Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Četvrtak 02.02.2012.
12:26
Đ. Barović - Vesti A

Josipović nudi "kukavičje jaje" Tadiću

Predsednici Srbije i Hrvatske, kao i članovi Predsedništva BiH, u okviru Igmanske inicijative koja se održava sutra na Jahorini, pokušaće da sklope trilateralni međudržavni sporazum o progonu ratnih zločinaca.

Prema pisanju hrvatske štampe, inicijator sporazuma je Ivo Josipović koji će kolegama predložiti da se ubuduće nadležnost za progon osumnjičenih određuje prema prebivalištu, što znači da bi svaka država sudila svojim državljanima. Države bi se takođe obavezale na saradnju u razmeni dokumentacije i istražnih spisa, a presude bi se priznavale u svakoj od država.


U Hrvatskoj i BiH još nema "opipljivijih" komentara na ovu inicijativu, dok ju je zamenik tužioca za ratne zločine Srbije Bruno Vekarić podržavao.

Ivo Josipović i Boris Tadić


 

Ipak, ekspert u timu Vlade Srbije koji se bavi kontratužbom za genocid protiv Hrvatske, direktor Veritasa Savo Štrbac, upozorava da bi država trebalo da bude veoma oprezna u vezi sa najavljenim jahorinskim dokumentom.


- Dosadašnje iskustvo govori da nas je Hrvatska uvek "preveslala" u takvim dogovorima, a sudeći prema izjavama, to planira i sada. Ministarka spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić kaže da je najbolje da i Hrvatska ukine zakon o ništavnosti optužnica i presuda iz Srbije, a Srbija nadležnost za procesuiranje ratnih zločina na teritoriji bivše SFRJ.

Neće biti da su ova dva zakona ista. Hrvatska je donela anticivilizacijski zakon, a onaj u Srbiji je čvrsto utemeljen u univerzalnoj nadležnosti država za procesuiranje ratnih zločina - kaže Štrbac.

On dodaje da sve i da se predsednici država dogovore, ostaje ključni problem, a to je da u Hrvatskoj nema iskrene volje da se ratni zločini procesuiraju.


S druge strane, nekadašnji predsednik Vojnog suda u Beogradu, a sada jedan od najpoznatijih beogradskih advokata Đorđe Trifunović pozdravlja inicijativu o sporazumu tri države, jer će se na taj način izbeći dosadašnja praksa "gluvih telefona".


- Slučaj Dobrovoljačke ulice je propao zato što su u jednoj državi osumnjičeni, u drugoj dokazi, a pri tome nema političke volje da se ovaj slučaj procesuira. Ukoliko je ideja da sve tri države prihvate istovetne kriterijume o ravnopravnosti i objektivnosti suđenja, onda ima šanse da takva ideja uspe - kaže Trifunović.

Brojke demantuju nameru Zagreba

 

Prema izveštaju Amnesti internešenela, Hrvatska nije procesuirala najmanje 540 slučajeva ratnog zločina pripadnika svojih oružanih snaga i paravnojnih formacija. Uostalom, veoma je teško poverovati u želju da se svi zločinci u Hrvatskoj kazne u situaciji kada je po ovom osnovu procesuirano, optuženo i osuđeno 3.800 Srba i tek nešto više od 80 Hrvata - zaključuje Štrbac.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 02.02.2012. 12:31
Ма само му потурајте којекакве предлоге јер ће наш издајник све потписати уз извињење.
Četvrtak 02.02.2012. 13:02
Zasto postovana redakcijo ili radnici, supervajzeri ili elito novinarska, niste pustili kod Cede praska i DODIKA, ONAJ ZAGLAVAK ILI MESTO GDE SE OSTAVLJAJU KOMENTARI . REC JE O 3-i PRILOGA! PUSTITE NEKA PISU oni koji zele i vole da pisu ! Pozdrav!
Četvrtak 02.02.2012. 12:52
Hrvatima je ovo potrebno zbog EU a Srbima sa propast.Tadicu jeto jasnoi verovatno ce PRIHVATITI.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online