Subota 5. 10. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 08.02.2012.
16:05 >> 19:32h
Beta A

Neka se Savet drži Rezolucije

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je danas u Njujorku da su pregovori jedini način za postizanje trajnog rešenja za Kosovo i Metohiju i pozvao Savet bezbednosti da podrži rezolucije koje je usvojio.

SB da se drži svoje rezolucije : Vuk Jeremić
 

Na sednici Saveta bezbednosti posvećenoj Kosmetu, Jeremić je kazao da
će o problemu predstavljanja Prištine na regionalnim sastancima biti razgovarano u narednoj rundi dijaloga, ali da to mora ostati "nedvosmisleno i eksplicitno" u skladu sa Rezolucijom 1244.

"Tražimo od Saveta bezbednosti da podrži svoje rezolucije kao centralne u kontekstu dijaloga", rekao je šef srpske diplomatije.

Jeremić je istakao da Srbija ostaje posvećena procesu dijaloga zato što je to, kako je kazao, "jedini legitimni mehanizam za prevazilaženje nesuglasica".

"Jedini način da se stvori izvodljivo, održivo i trajno rešenje kosovskog problema za strane jeste da iskreno pregovaraju jedne s drugima o svim otvorenim pitanjima", rekao je on.

Dođite u Srbiju

 

Jeremić pozvao je članove Saveta bezbednosti da posete Srbiju i Kosmet, kako bi se uverili da situacija u južnoj srpskoj pokrajini nije ružičasta kako je neki predstavljaju, dok je kosovski šef diplomatije Enver Hodžaj ukazao da "o Kosovu govori neko ko tamo nikad nije bio".


Jeremić je, po završetku debate u Savetu bezbednosti, ocenio da su pojedini učesnici u raspravi situaciju na KiM predstavljali boljom nego što ona jeste.


On je citirao delove izveštaja Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) za 2011. godinu koji pokazuje da je indeks demokratizacije Kosova lošiji nego pre godinu dana.


Demokratski procesi ne ispunjavanju standarde demokratije, rekao je Jeremić i istakao da su pravosuđe i poštovanje ljudskih prava dobili loše ocene UNDP.


Poziv da se Srbiji ne dodeli status kandidata nije u skladu sa opredeljenjem koje je ovde izneto - da se Priština zalaže za evropsku budućnost regiona, zaključio je Jeremić.

Jeremić se ponovo založio da istraga o trgovini organima 1999. na Kosovu i u Albaniji bude vođena pod pokroviteljstvom Saveta bezbednosti UN jer samo tako može biti sveobuhvatna.

"U suprotnom, neki broj navodnih učesnika u tom ratnom zločinu mogao bi da ostane izvan domašaja pravde. Kad se radi o takvim stvarima u balkanskom kontekstu, mandat za istragu uvek daje Savet bezbednosti.


To treba uraditi ponovo ne zbog doslednosti već kako bi se osiguralo da istraga bude transparentna i rezultati budu podneti celom svetu", rekao je Jeremić.

Navodeći da Srbija ceni napore za postizanje konsenzusa u Savetu, Jeremić je najavio da će Srbija tražiti novu rundu konsultacija Saveta bezbednosti o tom pitanju.

On je podsetio da je EULEX, u slučaju transplatacije organa u prištinskoj klinici "Medikus", bio u stanju da izvede pred sud kosovske Albance, ali i da su dva glavna osumnjičena stranca napustila KiM i ne mogu biti izručena.

Jeremić je dodao da su neki od njih osumnjičeni za trgovinu organima pre, tokom i nakon sukoba na KiM i ocenio da je istraga Euleksa na samom Kosmetu nedovoljna za mnogo toga što se navodno dogodilo izvan te teritorije.

Povodom situacije na severu Kosova koja ostaje krhka, Jeremić je podsetio da je Srbija nedvosmisleno osudila nasilje i pozvala na rešavanje problema kroz pregovore i na uzdržavanje od akcija štetnih za uspostavljanje sigurnog i bezbednog okruženja.

POVEZANE VESTI

Sreda 08.02.2012. 16:09
Ako sad ispustite rezoluciju 1244 , nikad bolja nece biti izglasana ,jer ce Ameri u inat Rusima stavljati veto ,svaki put protiv nas
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online