Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 30.01.2012.
12:41
Beta A

Šešelj traži od Tribunala dva miliona evra odštete

Optuženi Vojislav Šešelj zatražio je od Haškog tribunala da mu isplati dva miliona evra na ime odštete zbog "kršenja elementarnih ljudskih prava tokom devetogodišnjeg pritvora". Isplaćivanje odštete nije predviđeno statutom i pravilnikom Tribunala koji, kao institucija Ujedinjenih nacija, uživa sudski imunitet.

Vojislav Šešelj

Lider Srpske radikalne stranke, optužen za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991-93, u pritvoru Tribunala je od 24. februara 2003, kada se dobrovoljno predao odmah pošto je optužnica protiv njega bila obelodanjena.

Suđenje Šešelju počelo je posle jednog neuspešnog pokušaja i Šešeljevog štrajka glađu u novembru 2007. Proces bi trebalo da se okonča završnim rečima odbrane i optužbe, zakazanim za 5. mart.

U danas objavljenom opširnom podnesku, Šešelj tvrdi da je Tribunal dužinom postupka i pritvora prekršio njegova elementarna ljudska prava koja mu garatuje više međunarodnih konvencija. Stoga Šešelj zahteva da bude obeštećen zbog brojnih odluka i postupaka suda koja su, po njegovoj oceni, bili suprotni međunarodnim
propisima.

Odšteta za...

Obeštećenje od 500.000 evra Šešelj je zatražio zbog "namernog odugovlačenja procesa", a još 400.000 zbog "kršenja prava na finansiranje odbrane i narušavanje principa jednakosti oružja". Odštetu od 300.000 evra lider radikala je zatražio zbog pokušaja Tribunala da mu nametne advokata, a po 100.000 evra zato što mu sud nije omogućio uvid u pravne izvore na koje su se pozivale sudije i tužioci u svojim odlukama i podnescima, te zbog odbijanja Tribunala da mu dostavlja materijale na srpskom jeziku i na papiru.

Zbog višegodišnjeg kršenja prava na pravnu pomoć, Šešelj, koji se, po svojoj odluci brani sam, zatražio je od suda 200.000 evra, a još 300.000 evra zbog onemogućavanja kontakta s pravnim savetnicima, porodicom, prijateljima i lekarima.

Na kraju, Šešelj je zatražio i obeštećenje od 100.000 evra zbog toga što mu je Tribunal sudio za delo (nepoštovanje suda) koje nije propisano statutom suda i nema uporišta u međunarodnom običajnom pravu.

Lekari: Šešelju loše, moguć fatalan ishod

Tribunal je do sada Šešelja pravosnažno osudio na 15 meseci zatvora i nepravosnažno na zatvorsku kaznu od godinu i po dana zbog nepoštovanja suda. Treći postupak po optužnici za isto delo je u toku.

U podnesku, koji je sastavio Šešeljev pravni savetnik Boris Aleksić, ponovljene su i optužbe da Tribunal neadekvatnim lečenjem ugrožava život vođe SRS-a. Šešelju je 6. januara pozlilo u sudskom pritvoru u Sheveningenu, a posle ukazane hitne pomoći, bio je prebačen u bolnicu u Lajdenu, gde mu je šest dana kasnije ugrađen uređaj za regulisanje srčanog ritma (pejsmejker). Šešelj je i prošle godine bio podvrgnut medicinskoj intervenciji zbog tahikardije, odnosno nepravilnog ritma srca.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 30.01.2012. 13:37
Voja je najveći od svih boraca!!! Podsjeća na rimske gladijatore što se bore u areni s lavovima. Stim što on ima posla sa hijenama. SLOBODA ZA VOJU !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online