Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Četvrtak 02.02.2012.
01:12
Press A

Bramerc: Del Ponteova je uništila dokaze

Na otkriće bivše haške tužiteljke Karle del Ponte u "Pres Nedeljniku" da su NATO i Unmik sprečili istragu o trgovini organima na Kosovu, iz kancelarije sadašnjeg tužioca Serža Bramerca stigla je kontraoptužba.

Ona je - nisam ja: Neki predmeti su uništeni još 2005. godine, kada je tužilac bila gospođa Karla Del Ponte, tvrdi Serž Bramerc
 

Srpska javnost šokirana je priznanjem bivše tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte, iznetim u "Pres Nedeljniku", da su NATO i Unmik sprečili istragu o vađenju organa kosovskih Srba u "žutoj kući" i da zna ko je doneo odluku da se u Tribunalu unište dokazi o tim monstruoznim zločinima.


Zanimljivo je, međutim, da je iz kancelarije sadašnjeg haškog tužioca Serža Bramerca za "Pres" stiglo objašnjenje u kome se navodi da su bitni dokazi uništeni baš u vreme Karle del Ponte i uz odobrenje njenog tužilaštva.


Velika greška, ali čija?

Pošto Del Ponteova nije pokrenula istragu protiv nalogodavaca skrivanja dokaza i onih koji su je ometali da podigne optužnicu u slučaju "Žuta kuća" dok je obavljala dužnost tužioca, to bi na osnovu njenog priznanja morao da učini aktuelni haški tužilac Serž Bramerc, tvrde sagovornici "Presa".


Bivša tužiteljka je u intervjuu za jučerašnje izdanje Pressovog njuzmagazina rekla da postoji manjak političke volje da se slučaj "Žuta kuća" do kraja ispita i rasvetli. Na primedbu da je još 2004. u rukama imala Unmikov poverljiv izveštaj o zločinima u "žutoj kući", ali da nije podigla optužnicu do kraja te godine kada je za to istekao rok u Haškom sudu, Del Ponteova je uzvratila da nije bila u mogućnosti da vodi istragu zbog mnogobrojnih prepreka.


- NATO i Unmik nisu nam dozvoljavali pristup važnim dokumentima, a Albanija nam nije dala da uđemo na njenu teritoriju i ispitamo grobove. Bilo je tu još nekih stvari... - kazala je Del Ponte, koja je bila tužilac Tribunala od 1999. do 31. decembra 2007.


Upitana zašto su onda po nalogu tužilaštva 2005. u Haškom sudu uništeni dotad prikupljeni dokazi o zločinima iz "žute kuće", ona je odgovorila:


- Uništenje dokaza je bila velika greška. To je učinjeno bez konsultacija sa mnom, čak i bez razgovora sa mnom na tu temu. Bila sam veoma iznenađena kada sam iz medija saznala da su dokazi uništeni. Ali, naravno da se ne osećam odgovornom za to jer nisam imala ovlašćenja da vodim istragu.


Ona se potom „pohvalila" da zna ko je doneo odluku o uništenju dokaza jer je, kako kaže, bila u stalnom kontaktu sa svojim naslednikom Bramercom, ali nije želela da otkrije identitet nalogodavca jer to "nije fer".


- Pitajte kancelariju tužioca. Ja više nisam tamo i nisam imala ništa sa uništavanjem dokumenata. To se desilo kada je već bilo jasno da nam neće dozvoliti da nastavimo istragu - rekla je Del Ponte.

Sve se desilo u "Karlino vreme"

Međutim, tužilac Bramerc odgovara da su dokazi uništavani u vreme dok je baš Del Ponte bila tužilac i uz njeno znanje.


- Tužilac Bramerc je već rekao da su neki predmeti uništeni još 2005, kada je tužilac bila gospođa Del Ponte. Odluku su doneli tadašnji članovi rukovodstva tužilaštva. Tužilac Bramerc se slaže da to nije bila dobra odluka. Međutim, ne možemo javno govoriti o internoj proceduri donošenja odluka u tužilaštvu - rečeno je juče Pressu u kancelariji tužioca Bramerca.


Odgovarajući na optužbe Del Ponteove, portparol Unmika Olivije Salgado tvrdi za "Pres" da je Unmik u potpunosti sarađivao u svakom trenutku sa Haškim tribunalom i podneo sve dokaze i informacije na raspolaganje tom sudu.


- Tribunal ima slobodu da istraži sva pitanja iz svoje nadležnosti. Nema razloga da verujemo da je bilo koji zvaničnik Unmika zaustavio bilo koju istragu - rekao nam je Salgado.


S druge strane, javnost u Srbiji očekuje da se sve u vezi sa slučajem "Žuta kuća" ispita.


Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević kaže da je neposredno po dobijanju informacije da su u Tribunalu uništeni dokazi o "žutoj kući" postavio pitanje haškim istražiteljima zašto je to učinjeno.


- Dobili smo odgovor da su ti materijali zajedno sa materijalima iz Srebrenice uništeni u okviru redovnog postupka - navodi za "Pres" Vukčević.


U Tužilaštvu su, kako saznajemo, bili začuđeni potezom suda da uništava dokazni materijal s obzirom na to da se do otkrića o trgovini ljudskim organima u "žutoj kući" došlo istragom u procesu protiv Ramuša Haradinaja.


- To je javašluk. Dokazi se uništavaju tek kada je predmet pravosnažno okončan. Sud je, dakle, uništio dokaze u predmetu protiv Haradinaja iako on još uvek nije okončan. Čeka se na presudu - pričaju u Tužilaštvu, i tvrde da nemaju informacije ko je doneo odluku o uništavanju dokaza.


