Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 07.02.2012.
12:01

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Ratnom huškaču nagrada za mir

Povodom odluke italijanske "Fondacije Duči" da ovogodišnju nagradu za mir dodeli reis-ul-ulemi Islamske zajednice u BiH dr Mustafi Ceriću, reagovala je Aida Ćorović, predsednica NVO Urban-in iz Novog Pazara i dobitnica nagrade Fonda "Maja Maršićević Tasić" iz Beograda Osvajanje slobode. Ćorovićeva smatra da Cerić nije zaslužio ovakvo priznanje, "jer se nije ni zalagao za mir".

Zašto mislite da Cerić nije prava adresa za italijansku nagradu?

- Zato što svojim ratno-huškačkim stavovima, brutalnim odnosom prema neistomišljenicima i destruktivnom politikom prema Sandžaku zaslužuje kritike, a ne priznanje. Izlazeći iz okvira funkcije reisa, Cerić je ozbiljno napadao ugledne itelektualce u BiH. Njegovi pozivi da se pravi nekakva bošnjačka država su bezumni i dovoljno opasni da bi ga kvalifikovali za bilo kakvu nagradu, pogotovu za mir. Zalaganje za stvaranje nekakve bošnjačke države protivno je svim evropskim modernim standardima i demokratskim procesima, to može da šteti svima na ovim prostorima, Bošnjacima najviše.
 

Takva politika delimično ima podršku i na Sandžaku?

- Cerićeva ratno-huškačka politika, koja ga je svojevremeno dovela na mesto gde je sada, propala je u Bosni, pa sada takvom istm politikom pokušava da pomogne svom istomišljeniku u Sandžaku Muameru Zukorliću. Ne može se Cerić tako odnositi prema susednoj državi, on ne živi ovde i ne zna kako se Srbija odnosi prema Bošnjacima. To što mu njegov telal Zukorlić tumači i prenosi nije tačno i nije uopšte relevantno. Umesto da smiruje strasti u podeljenoj Islamskoj zajednici Sandžaka i Srbije Cerić ih je, stavljanjem na jednu stranu, Zukorlićevu, dodatno potpirivao.

Da li verujete Zukorliću kad se zalaže za dijalog i pomirenje?

Zukorlić samo postavlja ultimatume, njega dijalog ne zanima, on je čovek monologa. Da je hteo istinsko pomirenje Zukorlić bi odavno našao mesto i način da razgovara sa drugom stranom. Da se drugačije ponašao možda, bez obzira na političke pritiske i nezadovoljstvo jednog broja imama, ne bi ni došlo do podele u Islamskoj zajednici. Njegov poslednji cinični poziv na pomirenje i nuđenje nekakvog oproštaja i amnestije samo je trik i bahatost sa ciljem da stalno bude prisutan u medijima i da do stvarnog dijaloga ne dođe.
 

Po nagradu u Rim

U objašnjenju odluke o dodeli nagrade za mir dr Ceriću se, između ostalog, navodi:

 

"Uzimajući u obzir Vaše razumno zalaganje za promovisanje dijaloga među religijama i kulturama, Naučni komitet Fondacije odlučio je da Vam dodeli Naradu za mir". Nagrada će Vam biti uručena 20. marta na svečanosti u Rimu. 

POVEZANE VESTI

Utorak 07.02.2012. 12:18
svako zabijanje noža u srce srbije na trulom zapadu je sveti čin .a srbija teži zapadnim vrednostima dakle nema prigovora.
Utorak 07.02.2012. 13:23
FONDACIJA DUCI ILI DUCE PO MUSOLINIJU? ONDA JE SVE JASNO .
Četvrtak 09.02.2012. 22:40
Fašisti nagradili islamskog fundamentalistu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online