Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 02.02.2012.
15:01
Beta A

Jug Srbije bio bogatiji u antici nego danas

U Pčinjskom okrugu, prema evidenciji Narodnog muzeja u Vranju, ima više od 1.000 arheoloških lokaliteta, naselja i utvrđenja, samo iz rimskog doba, u kojem je mreža puteva bila gušća nego danas.

Duž Koridora 10 ima oko 30 arheoloških lokaliteta
 

Rukovodilac Odeljenja za arheologiju i numizmatiku Narodnog muzeja u Vranju Goran Mitrović rekao je da se prema koncentraciji velikog broja naselja i utvrđenja, kao i gustoj mreži puteva i van glavnih saobraćajnica, može pretpostaviti da je Pčinjski okrug bio gušće naseljen i bogatiji u antičko vreme nego danas.

"Za kraj južno od Grdeličke klisure nemamo preciznih podataka iz rimskog perioda, jer nisu sačuvani podaci u rimskim itinererima (mapama puteva), tako da jedino arheološka istraživanja mogu popuniti praznine. Brojna naselja i utvrđenja kao i gusta saobraćajna mreža govore da je ovaj kraj bio od velike važnosti za privredu Rimskog carstva", kazao je Mitrović.

Prema njegovim rečima, samo u zoni eksproprijacije duž Koridora 10, od Vladičinog Hana do granice Srbije i Makedonije, ima oko 30 arheoloških lokaliteta iz različitih perioda koje bi trebalo istražiti pre nego što počnu radovi na izgradnji autoputa.

"Samo na deonici Koridora 10 od osam kilometara, između Donjeg Neradovca i Srpske Kuće u opštini Vranje, registrovano je desetak arheoloških lokaliteta. U najobimnijim arheološkim iskopavanjima koja su tokom prošle godine preduzeta u Srbiji, na toj deonici je nađeno nekoliko tona različitih arheoloških materijala, od neolita, bronzanog doba do rimskog doba i perioda rane Vizantije", kazao je Mitrović.

O značaju i veličini za sada bezimenog rimskog naselja kod Davidovca, za koje se pretpostavlja da je imalo oko 3.000 stanovnika, govore i brojni nalazi reprezentativnih građevina, nekropola sa zidanim grobnicama i velika količina pokretnog arheološkog
materijala, a u širem potezu nađen je i veliki broj "vila rustika", kao i ostaci terme (rimskog kupatila).

Mitrović navodi da je sa arheoloških nalazišta koja su istražena samo u toku prošle godine Narodni muzej u Vranju dobio ogromne količine arheološkog materijala koji se meri u tonama, za koji u nema odgovarajući smeštaj.

Na prostoru Pčinjskog okruga Narodni muzej u Vranju ima registrovano i više od 150 tvrđava, od vremena rimskog i vizantijskog carstva do srednjeg veka, koje su izuzetan kulturni i turistički potencijal regiona, do danas neiskorišćen. Jedan od najznačajnijih
arheoloških lokaliteta tog kraja je i nalazište "Kale", koje se nalazi na obroncima planine Rujan u opštini Bujanovac, za koje je utvrđeno da je reč o najsevernijem antičkom gradu u sastavu carstva Aleksandra Velikog.

Arheološka iskopavanja koja traju 12 godina su potvrdila da se i u tom gradu, za koji se pretpostavlja da je antički Damastion, četiri veka pre nove ere bogato živelo, o čemu svedoče mnogobrojni nađeni komadi keramike sa pečatom egejskih ostrva, odakle se, kako se pretpostavlja, u grad dopremalo vino.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 02.02.2012. 15:53
Pa ne cudi me .Od kako je Tito preselio sve fabrike sa juga Srbije (Nis,Leskovac) u Sloveniju i Hrvatsku, jug ne moze da se oporavi. Leskovac su nekad zvali Srpski Mancester
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online