostire na oko 900 hektara. Zadire u Vojvodinu, a Hrvatska je smatra svojom, između ostalog i zato što je Šarengrad hrvatski.

 

Osim šume i nešto divljači koje još ima, ostrvce izgleda kao napušteno i niko više od njega ne živi. Pre rata mnogi Šarengrađani tamo su vodili konje i stoku na ispašu, išli u ribolov. Ada je prokopana 1892. godine za vreme Austrougarske.

Raniji pregovori državnih komisija iz 2003. godine propali su, a procena naših pregovarača je bila da je Hrvatska ciljano odugovlačila do ulaska u EU, računajući da će tada imati puno bolju pregovaračku poziciju, odnosno da u rukavicama uceni Srbiju.

POVEZANE VESTI

Sreda 15.02.2012. 12:34
Baranju su dobili gratis od Đilasa, a sad im sline cure i na celi Srem, sutra bi Bačku, pa Banat i tako do Rumunije i Crnog mora. A te 1878. su bili manji od makova zrna niti ih se išta pitalo, da bi se danas pozivali na austrougarske kastastre kao svoje....ljigavo.
Sreda 15.02.2012. 13:28
Срамота је према прогнаним Србима у Олуји и Бљеску, пред милион Срба побијених на најсвирепије и монструозније начине у Другом светском рату, па и према обешеним и потлаченим и поубијаним Србима из Мачве страдалим 1914. године, да ми трпимо хрватске оптужбе за геноцид. Ми подређујемо милионску жртву српског народа наспрам, неосноване оптужне Републике Хрватске за геноцид. Еј, Срби, шта нам је? Ми смо на дебелом губитку самим тим што повлачимо тужбу, јер ће и они, јелте, повући своју. Каква је то правда? Где је ту поштовање према жртвама, где је ту истина? С чиме ћемо пред Милоша...?
Sreda 15.02.2012. 14:11
Pa ako ustase mogu da traze deo teritorije koji je bio njihov bre 200 god, zasto mi ne trazimo nasu teritoriju za verme cara Dusana.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online