Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 07.02.2012.
12:26
Srna A

"Zagađenje zemljišta na KiM se zataškava"

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović rekao je da je alarmantan izveštaj Evropske komisije da je poljoprivredno zemljište na Kosovu i Metohiji zatrovano i da proizvodi uzgajani na njemu mogu biti smrtonosni po građane koji se njima hrane.

Nemoguće optužiti svetske sile za kontaminaciju zemljišta tokom bombardovanja, tvrdi Oliver Ivanović

"To je prilično alarmantan izveštaj. Ja sam video u nekoliko tekstova u albanskoj štampi da je pojačan broj kancerogenih oboljenja", rekao je Ivanović, povodom najnovijeg izveštaja Evropske komisije o zatrovanosti zemljišta na Kosmetu.

On je ocenio da se o ovom problemu nedovoljno priča i to pitanje se zataškava, ali da je vreme da i vlasti u Prištini i međunarodna zajednica, pa i Vlada Srbije, zajedničkim snagama počnu to da istražiju.

"Što pre otkriju o čemu se radi, to ćemo pre, možda, preduzeti neke mere koje su bitne, kako bi se stanovništvo zaštitilo", naveo je Ivanović, ocenjujući da je ubeđen da je ovaj izveštaj tačan, jer iza njega stoji Evropska komisija.

On je ocenio da se, nažalost, ne može tražiti odgovornost onih koji su odgovori za ovo trovanje zemljišta, već se treba usresrediti na sanaciju stanja, jer je to bitno za zdravlje ljudi, koje je očigledno ugroženo.

"Odgovornost je teško tražiti kada se zna u kojem će to pravcu da ode, pa bi insistiranje na odgovornosti, verovatno, blokiralo i svaku inicijativu i akciju za sanaciju, jer po prirodi stvari onaj ko je odgovoran, braniće se, a objektivno taj ko je odgovoran je moćan. Prema tome, ja se bojim da se to ne zataška", rekao je Ivanović.

Ivanović smatra da za tako ozbiljne stvari i analizu treba da postoji poseban projekat i da ga vode visokoškolske ustanove, Univerzitet ili neka specijalizovana ustanova za utvrđivanje takvih bolesti.

"Problemi usled NATO bombardovanja osiromašenim uranijumom pojaviće se u narednih nekoliko dekada", rekao je Ivanović.

U izveštaju pod naslovom "Dalja podrška korištenju zemljišta" završenom u januaru se navodi da konzumiranje voća, povrća, mesa, putera i sira može da ima smrtonosne posledice za stanovnike Kosmeta. Zemljište je posebno kontaminirano hromom, niklom, olovom, cinkom i arsenikom, a visoka koncentracija tih zagađivača vlada na čitavom Kosovu.

POVEZANE VESTI

Utorak 07.02.2012. 13:01
Juce smo ovo imali..Potrovao ih je njihov Nato sa uranijumom...
Utorak 07.02.2012. 12:53
jedno moze da se napravi , bodljikava zica da nista stog prostora ne dospe ovamo .. neka se dusmani potruju .... dovoljno sto nas struju sa zapada sa njihovim organskim otpacima ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online