Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 30.01.2012.
20:46
FoNet A

Atina podržala Beograd za prestonicu kulture

Gradonačelnik Atine Jorgos Kaminis uputio je pismo podrške kandidaturi Beograda za Evropsku prestonicu kulture 2020.godine. "Kao prva Evropska prestonica kulture 1985. godine, čime je ostvarena vizija Meline Merkuri, Grad Atina u potpunosti podržava Beograd, jedan od najstarijih gradova na Balkanu sa dugom istorijom, u njegovom nastojanju da postane Evropska prestonica kulture 2020. godine", ističe Kaminis.

Jorgos Kaminis

Prema njegovim rečima, "kultura predstavlja najefikasniji način saradnje između gradova i može da pruži odlučujući doprinos evropskoj integraciji".

Kulturne inicijative, poput Evropske prestonice kulture, naglašavaju bogatstvo i raznovrsnost nacionalnih kultura, istovremeno podižući svest o našoj zajedničkoj evropskoj istoriji, principima i vrednostima, naglasio je Kaminis.


"Iz tog razloga, jedinstveno kulturno nasleđe Beograda, obeleženo mešavinom balkanskih i evropskih uticaja", smatra Kaminis, "čini ovaj grad najadekvatnijim kandidatom za organizovanje kulturnih događaja visoke umetničke vrednosti, u kojima se jedinstveni lokalni duh može udružiti sa našom zajedničkom evropskom civilizacijom".


"Mi smo u Atini apsolutno ubeđeni da će Beograd, uz neizmernu podršku svojih lokalnih vlasti i građana, odigrati značajnu ulogu kao Evropska prestonica kulture 2020. godine", istakao je Kaminis.


Zbog toga, poručio je Kaminis, "Grad Atina daje svoju potpunu podršku zaista zasluženoj kandidaturi Grada Beograda, nadajući se da će njegova kandidatura za Evropsku prestonicu kulture 2020. godine biti pozitivno prihvaćena od strane žirija".


Predsednik Odbora "Beograd 2020" i zamenik gradskog sekretara za kulturu Aleksandar Peković zahvalio je Kaminisu, građanima Atine i ambasadi Srbije u Atini.
On je istakao da ova podrška ima veliki značaj za Beograd i projekat "Beograd 2020" u procesu sticanja kandidature za Evropsku prestonicu kulture, kao i za dalju saradnju Beograda i Atine na polju kulture.


Atina je 10. grad koji je Beogradu pružio podršku u pripremi kandidature za Evropsku prestonicu kulture 2020. godine.


Do sada su Beograd podržali Peruđa, Viljnus, Krf, Sarajevo, Ljubljana, Podgorica, Banjaluka i Maribor.


Kako je saopšteno, u toku su razgovori o mogućnostima unapređenja kulturne saradnje sa još nekoliko gradova u regionu i Evropskoj uniji.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 30.01.2012. 21:02
Хвала Браћо Грци, заједно смо јачи!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online