Krivično delo

- Ako je to uništavanje dokaza urađeno po pravilima i zakonskoj proceduri, kako tvrde u Tribunalu, ne vidimo razlog da sud taji ime onog ko je to naručio i uradio - dodaju u Tužilaštvu.


Penzionisani general i bivši komandant Združenih snaga na jugu Srbije Ninoslav Krstić kaže da je uništavanje dokaza krivično delo svugde u svetu i da bi neko morao da odgovara zbog skrivanja dokumenata za "žutu kuću".


- Ako je znala ko je odlučio da se unište dokazi dok je bila tužilac, Karla del Ponte je bila dužna da pokrene istragu, kao i da obavesti SB UN ako su je NATO i Unmik sprečavali da radi svoj posao. Ili ako je do saznanja o nalogodavcu uništenja dokaza došla kada je završila mandat tužioca, morala je da ih prenese svom nasledniku Bramercu, a on da pokrene istragu. Kako god, Bramerc treba da pokrene istragu o poništenju materijala o postojanju zločina. Za to nikad nije kasno - tvrdi Krstić.


On kaže da nije iznenađen optužbama Del Ponteove da su Unmik i NATO blokirali istragu.


- Ubeđen sam 90 odsto da u NATO-u i Unmiku ima ličnosti koje znaju šta se desilo. Pa, od kada je Unmik 2000. došao na Kosovo, brojni zločini za koje su okrivljeni Albanci nisu rešeni. Konačno, da je istraga o trgovini organima sprovedena, došlo bi se do skandaloznih otkrića o umešanosti Haradinaja i Hašima Tačija. Ne čudi da su uništeni dokazi o "žutoj kući", kad su svedoci koji je trebalo da svedoče protiv Haradinaja ubijani - zaključuje Krstić.

Prikupljanje i uništavanje dokaza o "žutoj kući"

 

30. oktobar 2003.

Izveštaj Unmika s dokazima o trgovini organima na Kosovu i u Albaniji šef kancelarije Haškog tribunala u Skoplju i Prištini Emon Smit poslao glavnom istražitelju Tribunala Patriku Lopezu Terezu. U vreme kada su se zločini događali, šef Unmika bio je Bernar Kušner, kasnije šef francuske diplomatije.

 

Mart 2004.

Šef Unmikove kancelarije za nestala lica i forenziku Hoze Pablo Baraibar i dvojica njegovih kolega potpisali izveštaj komisije koja je u Albaniji prikupljala dokaze o događajima u zloglasnoj "žutoj kući" u blizini Burelja i prosledili ga Haškom tribunalu.

 

2005. godina

Po nalogu kancelarije tadašnjeg glavnog tužioca Tribunala Karle del Ponte, uništen dokazni materijal prikupljen u "žutoj kući": bočice s medicinskim tečnostima, gaze, uzorci krvi i drugih telesnih tečnosti koji su prethodno forenzički analizirani.


Decembar 2010.

Specijalni izvestilac PS Saveta Evrope Dik Marti sačinio izveštaj o ilegalnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu i u Albaniji. Martijevu rezoluciju, kojom se međunarodna zajednica i vlasti u Beogradu, Prištini i Tirani pozivaju da preduzmu mere kako bi se rasvetlila trgovina ljudskim organima i drugi zločini tokom i posle sukoba na Kosovu, PS SE je usvojila 21. januara 2011.


2011. godina

EU u junu formirala poseban tim za istragu navoda iz Martijevog izveštaja. U avgustu bivši američki diplomata Džon Klint Vilijamson imenovan za glavnog tužioca tima. Do sada nema nikakvih rezultata.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 02.02.2012. 01:24
Pa kad tvrdimo da je haski sud antisrpski sud zapadnih mocnika koji treba samo da legalizuje "pravno" unistavanje Srbije ,kao drzave i kazni samo jednu stranu u sukobima na prostoru bivse SFRJ, dobijamo prozivke i pljuvanje da smo nacionalisti itd od Evropejaca. Evo odgovora iz samog Haga i tog "nazovi sudstva"
Četvrtak 02.02.2012. 01:43
mene ne cudi i ne zabrinjava to sto su nasi dusmani krili dokaze (unistavali) i istinu o tome, ali me stvarno zabrinjava sto se to krilo od nas godinama, u medijima od 2001 pa do 2009 nista nije procurilo povodom tih zlocina i da onaj svajcarac nije progovorio 97% srba u srbiji ne bi ni znalo za to, zamalo pa savrsen zlocin. smatram da ima puno odgovornih lica koji su krili taj zlocin i samim tim su saucesnici , saucesnike treba traziti u i dosovskoj vladi jer oni su cutajnem o tom zlocinu omogucili stvaranje kvazi drzave na tlu srbije. kazu pravda je spora ali stize verujem da ce na kraju pravda stici sve i da ce 3000 nestalih dusa moci da se smire kada pravda bude zadvoljena
Četvrtak 02.02.2012. 08:26
Sva ova bruka nam se nebi ni desila da smo imali normalne ljude na vlasti posle 5.oktobra. Od tada su na vlasti ljige i strani placenici(cast neznatno malom broju postenih ljudi). Ovim zapadnim monstrumima nista nije sveto. Oni samo rade prljav posao za par multibolesnika koji zele da upravljaju celom planetom. Problem su nasi Tadici, Jovanovici, Stefanovici, Dinkici,Djelici,Sutanovci,Draskovici,Miskovici (imenik bez pocetka i kraja) bez kojih sva ova zapadna bruka nebi funkcionisala. Ova srpska bolest( aktivno ucesce u unistavanje sopstvenog naroda) je nerazumna i tesko je za tako nesto naci odgovor i diagnozu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online