Ponedeljak 30.01.2012.
12:41
Beta

Šešelj traži od Tribunala dva miliona evra odštete

Vojislav Šešelj

Lider Srpske radikalne stranke, optužen za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991-93, u pritvoru Tribunala je od 24. februara 2003, kada se dobrovoljno predao odmah pošto je optužnica protiv njega bila obelodanjena.

Suđenje Šešelju počelo je posle jednog neuspešnog pokušaja i Šešeljevog štrajka glađu u novembru 2007. Proces bi trebalo da se okonča završnim rečima odbrane i optužbe, zakazanim za 5. mart.

U danas objavljenom opširnom podnesku, Šešelj tvrdi da je Tribunal dužinom postupka i pritvora prekršio njegova elementarna ljudska prava koja mu garatuje više međunarodnih konvencija. Stoga Šešelj zahteva da bude obeštećen zbog brojnih odluka i postupaka suda koja su, po njegovoj oceni, bili suprotni međunarodnim
propisima.

Odšteta za...

Obeštećenje od 500.000 evra Šešelj je zatražio zbog "namernog odugovlačenja procesa", a još 400.000 zbog "kršenja prava na finansiranje odbrane i narušavanje principa jednakosti oružja". Odštetu od 300.000 evra lider radikala je zatražio zbog pokušaja Tribunala da mu nametne advokata, a po 100.000 evra zato što mu sud nije omogućio uvid u pravne izvore na koje su se pozivale sudije i tužioci u svojim odlukama i podnescima, te zbog odbijanja Tribunala da mu dostavlja materijale na srpskom jeziku i na papiru.

Zbog višegodišnjeg kršenja prava na pravnu pomoć, Šešelj, koji se, po svojoj odluci brani sam, zatražio je od suda 200.000 evra, a još 300.000 evra zbog onemogućavanja kontakta s pravnim savetnicima, porodicom, prijateljima i lekarima.

Na kraju, Šešelj je zatražio i obeštećenje od 100.000 evra zbog toga što mu je Tribunal sudio za delo (nepoštovanje suda) koje nije propisano statutom suda i nema uporišta u međunarodnom običajnom pravu.

Lekari: Šešelju loše, moguć fatalan ishod

Tribunal je do sada Šešelja pravosnažno osudio na 15 meseci zatvora i nepravosnažno na zatvorsku kaznu od godinu i po dana zbog nepoštovanja suda. Treći postupak po optužnici za isto delo je u toku.

U podnesku, koji je sastavio Šešeljev pravni savetnik Boris Aleksić, ponovljene su i optužbe da Tribunal neadekvatnim lečenjem ugrožava život vođe SRS-a. Šešelju je 6. januara pozlilo u sudskom pritvoru u Sheveningenu, a posle ukazane hitne pomoći, bio je prebačen u bolnicu u Lajdenu, gde mu je šest dana kasnije ugrađen uređaj za regulisanje srčanog ritma (pejsmejker). Šešelj je i prošle godine bio podvrgnut medicinskoj intervenciji zbog tahikardije, odnosno nepravilnog ritma srca.

2024 © - Vesti online